کتابکار «اختلال اضطراب فراگیر (راهنمای جامع درمان شناختی-رفتاری برای مقابله با بلاتکلیفی، نگرانی و ترس)» بر اساس درمان شناختی- رفتاری (CBT) راهکارهای واقعی و اثربخش- اثبات شدهای پیشنهاد میدهد. این کتاب توسط کارشناسان مشهور ملیسا روبیچاد، میشل جی . داگاس نوشته شده است و تمرینها و راهکارهای عملی را برای کمک به تسکین بدترین نگرانیها، ترسها و وحشتهای شما مطرح میکند. این کتاب بر آنچه غالباً شما را به سوی نگرانی سوق میدهد_ ترس از بلاتکلیفی _ تمرکز دارد. به طور خلاصه، افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر با روش برنامهریزی ذهنی و آمادگی برای هر نوع پیامدی که زندگی جلوی راه آنها میاندازد، نگران هستند. در این کتاب، یاد خواهید گرفت تا نگاه کردن به بلاتکلیفی را به عنوان تهدید کنار بگذارید- که به نوبه خود، اضطراب شما را کاهش میدهد و احساس آرامش را القا میکند. به بهانه انتشار این کتاب با نیلوفر شکیب مترجم اثر گفتوگویی داشته ایم که در ادامه میخوانید:
«اختلال اضطراب فراگیر» یکی از اختلالاتی است که اتفاقا در کشور ما فراوانی زیادی دارد و اساسا به دلیل گرانی خدمات مشاوره و روانشناسی بسیاری امکان شناخت و درمان این بیماری را ندارند. این کتاب برای چنین افرادی چگونه میتواند موثر باشد؟
این کتاب توسط دو مؤلف مشهور (ملیسا روبیچاد و میشل داگاس) نوشتهشده است و مبتنی بر پژوهشهای محکم است. بهبیاندیگر، راهکارهای پیشنهادی در این کتاب مبتنی بر درک ناگهانی بالینی (آنچه فکر میکنیم کار خواهد کرد) نیستند بلکه آنها مبتنی بر علماند.
همچنین این کتاب براساس چهارچوب درمان شناختی-رفتاری است که همان طور که مطلع هستید درمان شناختی-رفتاری مؤثرترین درمان روانشناختی اگر نگوییم برای همه اما برای بیشتر اختلالات اضطرابی محسوب میشود.
در این کتاب روشهای اثربخشی برای مدیریت نگرانیها و اضطراب بیشازحد مطرحشده است. با مطالعه این کتاب خواهید دید که چگونه بلاتکلیفیهای زندگی موجب اضطراب میشوند و دراین میان ابزارهایی برای مواجهه با این بلاتکلیفیها بهدست خواهید آورد. همچنین یاد خواهید گرفت که دو نوع نگرانی (مشکلات کنونی در برابر موقعیتهای فرضی) را شناسایی کنید و راهکارهایی ویژه برای مقابله با هریک خواهید آموخت و بررسی خواهید کرد که آیا نگرانی سودی برای شما دارد یا خیر و با بازگشت مقابله خواهید کرد. کاربرگها، تمرینها، مثالهای واضح و شروع از اصول اولیه درمان این کتاب را ارزشمند کرده است.
اکنون چه درمانهای مؤثر روانشناختی برای درمان اختلال اضطراب فراگیر وجود دارند؟
اکنون درمانهای مؤثر روانشناختی برای درمان اختلال اضطراب فراگیر بسیار بهتر شدهاند. آنها مبتنی بر درک دقیقتر ماهیت اختلال اضطراب فراگیر هستند و توسط بسیاری از پژوهشهای کنترلشده خوب حمایت میشوند مانند پژوهشهایی پیشگامانه که توسط نویسندگان این کتاب انجامگرفته است. بااینحال، آنچه در تمام این سالها مدنظر قرار نگرفته بود یک کتاب خودیاری مرحلهبهمرحله بود که راهکارهای اثباتشده غلبه بر اختلال اضطراب فراگیر را توضیح دهد.
در حال حاضر تعدادی کتاب خودیاری مبتنی بر شواهد برای مقابله با مشکلات مبتنی بر اضطراب و بهطورکلی مقابله با اضطراب وجود دارند اما هیچکدام بهصورت اختصاصی برای اختلال اضطراب فراگیر نوشته نشدهاند- البته تاکنون. باید این نکته را نیز اضافه کرد که ملیسا روبیچاد و میشل داگاس سالها است که به مطالعه اختلال اضطراب فراگیر و درمان آن پرداختهاند و درمان آنها از بهترین مواردی است که توسط پژوهشها حمایت میشود.
مخاطبان اصلی کتاب کدام قشر از جامعه هستند؟ آیا کتاب تخصصی است و افراد باید از سطح سواد خاصی برای درک موضوعات کتاب بهرهمند باشند یا اینکه کتاب میتواند برای عموم مردم قابل استفاده باشد؟
هر فردی که از اختلال اضطراب فراگیر یا از هر نگرانی دیگری رنج میبرد بهتر است این کتاب را بخواند. همچنین این کتاب میتواند برای متخصصان و دانشجویان علاقهمند به درمان اضطراب و درمانگرانی که در حال کمک به این افراد هستند مفید واقع شود.
همان طور که ذکر شد در این کتاب از کاربرگها، تمرینها و مثالهای واضح و محسوس مانند ترس از پرواز، گم شدن یا به مهمانی رفتن استفاده شده است. البته نگرانیها و ترسهای خوانندگان کتاب ممکن است پیچیدهتر از مثالهای ما باشند. بااینحال، در صورت درک این مثالهای ساده، خوانندگان بهتر میتوانند راهکارهای این کتاب را برای نگرانی و اضطراب خاص خودشان بهکار ببرند. همینطور در حین مطالعه این کتاب ممکن است برخی از افراد متوجه شوند که برخی نکات بحثشده واضح به نظر میرسند یا برخی مثالها بسیار سادهانگارانه هستند. این امر درنتیجه یک تصمیم عمدی صورت گرفته است. از آنجایی که احتمالاً بیشتر خوانندگان دارای نشانههای مشترک اختلال اضطراب فراگیر هستند اما با این وجود همه افراد متفاوتاند، بنابراین هر خوانندهای با دانش منحصربهفرد خودش این کتاب را میخواند و ممکن است با بسیاری از مفاهیم بحثشده آشنا باشد یا نباشد. بنابراین، این کتاب از اصول اولیه آغاز میکند تا هر فردی که این کتاب را مطالعه میکند یک پایه و اساس داشته باشد و بتواند از آن بهترین بهره را ببرد.
آیا خواندن یک کتاب خودیاری واقعاً میتواند به غلبه بر اضطراب کمک کند؟
پاسخ من به این پرسش همیشه یکسان است: «نه- نه بیشتر از خواندن یک کتاب تناسباندام که به شما کمک میکند تا ازنظر جسمی متناسب شوید». برای تجربه تغییر قابلتوجه و بلندمدت، خواندن کتاب کافی نخواهد بود. خوانندگان باید راهکارهای توصیهشده در آن را بهطور مداوم تمرین کنند. برخی از خوانندگان این کتاب، ممکن است بدون کمک یک درمانگر از درمان گفته شده در این کتاب سود ببرند. اما برای برخی دیگر افراد، حمایت درمانگر برای تقویت راهکارهایی که در این کتاب توضیح دادهشده است مهم خواهد بود. در نهایت صرفنظر از اینکه آیا میخواهید از این کتاب بهتنهایی استفاده کنید یا همراه با یک درمانگر، این کتاب برای هر فردی که در تقلا با اضطراب و نگرانی است مفید خواهد بود.
نگاهتان نسبت به عمومی سازی دانشی که در این کتاب درج شده است چیست؟
متن و تمرینهای توصیفشده در این کتاب برای بیشتر افراد نسبتاً ساده هستند. از طرف دیگر مؤلفان این کتاب با کار بر روی صدها مراجع مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در طول دو دهه گذشته ما را در جایگاهی قرار دادهاند که میتوانیم آنچه را که از آنها آموختهایم به مخاطبان گستردهتری از طریق این کتاب عرضه کنیم و امیدواریم که این کتاب به خوانندگان در مسیر زندگی بدون اضطراب کمک کند.
درباره اضطراب کتابهای متعددی در ایران ترجمه یا تالیف شده وجه تمایز این اثر در چیست؟
این کتاب یک کتاب خودیاری است که راهکارهای اثبات شده غلبه بر بلاتکلیفی، نگرانی و ترس که نتیجه سالها مطالعه و پژوهش مؤلفان این کتاب است را مرحله به مرحله و به طور اختصاصی توضیح میدهد. در حال حاضر تعدادی کتاب خودیاری مبتنی بر شواهد برای مقابله با مشکلات اضطرابی وجود دارند اما هیچکدام بهصورت اختصاصی برای اختلال اضطراب فراگیر نوشته نشدهاند- البته تاکنون. باید این نکته را نیز اضافه کرد که ملیسا روبیچاد و میشل داگاس سالها است که به مطالعه اختلال اضطراب فراگیر و درمان آن پرداختهاند و درمان آنها از بهترین مواردی است که توسط پژوهشها حمایت میشود.
و نکته آخر
بسیار سپاسگزارم از حسن توجه شما. امیدوارم که توانسته باشم قدمی هرچند کوچک در راه دانشافزایی مردم کشورم بردارم.
نظر شما