مولفان در این کتاب بیمه با تعریف پذیرفتهشده در فقه شیعی را مطرح و دیدگاه اهل سنت و تلاشهای آنان در تأسیس بیمه تکافل را بررسی میکنند.
در پیشگفتار این کتاب آمده است: «بیمه در عصر حاضر از تکاملیافتهترین روشهای پیشگیری و مقابله با خطر و کسب آرامش است و توسعه و تحولات چند قرن اخیر آن در کنار تحولات صنعت و اقتصاد شرایط بهتری را برای انسان رقم زده است. بیمه در چند قرن اخیر در همه عرصههای زندگی نفوذ کرده و به عنوان پدیده عمومی ظهور یافته است. با توجه به حضور گسترده بیمه در زندگی انسان و لزوم آشنایی با آن و از سویی جدید بودن قرارداد بیمه در کشورهای اسلامی و ضرورت استفاده از منافع آن، بررسی فقهی بیمه، مد نظر اندیشمندان اسلامی قرار گرفته و دیدگاههای مختلفی درباره آن مطرح شده است.
در چند دهه اخیر مسائل فقهی مربوط به بیمه به عنوان یکی از قراردادهای جدید حتی به رسالههای عملیه کشیده شده و مورد توجه عمیق قرار گرفته است. با توجه به ابعاد گسترده حقوقی، فقهی و اقتصادی بیمه و حضور فعال آن در بازارهای مالی، آشنایی با بیمه و مسائل آن برای دانشجویان رشتههای مختلف از جمله حقوق و اقتصاد امری لازم است. از همین رو در دروس رشتههای مذکور به عنوان درس اختیاری یا اصلی تعبیه شده و نوشته حاضر برای آشنایی دانشجویان با بیمه و مباحث فقهی و اقتصادی به صورت درسنامه نگاشته شده است. مباحث بیمه بسیار گسترده است و در این نوشته مختصری از مباحث اولیه مطرح میشود. از آنجا که بیمه به عنوان یک قرارداد باید متناسب با فقه و حقوق اسلامی باشد در دهههای اخیر برخی از اندیشمندان نوعی از بیمه را با عنوان تکافل یا بیمه اسلامی طراحی کردهاند که نیازهای بیمهای را در میان مسلمانان پوشش میدهد. این شیوه عمدتاً در جهان اهل سنت با استقبال مواجه شده است، ولی فقهای شیعه بیمه متعارف را پذیرفته، آن را با فقه اسلامی تطبیق داده و در چهارچوب اصول اسلامی آن را بازتعریف کردهاند.»
مولفان در این کتاب بیمه با تعریف پذیرفتهشده در فقه شیعی را مطرح و دیدگاه اهل سنت و تلاشهای آنان در تأسیس بیمه تکافل را بررسی میکنند. درواقع دروس اولیه به شناخت موضوع بیمه، ماهیت، آثار و ویژگیهای آن اختصاص یافته، اهمیت و جایگاه آن در اقتصاد امروز و نقش ریسک و خطر در بیمه تبیین شده و پس از آن به شناخت احکام شرعی آن پرداخته شده است و ماهیت فقهی قرارداد بیمه متعارف و اصول حاکم برآن بررسی میشود. بیمه تکافل و امتیازات و شرایط آن نیز در دروس پایانی مطرح میشود.
کتاب حاضر برای دانشجویان رشته اقتصاد اسلامی به عنوان منبع اصلی در «اصول بیمه اسلامی» در مقطع کارشناسی به ارزش 3 واحد تدوین شده است. این کتاب همچنین میتواند برای دانشجویان رشتههای بیمه، اقتصاد بازرگانی، فقه و حقوق و حقوق خصوصی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و کارشناسان صنعتِ بیمه سودمند باشد.
نظر شما