کتاب «درآمدی بر پدیدارشناسی هوسرل؛ بررسی بعضی مفاهیم اساسی» نوشته بهمن پازوکی به همت مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران منتشر شد.
در پشت جلد این اثر در معرفی آن آمده است: این نوشتـه گـزارشی است مختـصر از سیـر پـدیـدارشنـاسی هوسرل از رهگذر بررسی بعضی از مفاهیم اساسی اندیشهاش. کتاب از چهار فصل تشکیـل شده است: فصل اول با عنـوان «کلیـات»، مشتـمل است بـر خلاصـهای از زنــدگی هوسـرل، اصطلاح پدیدارشناسی، سیر فکری او و در آخر مراحل آغازین پدیدارشناسی.
سه فصل بعدی این کتاب مطابق با تقسیمبندی سهمرحلهای سیر فکری هوسرل انجام گرفته است: دوره اول فلسفه هوسرل که با کتاب پژوهشهای منطقی شروع میشود به دوره «پـدیـدارشناسی تـوصیفی» مشهور است. غـایـت هـوسـرل در پرورش پدیدارشناسی توصیـفی تـأسیـس علـم و فلسفـه بهعنــوان رشتـههایــی متقن بود.
مرحله دوم فلسفـه هوسرل را که با انتـشار کتـــاب ایــدهها در سال ۱۹۱۱ آغـاز میشود، دوره «فلسفه استعلایی» مینامند. اندیشه بنیادین و راهبــر هوسرل در این دوره، یافتن پاسخ به مسئله وجودِ عالم و واقعیت آن است.
مرحله سوم تفکر هوسرل با انتشار کتاب بحران علوم اروپایی و پدیدارشناسی استعلایی شروع میشود. محـرک فکـری او بحـرانـی بود که در آن دوران در فلسفـه بهوجود آمده بود. او این محرک را وارد فلسفه استعلایی خود کرد و بدینترتیـب، تـحولی در انـدیشـه خود بهوجود آورد. مفهوم عمدهای که هوسرل در این دوره مطرح میکند، مفهوم «عالم زیسته» است.
فهرست این اثر عبارت است از:
مقدمه
فصل یکم: کلیات
زندگی نامه
اصطلاح پدیدارشناسی
سیر فکری هوسرل
مراحل آغازین پدیدارشناسی هوسرل
فصل دوم: پدیدارشناسی توصیفی
پژوهشهای منطقی
پیشگفتارهایی(تمهیداتی) بر منطق ناب
قول به اصالت روان شناسی و نسبت آن با منطق
ایده منطق ناب
حیث التفاتی
شهود مقولی
فصل سوم: پدیدارشناسی استعلایی
تعلیق حکم و تحویل بردن
نوئزیس و نوئما
بعضی کژفهمی ها در مورد نوئما
قوام بخشی
فصل چهارم: مرحله پایانی پدیدارشناسی
مقدمه
عالم زیسته
مفهوم افق
عالم زیسته و علوم طبیعی
عالم زیسته و فرهنگ(مسئله نسبی انگاری در فرهنگ ها)
تأثیر اندیشه های هوسرل
پدیدارشناسی در زمان حیات هوسرل
هوسرل و هیدگر
هوسرل در فلسفه اروپایی
رد پای هوسرل در علوم
کتابنامه
واژه نامه آلمانی فارسی
واژه نامه فارسی آلمانی
در بخشی از مقدمه این اثر به قلم بهمن پازوکی آمده است: مرلوپونتی، از پدیدارشناسان بنام فرانسوی، در پیشگفتار کتاب خود با عنوان پدیدارشناسی ادراک می پرسد: «پدیدارشناسی – چیست آن؟ اینکه نیم قرن بعد از انتشار اولین کار هوسرل این پرسش همچنان مطرح می شود، شاید به نظر عجیب برسد؛ با این حال هنوز پاسخی بدان داده نشده است.» این نوشته نیز ادعا ندارد که توانسته است پدیدارشناسی هوسرل را به نحو مبسوط و جامع و با ورود به جزئیات شرح کند، بلکه با توجه به محدودیتهای زمانی طرح پژوهشی، گزارشی است مختصر از سیر پدیدارشناسی هوسرل از رهگذر بررسی بعضی از مفاهیم اساسی اندیشه اش.
کتاب «درآمدی بر پدیدارشناسی هوسرل؛ بررسی بعضی مفاهیم اساسی» نوشته بهمن پازوکی به همت مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در ۲۴۰ صفحه با قیمت ۴۰ هزارتومان منتشر شد.
نظر شما