علی یساقی مولف این اثر، دارای مدرک دکترای تخصصی زمینشناسی ساختاری از دانشگاه آدلاید استرالیا، استاد و عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس است. وی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، بیان کرد: درک مبانی دگرشکلی در شناخت رخدادهای زمینشناسی حالحاضر چون زلزله و زمان زمینشناسی چون کوهزادها اهمیت دارد. چنین شناختی همچنین به درک ویژگیهای دگرشکلپذیری سنگهای پوسته جامد زمین که جایگاه اکتشاف و استخراج منابع معدنی و ذخایر هیدروکربوری است، میانجامد.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه افزود: در این کتاب مبانی اساسی دگرشکلی شامل مفاهیم، ساختارها، نشانگرها، روشهای اندازهگیری، رفتارشناسی، شرایط، مکانیزمها، تعیین سن و تاریخ دگرشکلی، با ارائه مثالهایی از فلات ایران و براساس سرفصلهای درسی دروس زمینشناسی ساختاری پیشرفته و بافت ساختار دوره کارشناسی ارشد گرایش زمینساخت و درس مبانی اساسی سترین دوره دکتری این گرایش ارائه شده است.
یساقی گفت: این کتاب همچنین میتواند بهعنوان منبع کمک درسی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دیگر گرایشهای زمین شناسی و مهندسی معدن و مهندسی نفت نیز مورد استفاده قرار گیرد. فصلهای 1 تا 4 این کتاب همچنین برای دانشجویان درس زمینشناسی ساختاری دانشجویان کارشناسی زمینشناسی، مهندسی نفت و مهندسی معدن قابل استفاده است. از آنجا که این اثر مستخرج از نتایج پژوهشهای صورتگرفته نگارنده و دانشجویان در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری است، بنابراین میتواند بهعنوان منبع پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی این رشتهها نیز مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی در معرفی فصلهای کتاب «مبانی دگرشکلی در زمینساخت»، توضیح داد: این کتاب به طرح مبانی دگرشکلیهای شکننده و شکلپذیر، در قالب 10 فصل پرداخته است. در فصل نخست، مبانی اصلی دگرشکلی و در فصل دوم معرفی کلی از ساختارهای دگرشکلی تشریح شده است. در فصل سوم، تشریح نشانگرهای جنبشی که با استفاده از آنها راستای جابهجایی و سوی برشخوردگی گسلها و پهنههای برشی مشخص میشوند، ارائه شده است. در فصلهای 4 و 5 به ترتیب روشهای اندازهگیری دگرشکلی (کرنش) در مقیاس نمونه دستی و میکروسکپی و اندازهگیری کوتاهشدگی لایههای سنگی در مقیاس ناحیهای تشریح شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، افزود: در فصل 6، رفتار مواد دگرشکلیافته (رئولولوژی) و در قالب دگرشکلیهای شکننده و شکلپذیر ارائه شده و در فصل 7 به بحث سازوکارهای غالب که بر دگرشکلی سنگها حاکماند، پرداخته شده است. در فصل 8 نیز با استفاده از مطالعه ریزساختارها، علاوه بر توضیح شواهدی بر تبیین سازوکارهای دگرشکلی، درباره چگونگی برآورد شرایط (عمق) دگرشکلی نیز بحث شده است. در فصلهای 9 و 10 هم به ترتیب روشهای تعیین سن (نسبی و مطلق) دگرشکلی و تاریخ و مسیر دگرشکلی، بیان شده است.
یساقی اظهار کرد: مطالب این کتاب بهطور عمده حاصل تدریس و پژوهش نگارنده در دورههای کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است و بیشتر مطالب آن ب آمده از نتایج پژوهش دانشجویان به راهنمایی و مشاوره در پایاننامههای کارشناسیارشد، رسالههای دکتری و مقالههای مستخرج از آنها در مجلات داخلی و بینالمللی است. بنابراین این کتاب میتواند بهعنوان کتابی درسی برای دروس زمینشناسی ساختاری 1 و 2 و بافتساختار در دوره کارشناسی ارشد و کمک درسی برای دوره دکتری زمینساخت استفاده شود. از آنجا که دگرشکلی از جنبههای مختلف و با ارائه مثالهایی ارائه شده، این کتاب همچنین میتواند بهعنوان منبعی برای پژوهش در پایاننامهها و رسالههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی زمینساخت نیز بهکار رود.
نظر شما