حرکت انسان را میتوان از جنبههای مختلف آناتومیکی، فیزیولوژیکی، بیومکانیکی، کنترل حرکتی، روانشناختی، اجتماعی و فلسفی مورد مطالعه قرارئداد. بااینحال زمانی که این مطالعه از جنبههای آناتومیکی، فیزیولوژیکی و بیومکانیکی صورت میگیرد، در حیطه کینزیولوژی قدم نهاده شده است. بهعبارتدیگر در علم کینزیولوژی، محقق حرکت را از جنبههای آناتومیکی، فیزیولوژیکی و بیومکانیکی موردمطالعه قرار میدهد.
تمام حرکات انجامشده از ساده تا پیچیده، نتیجه عمل متقابل اجزای آناتومیکی و نوروفیزیولوژیکی هستند. اجزای آناتومیکی بدن انسان مانند استخوانها، عضلات، تاندونها و غیره، بهعنوان یک شالوده جهت اجرای تمامی حرکات بهءکار گرفته میشوند. در این میان، میلیونها سلول عصبی در بدن، این توانایی را به انسان میدهند تا بتوانند حرکات ارادی را تنظیم کرده و آنها را اجرا کنند. از اینرو، آناتومی و فیزیولوژی، اجزای ضروری مطالعه حرکات انسان هستند. بیومکانیک نیز که دانشی برگرفته از علم فیزیک است به ما اجازه میدهد تا نیروهای مؤثر بر بدن را مشخص نماییم و توصیف دقیقی از اجرای حرکات و کار آیی آنها داشته باشیم. بنابراین، میتوان گفت کینزیولوژی، مطالعه چندجانبه حرکت انسان است.
کتاب «حرکتشناسی سیستم اسکلتی عضلانی» نوشته مشترک لیلا غزاله؛ عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س) و صفورا قاسمی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه اراک که از سوی انتشارات پژوهشگاه تربیتبدنی و علوم ورزشی منتشر شده، برگرفته از کتابها و منابع معتبر کینزیولوژی است که با هدف استفاده دانشجویان مقطع کارشناسی رشته تربیتبدنی و علوم ورزشی، مورد نگارش قرار گرفته است.
لیلا غزاله؛ مولف کتاب «کتاب حرکتشناسی سیستم اسکلتی عضلانی» و عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س) در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، درباره این اثر بیان کرد: از آنجایی که یکی از پایهایترین دروس و مباحث علمی برای دانشجویان تربیت بدنی حرکتشناسی است، دانش کافی در این زمینه برای این افراد از اهمیت بالایی در موفقیت شغلی و تحصیلی دارد.
وی گفت: همانگونه که میدانید در علم تربیت بدنی، گرایشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام دروس تخصصی ویژه خود را دارند، اما حرکتشناسی دانشی است که برای تمامی این رشتهها ضروری و حائز اهمیت است. در واقع حرکتشناسی در میان تمامی رشتههای وابسته به دانش تربیت بدنی مشترک است، به همین دلیل این اطلاعات درج شده در این کتاب برای دانشجویان و دانشآموختگان این علم بسیار مهم است.
غزاله تأکید کرد: با این نگرش، افراد کمی وجود دارند که اینگونه به علم حرکتشناسی نگاه کنند؛ افرادی هم که این نوع نگرش را دارند کسانی هستند که متخصص بیومکانیک ورزشی هستند. مربیان و مشاوران ورزشی هم در باشگاهها دو دسته هستند؛ یا کسانی هستند که فاقد تحصیلات آکادمیک هستند که تعدادشان کم شده است یا اغلبشان در رشته تربیتبدنی تحصیل کردهاند، اما منابعی که پیش از این برای حرکتشناسی وجود داشت را به خوبی نمیشناختند تا بتوانند تحلیل دقیقی از حرکات ورزشی کنند. در واقع دید بسیط و گسترده نسبت به حرکات ورزشی ندارند.
به گفته این مولف و پژوهشگر، اگر مربیان و مشاوران ورزشی در باشگاهها از دانش کافی در حرکتشناسی برخوردار باشند، بهتر میتوانند نسبت به تجویز حرکات افراد عمل کنند.
وی اظهار کرد: این اثر برای مربیان هم مورد مفید خواهد بود، چراکه دارای ادبیات ساده و روانی است. محتوای درج شده در این اثر و فراگیری آن از سوی مربیان میتواند دید آنها را در باشگاهها در زمینه حرکتشناسی بهخوبی تغییر دهد و در کیفیت فعالیتشان تأثیرگذار خواهد بود.
نظر شما