دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۷
معرفی برگزیدگان جایزه کتاب سال شعر جوان

برگزیدگان جایزه کتاب سال شعر جوان(جایزه قیصر امین‌پور) معرفی شدند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) بیانیه هیات داوران این جایزه به این شرح است:

به نام خدایی که نوآوری سنت اوست

در این چند ماه که ویروس کرونا انسان را  به ابعاد دیگری از وجود خویش يعنى ضعف و قدرت، و  آگاهی و ناآگاهی توامان  واقف کرد ، نقش ادبیات و تاثیر کلمه نیز به گونه ای عمیق تر جلوه گر شد.

برعکس دنیای سیاستمداران و بازی های سیاسی جهان ، که به چشم تمام مردم دنیا عملا دستاوردی جز سرافکندگی بیشتر نداشت ، هنر و ادبیات بیش از پیش نقش خود را در پیوند با زندگی و  تحمل بار هستی نمایاند.

اگر جامعه پزشکی ، پرستاران و درمانگران، با عشق و ایثار و از جان گذشتگی ، همه وجود خویش را سپر بلای بیماران و دردمندان کردند، هنرمندان و نویسندگان و شاعران، امیدبخش مردمی شدند که به جبر شرایط، روزها و ماه ها در چارچوب خانه محصور شدند و بیش از هر زمانی به خواندن کتاب و تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی و... پناه بردند و بدینسان نه تنها خود را از ملال و افسردگی این روزهای خاکستری نجات دادند ، که به دنیاهایی مجذوب کننده و شورانگیز راه بردند و به کشف های تازه ای نائل شدند.

در همین ایام، از میان همه متن های مکتوب( یا شنیداری)، ادبیات ، داستان و رمان، فلسفه و تاریخ و علم و ...شعر نیز توانست بیش از پیش به خانه ها و به میان مردم محصور مانده در جزایر تنهایی راه یابد .

بی شک لازم است زمان بگذرد و پژوهندگانی در دوران پساکرونا  نقش و اثر کتاب ها و هنرها را بررسی کنند و ببینند که در این ایام از طرفی تولید و عرضه محتواهای ادبی، هنری و از سوی دیگر  پیوند آدمیان با کتاب و ادبیات و هنر چگونه بوده است.

 آنچه مسلم است این است که علم و دانش با همه اعتبار و ارزش ، تنها بخشی از نیاز آدمی است و بشر همواره نیازی والاتر و همیشگی به کلمه، به کتاب، به موسیقی، به نقاشی ، به سینما و ... خواهد داشت؛ زیرا عشق ورزیدن، زیبایی، عواطف و میل به جستجوگری در او تمام نشدنی است و تنها هنر است که با رازگونگی و گستردگی اش،  جان و دل آدمی را در خوشی و اندوه و تنهایی و درد، از زندگی و هیجان و اشتیاق و طلب سرشار می کند .
 
و اما چهارمین دوره از سری جدیدِ جایزه کتاب سال شعر جوان_ که به اسم قیصر -  متبرک شده است امسال نیز به لطف خداوند و علیرغم‌ محدودیت های کرونایی انجام شد و کار داوری ها به پایان رسید و نتایج از میان ۱۵ عنوان کتاب راه یافته به مرحله دوم مشخص شد . ضمن اعلام اسامی برندگان ، چند نکته مهم  به عنوان موارد قابل توجه در داوری این دوره ذکر کردنی است:

1) اغلب شعرها نكته‌هاي در خور توجهي داشتند، اما هيچ كدام حادثه اي ويژه در شعر ما نبودند. در برخي شعرها ،سطرها و بيت هاي درخشان، همچون آذرخشي، فضای شعر را به صورت كوتاه و گذرا روشن كرده است  اما باعث جلي شدن كل شعر نشده است.
    
2) مشكل اغلب شعرها، نداشتن فُُرم و ساختاري محكم و ايجازي درخور است. حتي در شعرهاي كوتاه هم گاه زياده گويي ديده مي شود. رسيدن به فرم دلخواه، يكي از سخت ترين كارهايي است كه شاعران با آن دست و پنجه نرم مي كنند و نياز به تمركز و مهارت ذهني بالا دارد .   

3) يكي از نكات بارز، نمود دغدغه ء اجتماعي در برخي مجموعه هاست كه امر مباركي است و از حساسيت شاعر نسبت به جهان پيرامون خبر مي دهد؛ اما در بسياري از شعرهاي اجتماعي، شاعران به صورت هيجاني و شعاري به امر اجتماعي نگريسته اند و از پرداخت شاعرانهء آن غافل شده اند. اين گونه شعرها ممكن است در محافل مورد توجه قرار گيرد اما ماندگاری کمی دارند.
   
4) شعر عاشقانه، وجه غالب در اين مجموعه هاست اما عاشقانه سرايي، در اين روزگار، بسيار دشوار شده است. تمايز بخشيدن به شعر عاشقانه سخت است و توصيف ها و فضاها، اغلب قابل پيش بيني، تكراري و كليشه اي است و اعتلايي ندارد. به همین نسبت كمتر شعر عاشقانه متمايزی در اين دفترها به چشم می خورد.

5) در مجموعه رباعي های راه يافته به مرحله نهايي، مشكلي كه اغلب رباعيات امروز دارند ، كاملاً مشهود است و آن زبان فانتزيك، طنز سطحي (و البته مطلوب محافل و مجالس) و محتواي لاغر و دغدغه هاي كوچك است. آسانگيري در پرداخت رباعي، به اين مجموعه ها محدود نيست. گویا شاعران باور ندارند كه اجراي رباعي به اندازه يك غزل نياز به حوصله و دقت و ظرافت دارد و صرف پيدا كردن سوژه تازه و ترتيب دادن يك مصراع چهارم دهن پر كن، كافي نيست.

و اما نتایج داوری به این ترتیب اعلام می شود:

داوران نهایی این دوره- آقایان محمدباقر کلاهی اهری، سید علی میرافضلی و خانم فاطمه سالاروند - هیچ کدام از مجموعه های منتخب را شایسته احراز رتبه نخست ندانستند‌ زیرا تقریبا در همه کتابها خطاهای بارز و غیرقابل چشم پوشی وجود داشت‌.

رتبه دوم( با جایزه دو و نیم میلیون‌تومان) به کتاب "دهاندره" ، اثر " علی ارجمند" از نشر "نزدیک تر" تعلق می گیرد. 
رتبه سوم‌ ( با جایزه دو میلیون تومان) به کتاب" زاویه " اثر " رحمت الله رسولی مقدم" نشر " ایهام" تعلق می گیرد.

کتاب‌های قابل تقدیر: 
- این موسیقی قطعی نیست اثر  شکوفه رضایی نشر شانی

-چندسال بعد اثر سعید صاحب علم نشر فصل پنجم

 -ردیف کرکس های مرده اثر محمدقلی نسب نشرفصل پنجم

 -مرتاضه عصر ۲۰۲۰ اثر شیدا آیت اللهی از نشرفصل پنجم

به هر کدام از صاحبان کتابهای قابل تقدیر نیز ، جایزه ای به مبلغ یک میلیون تومان تعلق می گیرد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها