یکشنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۴
شعار تئاتر برای همه در نمایشنامه‌خوانی آنلاین محقق شد

میثم عبدی کارگردان نمایش کمدی استشمامات تجربه اجرای نمایشنامه خوانی آنلاین در پروژه خوانش که از سوی اداره کل فرهنگی شهرداری تهران برگزار شد را اتفاقی مثبت خواند و نسبت به ادامه این روند ابراز امیدواری کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با گذشت بیش از چهار ماه از شیوع بیماری کوید ۱۹ در کشور و به دنبال آن تغییر رویکرد طرح‌ها و برنامه‌های این معاونت، مجموعه‌ این برنامه‌ها در فضای مجازی و صدا و سیما با محوریت تشویق مردم به در خانه ماندن و حفظ قرنطینه تعریف شد.

پس از اجرای کنسرت‌های آنلاین در دو دوره، از دیگر طرح‌های فرهنگی هنری اداره‌کل فرهنگی شهرداری تهران، اجرای 7 شب نمایشنامه‌خوانی آنلاین از جمعه ۹ خرداد ساعت 22، با  مشارکت هنرمندان مطرح و گروه‌های تئاتری که همزمان با عید سعید فطر برگزار شد و با پخش زنده از سایت تیوا و اينستاگرام صفحه خوانش میزبان شهروندان و علاقه‌مندان این حوزه بود.

به این بهانه با میثم عبدی کارگردان نمایش کمدی استشمامات از تجربه همکاری و حضور در پروژه خوانش و اجرای نمایشنامه‌خوانی آنلاین گفت‌وگویی انجام داده‌ایم.

با توجه به این‌که نمایشنامه‌خوانی و پخش زنده آن از چند درگاه دیجیتال در فضای مجازی اتفاقی نو در عرصه تئاتر بوده است؛ تجربه شما از همکاری و حضور در این پروژه چگونه بود؟

من به شخصه همیشه از مخالفان نمایشنامه‌خوانی بودم زیرا غایت نمایشنامه به اجرا رسیدن بر روی صحنه است و نمایشنامه برای اجرا روی صحنه نوشته می‌شود نه برای خواندن صِرف مثل یک رمان؛ اما با وجود شرایط فعلی و وضعیت کرونایی شهر تهران که از تجمع و شلوغی ها باید جلوگیری کرد و نمی شود اجرا رفت، اقدام اداره کل فرهنگی شهرداری تهران استفاده مثبتی از شرایط موجود به نفع شهروندان و جامعه تئاتر بود. اجرای پروژه خوانش در ایام کرونایی و تعطیلی سالن های تئاتر نه تنها از بعد تأمین معیشت برای بخشی از خانواده تئاتر بلکه بیشتر برای ایجاد فرصت عرضه هنر و آثار اهالی تئاتر حتی با نمایشنامه‌خوانی در اوضاع بیکاری این قشر بسیار مغتنم و مثبت بوده است.

نکته دیگر اینکه برخی از نقاط کلانشهر تهران و یا حتی اقصی نقاط کشور که نمی‌توانستند دسترسی به کارهای تئاتر خوب داشته باشند با این کار می‌توانند اجرای آثار خوب را به صورت رایگان به تماشا بنشینند.

اولین بار بود که کارگردانی نمایشنامه‌خوانی آنلاین در این قالب را تجربه می‌کردید؟ ارزیابی شما از همکاری و اجرای گروه تئاترتان در پروژه خوانش چگونه بوده است؟
با این که اولین بار بود من و گروهم اجرای نمایشنامه خوانی داشتیم تجربه به شدت فوق العاده ای بود؛ ضمن اینکه من در اجرای گروهم سعی کردم که کمی از نمایشنامه خوانی صِرف فاصله بگیرم و به اجرا نزدیک شوم. تمام سعی من این بود فضای خالی بین دیالوگ ها را در اجرا بیاورم.

این کار تجربه بسیار مطلوبی برای من و گروهم بود ضمن اینکه مخاطبان از زمان پخش آنلاین تاکنون بازخوردهای بسیار مثبتی داشته‌اند. بسیاری از افرادی که تاکنون با اجراهای گروه ما آشنایی نداشتند و کار ما را ندیده بودند از این فرصت رایگان استفاده کرده و با گروه ما آشنا شدند. از این لحاظ بسیار تجربه لذت‌بخشی هم برای خودم و هم گروهم رقم خورد زیرا در این اجرا مخاطب آنلاین خیلی بیشتر از مخاطب همیشگی سالن های تئاتر بود.

همکاری شما و مجموعه معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در قالب پروژه خوانش در بین هم‌صنفی‌ها و همکاران تئاتری چه بازخوردی داشته است؟
بسیاری از همکاران من در حوزه تئاتر به این پروژه نگاه مثبتی داشته‌اند. هم‌صنفی هایی که با مطالعه و دانش و تلاش و زحمت در عرصه تئاتر حضور دارند قدر این لحظات و اتفاقات را می دانند. آنها می‌دانند اجرایی که در این ابعاد به طور رایگان در دسترس عموم مردم قرار می‌گیرد چقدر می‌تواند برای این روزهای تئاتر کشور با ارزش باشد.

بازخوردهای منفی در مقایسه با بازخوردهای مثبت بسیار کمتر بوده است. یکی از بازخوردهای منفی ترس بعضی از اهالی تئاتر از این نکته بودکه استقبال خوب مخاطب از برگزاری نمایشنامه خوانی و تئاتر آنلاین مسئولان را به این نتیجه برساند که به طور کلی تئاتر را می شود آنلاین اجرا کرد و همین اندک بودجه اختصاص داده شده به حوزه تئاتر هم ضرورتی نداشته باشد.

اما در مجموع بازخوردها در بین همکاران و هم‌صنفی ها مثبت بوده است زیرا در شرایط کنونی مردم به تفریحات فرهنگی که به صورت رایگان در اختیارشان قرار بگیرد نیاز دارند.

نظر شما در مورد ادامه این روند در دوران پساکرونا در کنار سالن های تئاتر چیست؟
قطعا ادامه این روند، کار ارزشمندی است. در دوره ای تئاترهای تلویزیونی ساخته و به طور رایگان از کانال های تلویزیونی برای عموم پخش می‌شدند؛ اما اکنون که آن ها دیگر تولید نمی‌شوند و تئاتر به طور رایگان در معرض عموم قرار نمی‌گیرد، اجرای این دست پروژه‌ها از سوی ارگانی مانند شهرداری تهران که در مدیریت فعلی آن دغدغه‌مندی این موضوعات صورت گرفته بسیار مغتنم و با ارزش است. اگر این روال بعدها به صورت تولید تله‌تئاتر با حمایت شهرداری صورت پذیرد فوق العاده است.

من معتقدم بودجه فعلی تئاتر از مدیران تئاتری باید به مدیرانی مثل مدیران فعلی شهرداری تهران که مخاطب را خیلی بهتر می‌شناسند منتقل شود. تا شعار تئاتر برای همه که سال‌هاست در جشنواره‌های مختلف تئاتری استفاده می‌شود اما هیچوقت محقق نشده را بتوانند تحقق بخشند.
در نتیجه من به نوبه خودم از شهرداری تهران و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی آن که اتفاقات بسیار مثبتی را به وسیله اداره کل فرهنگی در این ایام کرونایی شهر تهران رقم زده‌اند تشکر می‌کنم. اطعام فرهنگی مردم در این ایام اتفاق فوق‌العاده‌ای بوده است و بسیار امیدوارم از این دست برنامه‌ها به اشکال گوناگون در کلانشهر تهران ادامه پیدا کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها