جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۸
فضای مجازی نمی‌تواند بوی خوش ورقه‌های صحافی شده کتاب را تداعی کند

مسئول کتابخانه شهید مسعود پیشبهار در شهرستان بهبهان می‌گوید: فضای مجازی نمی‌تواند لذت در دست گرفتن کتاب و بوی خوش ورقه‌های صحافی شده را برای مخاطب تداعی کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزار ی کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، حسین امیدیان دارای مدرک کتابداری و الهیات، با سابقه ۲۵ سال فعالیت به‌عنوان کتابدار در کتابخانه‌های عمومی بهبهانه فعالیت کرده است. در سال ۱۳۸۹ به‌عنوان کتابدار برتر در همایش تجلیل از خادمان حوزه کتاب و کتابخانه‌های عمومی خوزستان معرفی شد و همچنین کسب مقام دیگری را در جشنواره رضوی سال گذشته استانی در پرونده کاری خود به ثبت رسانیده است.

امیدیان که از زمان تعطیلی کتابخانه‌های عمومی تاکنون در فضای مجازی توانسته ارتباطش را با اعضاء حفظ کند، درخصوص فعالیت در فضای مجازی، به خبرنگار ایبنا می‌گوید: فضای مجازی همانطور که از نامش پیداست، واقعی و حضوری نیست و هیچ وقت نمی‌تواند لذت در دست گرفتن کتاب و بوی خوش ورق‌های صحافی شده آن را برای مخاطب تداعی کند. من با توجه به شناختی که از اعضای کتابخانه دارم، نور تلفن همراه و رایانه آنان را دچار خستگی چشم کرده و ترجیح می‌دهند به‌جای استفاده از رایانه و تلفن همراه، کتاب به دست گرفته و آن را مطالعه کنند.

این کتابدار با بیان اینکه از فضای مجازی بیشتر به‌عنوان رابط بین کتابخانه و اعضا بهره می‌برم و اگر زمانی کتابی را در کتابخانه محل فعالیت یا کتابخانه‌های دیگر پیدا نکنم، به‌ناچار فایل پی دی اف آن را در اختیار اعضا قرار می‌دهم، تاثیرگذاری کتاب در آینده کودکان را نیازمند چند عامل دانسته و می‌گوید: عامل اول والدین کتابخوان هستند که در کتابخوان کردن فرزندانشان نقش تاثیرگذاری را ایفا می‌کنند؛ چون جامعه بزرگ متشکل از اجتماع‌های کوچک‌تری به نام خانواده است که این رسالت را ملموس‌تر نشان می‌دهد. عامل دیگر ایجاد مشوق‌های لازم برای سوق دادن کودکان به‌سمت کتاب و کتابخوانی است که در این میان می‌تواند توسط رسانه‌های جمعی یا آموزش وپرورش انجام ‌شود و عامل سوم اهمیت به موضوع آموزش از دوران کودکی به کودکان و نیز برجسته کردن فعالیت مربیان و معلمان در این مسیر برمی‌گردد و تضمین آینده جامعه به کتابخوان کردن کودکان از کودکی بستگی دارد.
 

 
مسئول کتابخانه عمومی شهید مسعود پیشبهار در شهرستان بهبهان در جواب این سوال که تفاوت نسل کتابخوان‌ها در گذشته نسبت به نسل امروزی چیست، می‌گوید: با توجه به سابقه زیاد در کتابخانه‌ها این موضوع را به‌صورت عملی تجربه کردم و متاسفانه نسل امروزی آن‌طور که گذشتگان به کتاب ارج می‌نهادند، اهمیت نمی‌دهند. هرچند این موضوع قابل درک است زیرا بخش بزرگی از زمان و اوقات فراغت انسان‌ها امروزه در فضای مجازی می‌گذرد و با وجود جذابیت‌های خاص، این فضا توانسته بخشی از جایگاه فیزیکی کتاب را به خود اختصاص دهد و به نظر می‌رسد دلیل خلوت بودن سالن‌های مطالعه کتابخانه‌ها نسبت به سال‌ها قبل همین موضوع باشد.

امیدیان با مرور یکی از خاطراتش در دهه هفتاد تا هشتاد در کتابخانه‌ها اینچنین ادامه می‌دهد: در آن سال‌ها اعضای کتابخانه برای رزرو صندلی ساعت‌ها قبل از بازگشایی کتابخانه، پشت در می‌ایستادند تا بتوانند روی صندلی خالی بنشینند. اما بیان کردن این خاطره به برای اعضای کنونی کمی غیرقابل باور است ولی این خاطره‌ها با نسل‌های قدیمی همراه است و نسل کنونی مقتضیات امروزی خاص خودش را دارد که باید با ذائقه خودشان برآورده شود.
 
این کتابدار که 1200 عضو فعال در کتابخانه‌اش دارد، با اشاره به برگزاری این دوره جشنواره رضوی عنوان می‌کند: در دوره‌های گذشته جشنواره بزرگ کتابخوانی رضوی به‌صورت حضوری در کتابخانه‌ها، حضور در مدارس و مهد کودک‌ها  اجرا می‌شد اما امسال به‌دلیل حضور این مهمان ناخوانده (کرونا) در کشور و تعطیلی کتابخانه‌ها؛ فضای مجازی به کمک کتابداران آمده و این امکان را برای اعضا فراهم کرد تا بتوانند با فایل‌های پی دی اف کتاب‌های رضوی، در این جشنواره شرکت کنند.
 

وی ادامه می‌دهد: در خانه ماندن اجباری مردم زمینه را جهت شرکت آنان در مسابقات رضوی فراهم کرد، تا بتوانند به این جشنواره به عنوان یک تفنن نگاه کرده و اوقات فراغت خود را پر کنند؛ و این موضوع به‌صورت ناخودآگاه در آرامش فکری و روحی خانواده‌ها موثر واقع شده و به نظر می‌رسد میزان مشارکت مردمی نسبت به سال‌های گذشته به مراتب بیشتر شود.

مسئول کتابخانه‌ی شهید مسعود پیشبهار شهرستان بهبهان درخصوص دسترسی کتابخانه‌ها به منابع جدید یادآور شد: نهاد کتابخانه‌های عمومی در حد توان تلاش می‌کند کتابخانه‌ها را مرتب از لحاظ منابع شارژ کند؛ ولی سرعت بالای روزآمدی علوم، بالا بودن سطح توقع جامعه مطالعاتی و کمی بودجه نتوانسته امکان پاسخگویی به نیازهای روز اعضا را فراهم کند و همت نهادها و وزارتخانه‌های فرهنگی را می‌طلبد تا با همکاری بیشتر، بتوانند قفسه‌های کتابخانه‌ها را به‌روزتر کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها