مهرداد صدقی گفت: میدانم بالاخره تفاوتهایی میان کتاب من و «پدر پسری» اتفاق میافتد اما هرجور اقتباسی که سریال از کتابم داشته باشد، از این کار راضی خواهم بود. بالاخره باید به عوامل سریال اجازه داد که آنها هم از دید خودشان سراغ قصه بروند.
در این بین البته «پدرپسری» که در کنداکتور شبکه پنج قرار گرفته است همچنان نیمه دوم تصویربرداری سریال را ادامه میدهد. این سریال در نکتهای جالب، یک اقتباس ادبی است از کتاب «آخرین نشان مردی» نوشته مهرداد صدقی که قبلتر نیز مورد اقبال کتابخوانان قرار گرفته است.
هرچند ما در عرصه سریال و فیلمسازی به ندرت شاهد تولیداتی برگرفته از ادبیات داستانی هستیم اما این سریال اپیزودوار، قصهاش را از این کتاب طنز داستانی وام گرفته تا پیوندی میان این دو حوزه نیز بزند.
کتاب «آخرین نشان مردی» قابلیت و بضاعت رفتن به تصویر را دارد
مهرداد صدقی، نویسنده کتاب «آخرین نشان مردی» خود در گفتگو با خبرگزاری آنا عنوان کرد: پیشنهاد ساخت سریال «پدر پسری» از کتابم، به تعامل میان باشگاه فیلم سوره حوزه هنری و شبکه پنج برمیگردد. دوستانی این کتاب را خوانده و برای سریالسازی ارائه داده بودند.
وقتی «آخرین نشان مردی» را مینوشتم، پیش فرضم این بود که میتواند تبدیل به سریال شود. البته هر کتابی حکم فرزند را برای نویسنده دارد و به همین خاطر برخی نویسندگان به هر دلیل نمیخواهند این اقتباس از کارشان شکل گیرد.
وی ادامه داد: من یا ناشر شخصا کتاب را برای ساخت سریال پیشنهاد ندادیم اما وقتی کتاب را خوانده بودند، با توجه به قابلیت اقتباس داستانی و بضاعتی که قصه و موقعیتهایی که دارد، آن را برای نگارش و ساخت این سریال انتخاب کرده بودند.
صدقی درباره میزان اقتباس «پدر پسری» از کتابش نیز گفت: شخصا ترجیح میدهم سریال به سرانجامی برسد و حتی کاملا تمام شود تا آن را در فرصت مناسب ببینم اما در جریان ساختار کلی اقتباس بودهام تا جایی که ابتدا خودم مسیر کلی داستانها را برای این گروه سریالساز مطرح کردم.
عمدا حساس نشدم تا دست عوامل سریال برای اقتباس باز باشد
وی با این حال افزود: البته در جریان جزئیات فیلمنامه نیستم و خب طبیعی است که بین کتاب و آنچه از داستان برای سریالسازی اقتباس میشود، فاصله چه بسا زیاد باشد. بالاخره کسی سراغ کپی جز به جز ادبیات داستانی در قالب فیلم وسریال نمیرود.
این نویسنده ادبیات داستانی تأکید داشت: هرطور هم که داستان جلوی دوربین برود، طبیعی است که باز هم ممکن است توقع من داستاننویس و حتی مخاطب کتاب با آنچه که در قالب تصویر میآید، متفاوت باشد. هرچند من حساسیتی روی قصه برگرفته «پدر پسری» به خرج ندادم تا دست عوامل سازنده سریال برای کاری که میخواهند بکنند، باز باشد.
صدقی با این حال ابراز امیدواری کرد؛ دلم میخواهد آنچه که شخصا در کتاب «آخرین نشان مردی» دنبالش بودم، در «پدر پسری» هم اتفاق بیفتد یعنی حال سریال هم خوب باشد. همچنان که در کتاب بیشتر میخواستم تصویرگر فضای دوست داشتنی باشم تا مخاطب با خواندن کتاب حس آرامش و زندگی را دریابد.
پیشفرضم را روی نوشتن کتابی کردم که تبدیل به سریال شود
این نویسنده تأکید داشت: وقتی «آخرین نشان مردی» را مینوشتم، پیش فرضم این بود که میتواند تبدیل به سریال شود و بالاخره از آن اقتباسی صورت خواهد گرفت. البته هر کتابی حکم فرزند را برای نویسنده دارد و به همین خاطر برخی نویسندگان به هر دلیل نمیخواهند این اقتباس از کارشان شکل گیرد. باید هم به این دسته حق داد چون ممکن است کار باکیفیتی نشود.
من ته ماجرا از اقتاس کتابم راضیم و اگر هم تفاوت احتمالی در کار ایجاد شود، آن را برحسب تفاوت سلایق من و سریالساز میگذارم و بازهم این نگاه را محترم میدانم.
وی با بیان اینکه سینما و سریال ایرانی در امر اقتباس ادبی خیلی فقیر است، گفت: ما کمتر دم از این تجربه زدهایم و به شدت کمیت اندک آثار اقتباسی در تولید سریال و سینمای ما مشهود است، درحالی که جایزهای مثل اسکار حتی یک بخش از جایزه را به اقتباس اختصاص میدهد. ما هم باید این مسیر آزمون و خطا را برویم تا جریان اقتباس جدی گرفته شود.
با هر تفاوتی میان کتاب و سریال بازهم از اقتاس کتابم راضیم
صدقی درباره این تجربه اقتباسی از کتاب خود نیز یادآور شد: میدانم بالاخره تفاوتهایی میان کتاب من و سریال «پدر پسری» اتفاق میافتد اما هرجور اقتباس و روایتی که سریال از کتابم داشته باشد، از نتیجه کار ناراضی نخواهم بود. بالاخره باید به عوامل سازنده سریال اجازه داد که آنها هم از دید تصویرسازی خودشان سراغ قصه بروند.
این نویسنده اینگونه نیز گفت: من ته ماجرا از اقتباس کتابم راضیم و اگر هم تفاوت احتمالی در کار ایجاد شود، آن را برحسب تفاوت سلایق من و سریالساز میگذارم و بازهم این نگاه را محترم میدانم.
نظر شما