جمعه ۲۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۷
آشنایی با مهم‌ترین کانی فلوئور با هفت رنگ زیبا در طبیعت

کتاب «فلوئوریت از اکتشاف تا صنعت»، ویژگی‌ها و کاربردهای کانی فلورین که در هفت رنگ زیبا به‌صورت مکعبی متبلور در طبیعت یافت می‌شود را معرفی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کانی فلورین یا فلوئوریت به فرمول شیمیایی «CAF2»،  مهمترین کانی فلوئور در طبیعت است که می‌توان فلوئور را از آن به‌دست آورد. این کانی به رنگ‌های زرد، سبز، صورتی، آبی، بنفش، بی‌رنگ و گاه سیاه بوده و در سیستم کوبیک (مکعبی) متبلور می‌شود. به‌صورت نیمه شفاف بوده و دارای جلای شیشه‌ای است. وزن مخصوص این کانی 18/3 و سختی آن 4 است. معمولاً فضای خالی بین سایر کانی‌ها را پر می‌کند و در طبیعت بیشتر به‌صورت رگه‌ای مشاهده شده و با کانی‌های کلسیت، کوارتز، باریت، سلستین و سولفیدهای گوناگون همراه است. ازنظر میزان ذخایر فلوئوریت، کشور مکزیک با 32 میلیون تن در رتبه اول و کشورهای آفریقای جنوبی و چین به ترتیب با 30 و 23 میلیون تن رتبه‌های دوم و سوم و فرانسه با 10 میلیون تن و اسپانیا با 6 میلیون تن در رتبه‌های چهارم و پنجم قرار دارند. براساس اطلاعات وزارت صنایع و معادن، در سال 2001 میلادی (1380 شمسی) جمعا بیش از 1/3 میلیون تن ذخیره احتمالی و بالغ بر 5/1 میلیون تن ذخیره قطعی فلورین در ایران وجود داشته است.
 
کتاب «فلوئوریت از اکتشاف تا صنعت» تألیف و ترجمه مشترک عارف شیرازی، عادل شیرازی و هاتف اربابی، اطلاعاتی علمی درباره ساختار، اکتشاف، فرآوری و کاربردهای یکی از زیباترین کانی‌‌ها را در اختیار مخاطب قرار می‌دهد. این اثر در 6 فصل «کلیات فلوئوریت»، «زمین‌شناسی و اکتشاف فلوئوریت»، «فرآوری فلوئوریت»، «کاربردهای فلوئوریت»، «نمونه‌برداری از فلوئوریت» و «فلوئوریت در ایران و جهان» را بررسی می‌کند.


ویژگی‌های ساختاری و زمین‌شناسی کانی فلورین
در فصل دوم کتاب، خصوصیات زمین‌شناختی، ساختاری، فیزیکی و برخی کاربردهای کانی فلورین، معرفی شده است: «فلوئوریت یک کانی با اهمیت صنعتی است که از کلسیم و فلوئور تشکیل یافته است. این کانی در گستره وسیعی از فرآیندهای شیمیایی، متالوژی و سرامیک‌سازی به‌کار گرفته می‌شود. نمونه‌های باشفافیت و رنگ منحصر به‌فرد، به شکل جواهر برش خورده تا در ساختن اشیای زینتی مورد استفاده قرار گیرند. این کانی یک کانی بسیار معمول سنگ‌ساز می‌باشد که در بخش‌های زیادی از جهان یافت می‌گردد. در صنعت معدن‌کاری، فلوئوریت اغلب تحت نام «فلوئوراسپار» نامیده می‌شود. فلوئوریت در محدوده وسیعی از شرایط زمین‌شناسی تشکیل و مشاهده می‌شود. همچنین به‌صورت رگه‌های کوارتز فلوئوریت‌دار در سنگ‌های آذرین، رسوبی و دگرگونه، جانشینی در اسکارن‌ها، در مرکز بخش حاشیه‌ای کربناتیت‌ها، در باطله‌های کان‌سنگ‌های فلزات پایه و سنگ معدن باریت، جانشینی در سنگ‌های آهکی، رگه‌های پگماتیتی و تنوره‌های برشی دیده می‌شود. فلوئوریت ممکن است در کنار چشمه‌های آب معدنی با حرارت خیلی بالا نیز تشکیل شود.»
 

صنایع مصرف‌کننده فلوئوریت در ایران
«براساس بررسی انجام شده، صنایع تولید الکترود، آلومینیوم و صنایع فولادسازی بیش از 95 درصد از مصرف فلوئوریت را به خود اختصاص داده‌اند. بر همین اساس سالیانه حدود 90 هزار تن فلوئوریت به مصرف این صنایع رسانده می‌شود. آنچه را که با قاطعیت می‌توان اظهار کرد، استفاده از این ماده معدنی در ایران با آغاز به‌کار کارخانه ذوب آهن اصفهان در اواسط دهه 1340 می‌بشاد. همراه با افزایش تولیدات این کارخانه، روند تولید فلوئوریت نیز افزایش یافته است. این تولیدات عمدتا از معادن کمرمهدی، پاچی – میانا، فسخود، جویمند، مهرآباد، گمشجه، اردکان و پیناوند می‌باشد.»
 
نخستین چاپ کتاب «فلوئوریت از اکتشاف تا صنعت» در 249 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات صفر تا صد به بازار نشر عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها