چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۱
آرزویم این است که کتاب دغدغه مسئولان شود

کتابدار روستای بنه‎گز استان بوشهر (یکی از روستاهای برگزیده ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب)، می‌گوید: ترویج فرهنگ کتابخوانی باعث بالا رفتن سطح آگاهی و اطلاعات اهالی روستا شده و شور و نشاط خاصی را در میان اهالی آن ایجاد کرده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر - الهام بهروزی: سال‌هاست که به‌واسطه شغلش با کتاب عجین شده و تلاش می‎کند تا حال یار دانایش را خوب کند و زمینه‌ساز آشتی مردمان روستا با کتاب باشد. به هر کوی و کوچه قدم می‎گذارد و درخصوص فواید کتاب با کوچک و بزرگ، پیر و جوان به گفت‌وگو می‎نشیند. این مروج کتابخوانی حتی آن دسته از اهالی روستا را که سواد خواندن و نوشتن ندارند، در کنار باسوادهای روستا به نشست‌های کتابخوانی دعوت می‎کند تا به این ترتیب، دنیای جذاب کتاب را به آنها معرفی کند. برای کودکان در آغوش طبیعت بکر روستا قصه می‌خواند و آنها را ترغیب به خواندن کتاب‎‌‌های خوب و مفید می‌کند.

«کلثوم عالی‌پور» پیشه‌اش کتابداری است. کتاب را می‎شناسد و بیش از هر چیزی صدای تنهایی او را می‎شنود. از همین روست که دائم در حال ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در روستاست و آنقدر در کار خود جدی است که اهالی روستا او را به‌نام «بانوی کتاب» می‎شناسند. خانم عالی‌پور، دانش‌آموخته رشته الهیات (علوم قرآنی و حدیث) و ساکن روستای بنه‌گز شهرستان تنگستان استان بوشهر است. او کتابدار کتابخانه شهدای سپاه این روستاست. عالی‌پور همچنین به‎عنوان مدیر و مربی خانه قرآن امام جعفر صادق روستا به آموزش علوم دینی در روستای بنه‌گز مشغول است.

او در کنار این فعالیت‎ها چند سالی است که به‌صورت جدی به ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در روستای بنه‎گز و روستاهای همسایه می‌پردازد. طرح‌های ‌خلاقانه خانم عالی‌پور در ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب باعث درخشش روستای بنه‌گز در میان 1419 روستا شد و این روستا جزء 10 روستای برتر این رویداد شد. بی‌شک انتخاب این روستا در حوزه کتاب و کتابخوانی مرهون تلاش‌های کلثوم عالی‌پور، کتابدار روستا در حوزه کتابخوانی است که با همکاری و همدلی دهیار و شورای اسلامی این روستا میسر شده است.

این کتابدار که به مدت چهار سال و نیم است که به‌عنوان کتابدار در این روستا مشغول به فعالیت شده است، از همان سال نخست توانسته موفقیت‌های چشمگیری را در حوزه کتابخوانی در سطح استان و کشور کسب کند. وی همچنین چندین طرح ابتکاری در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی در روستا دارد که یکی از آنها طرح پیک کتاب است.

عالی‌پور در این باره به خبرنگار ایبنا می‌گوید: در این طرح خودم کتاب را میان کسبه روستا و افرادی که فرصت آمدن به کتابخانه را ندارند، می‎برم و به مدت دو هفته به آنها امانت می‎دهم، سپس کتاب را پس از پایان این زمان از آن می‎گیرم و کتاب دیگری را به آنها به امانت می‎دهم. این کار موجب ترغیب اهالی روستا به کتاب شده و همیشه با روی باز با من روبه‌رو می‎شوند. اجرای این طرح بازخورد بسیار خوبی میان اصناف، بازاریان و خانواده‎های ساکن روستا داشته است و موجب ارتقای سرانه مطالعه این قشرها شده است.
 

وی در ادامه با بیان اینکه در گذشته یک کتابخانه سیار داشتم که به روستاهای اطراف که فاقد کتابخانه بودند، می‎رفتم و به آنها کتاب امانت می‎دادم، می‌افزاید: اما با کتابدار شدن آن روستاها عمده تمرکزم را بر ترویج فرهنگ کتابخوانی در روستای محل سکونتم (بنه‎گز) گذاشتم. خوشبختانه اهالی روستا هم مشارکت خوبی در برنامه‎های کتابخوانی دارند.

عالی‌پور ادامه می‌دهد: ترویج فرهنگ کتابخوانی باعث بالا رفتن سطح آگاهی و اطلاعات اهالی روستا شده و شور و نشاط خاصی را در روستا ایجاد کرده است؛ زیرا کتابخوانی موجب شده که افراد روستا در هر سطحی که هستند، آگاه به مسائل روز شوند و نگرش آنها به جهان پیرامونشان ارتقا بیابد.

وی در ادامه به طرح‎های شاخص کتابخوانی این روستا اشاره و تصریح می‎کند: افزون بر اجرای طرح‌های پیک کتاب و کتابخانه سیار، طرح‌های متعددی در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در سطح روستا اجرا شده است که از جمله آنها می‎توان به طرح ایستگاه مطالعه در اماکن عمومی، کتاب در طبیعت، برگزاری نشست‎های کتابخوانی در پایگاه‌های فرهنگی و مدارس، برگزاری مسابقات کتابخوانی و بلندخوانی، شب شعر، انعقاد تفاهمنامه‎های کتابخوانی با مساجد، مدارس، باشگاه‎های ورزشی و...، اهدای کتاب به کشاورزان و سالخوردگان، قصه‌خوانی و ... اشاره کرد که همه اینها طرح‎ها در کتاب‌دوست کردن اهالی روستا نقش بسزایی ایفا می‎کنند.
 

عالی‌پور همچنین از مشارکت خوب و چشمگیر اهالی روستا در برنامه‎های کتابخوانی می‎گوید و می‎افزاید: اجرای برنامه‌های کتابخوانی موجب شده که در نتیجه افزایش تعداد اعضای کتابخانه روستا، بر میزان امانت‌دهی کتاب افزوده شده است که این بیانگر رسوخ کتاب در میان اهالی روستا و عطش آنها برای دانستن بیشتر است.

به گفته این کتابدار، کتابخانه شهدای سپاه بنه‎گز در حال حاضر 800 عضو فعال و بالغ بر 7500 کتاب دارد و امروز به یک پاتوق فرهنگی علمی در روستا بدل شده است. این کتابخانه در سایه تلاش‌ها و زحمت مستمر کلثوم عالی‌پور به عنوان کتابخانه برتر کشور از سوی نهاد کتابخانه‎های عمومی کشور در آبان‌ماه سال جاری معرفی شد.

این مروج کتابخوانی برگزیده کشوری در خصوص کمبودهای روستا در حوزه کتابخوانی در ادامه این گپ و گفت، عنوان می‎کند: در زمینه سخت‌افزاری با کمبودهایی روبه‎رو هستیم که از جمله آنها می‌توان به مجهز نبودن کتابخانه به وسایل سرمایشی اشاره کرد که در فصل گرما روند فعالیت کتابخانه را کند می‎کند. همچنین مسیر روستا تا کتابخانه، مسیر ناهمواری است و راه مشخصی ندارد. سنگفرش حیاط کتابخانه هم نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
 

وی با تاکید بر اینکه آموزش و پرورش، مشارکت چشمگیری در برنامه‎های کتابخوانی این روستا داشته است، ابراز امیدواری می‌کند که کتاب دغدغه مسئولان ما شود و برسد روزی که همه دستگاه‎های دولتی و غیردولتی با مهم انگاشتن کتاب، این هدیه آسمانی را بیش از پیش ارج نهند و با حمایت‎های مالی و معنوی خود به توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در مناطق کمتر برخوردار مانند روستاها کمک کنند تا فعالیت‎های فرهنگی با کیفیت و جذابیت بیشتری در سطح روستا اجرا شود.

یادآوری می‎شود، امسال از استان بوشهر پنج شهر شامل برازجان، کنگان، گناوه، خورموج و کاکی به مرحله نهایی طرح پایتخت کتاب ایران راه یافتند و سه روستا شامل مل گل، گورک سادات و بنه‎‌گز هم جزء نامزدهای نهایی جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب بودند که درنهایت از میان آنها روستای بنه‎گز موفق شد عنوان یکی از 10 روستای دوستدار کتاب را از آن خود کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها