جانر تاسلامان در کتاب «بیگ بنگ، فلسفه و خدا» با بیانی شگفتآور به یکپارچگی حوزههای فلسفه، علم و دین میپردازد.
جانر تاسلامان در بیگ بنگ فلسفه و خدا تلاش کرده است تا مثل آثار دیگر خود، به یکپارچگی حوزههای علم، دین و فلسفه بپردازد. ویراست جدید کتاب بیگ بنگ، فلسفه و خدا با ترجمه رامین کریمی ثالث در 10 فصل و 304 صفحه از سوی انتشارات سایلاو منتشر شده است.
نویسنده سعی میکند در این کتاب به سؤالاتی مانند اینکه آیا نظریه انفجار بزرگ درست است؟ نظریه بیگ بنگ به لحاظ فلسفی و از دیدگاه ادیان به تأیید کدام نتایج میانجامد؟ آیا خدا وجود دارد؟ آیا وجود خدا با دادههای علمی و دلایل عقلی و منطقی اثبات میشود؟ به راستی، آیا قوانین علمی، تشکلهای جهانی، تمام جانداران، تصادفی به وجود آمدهاند یا محصول آفرینشی هوشمندانه هستند؟ پاسخ دهند و پاسخهایی که به فراخور این پرسشها داده میشود؛ در این که به چه چیز باور داشته باشیم و نیز، در خصوص اینکه آیا حیات مفهومی دارد یا خیر، نتایج مهمی به همراه دارد.
تئوری بیگ بنگ با نشان دادن وجود نیستی پیش از هستی و تولد جهان از عدم به عنوان بزرگترین اکتشاف علمی قرن لقب گرفته است. جانر تاسلامان در کتاب بیگ بنگ، فلسفه و خدا با بیانی شگفتآور به یکپارچگی حوزههای فلسفه، علم و دین میپردازد و نتایج مسحورکنندهای را که از بررسی یکپارچه این تئوری در حوزههای علم مدرن، فلسفه و تئولوژی به دست میآید، پیشروی چشم خوانندگان مینهد.
نویسنده معتقد است رویکرد بسیاری از فلاسفه و الهیات دانان در دوریگزیدن از بررسی یافتههای علمی و همینطور نگاه بسیاری از دانشمندان مبنی بر عدم تعمیم دادههای علمی به نتایج حوزههای فلسفه، نادرست است و بر لزوم برداشته شدن دیوارهای بین علم، فلسفه و الهیات تاکید میکند. جانر تاسلامان در بخشی از مقدمه خود برای کتاب مینویسد: حقایق مرتبط با حوزههای فلسفه، دین و علم نمیتواند با هم در تضاد باشند، بلکه فلسفه نادرست، دین نادرست و یا علم نادرست میتواند موضوع مورد بحث باشد. پر واضح است دیوارهای حائل بین این حوزهها، به منظور جلوگیری از دخالت در نشان دادن نادرستیهای محصور در این دیوارها و نیز محافظت هر حوزه از صلاحیت خود کشیده شده است. این رویکرد، خود، به ناتوانی در استنباط نتایج ضروری از دادههای علمی، خفگی در شبهات فلسفی و نیز ورود خرافههای بیحدوحصر در حوزهی دین انجامیده است.
جانر تاسلامان در فصل اول کتاب، به بررسی تاریخ فلسفه و ادیان پیش از بیگ بنگ میپردازد. وی در این بخش دیدگاه انکار وجود خدا و پذیرش ازلی بودن ماده و دیدگاه پذیرش ازلی هم ماده و هم خدا را تشریح میکند. در فصل دوم کتاب، تاریخ علم پیش از طرح نظریه بیگ بنگ را بررسی میکند و به تلاشهای تیکو براهه، کپلر، گالیله و همین طور نیوتن می پردازد. در فصل سوم، به بررسی علمی نظریه بیگ بنگ میپردازد و با بیانی شیوا و رسا شواهد نظری بیگ بنگ را تشریح میکند. در این فصل میخوانید که چگونه نظریه بیگ بنگ در ملاقات بین سه نظریهپرداز بزرگ آن، یعنی لومتر، اینشتین و هابل متولد شد.
فصل چهارم کتاب بیگ بنگ فلسفه و خدا به شواهد غیرمستقیم در حمایت از بیگ بنگ میپردازد. فصل پنجم کتاب بیگ بنگ فلسفه و خدا، به بررسی مدلهای علمی جایگزین بیگ بنگ میپردازد و برخطا بودن آنها را نشان میدهد. نویسنده در بخش سوم کتاب، تاریخ فلسفه را با بیگ بنگ محاکمه میکند و در فصول 6، 7 و 8 و 9 دیدگاههای مختلف خلقت و یا وجود ازلی ماده و انکار و یا وجود خدا را به تفصیل بررسی میکند. فصل پایانی کتاب نیز به برهان طراحی اختصاص دارد. نویسنده در این فصل به مباحثی چون خدا در کجای جهان قرار دارد، اصل انساننگر، اصل جهاننگر، آفرینش و از نیستی و … میپردازد.
در صفحه پایانی کتاب آمده است: «با استناد به برهان طراحی، خدا به عنوان وجودی شکلدهنده، هوشمند، آگاه و قدرتمند تعریف میشود که هر آنچه که اراده کند را به سرانجام میرساند. بر این اساس، خداوند قدرتی است که در تک تک مراحل جهان حضوری فعال دارد و بر همه چیز حاکم است. طراحی جهان از سوی خدا، تمامی این صفات الهی را پایهگذاری میکند. برهان طراحی علاوه بر پایهگذاری این صفات در عین حال، ویژگی آفریننده بودن خداوند را نیز در بر میگیرد.»
کتاب «بیگ بنگ، فلسفه و خدا» نوشته جانر تاسلامان به ترجمه رامین کریمی ثالث با شمارگان هزار و 100 نسخه در 304 صفحه به بهای 42 هزارتومان از سوی نشر سایلاو روانه بازار نشر شده است.
نظر شما