مجید قادری؛ استاد گروه زمینشناسی اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس، در بیان اهمیت و ضرورت تألیف این اثر بیان کرد: کانسارهای مس پورفیری، گروهی از کانسارهای مس هستند که عمدهترین ذخایر معدنی مس را در جهان و ایران تشکیل میدهند. لزوم بررسیهای زمینشناسی و راهکارهای اکتشافی برای این نوع کانسارها موجب شد کتاب «کانسارهای مس پورفیری ایران» را درباره زمینشناسی، ویژگیهای کانیشناسی، دگرسانی و مطالعات اکتشافی این نوع ذخایر تألیف کنیم.
وی با اشاره به کاربردهای این نوع از ذخایر معدنی، ادامه داد: انواع کانسارهای مس در دنیا وجود دارد که مهمترین و عمدهترین آنها، همین کانسارهای مس پورفیری است. با مطالعه زمینشناسی و زمینشیمی این کانسارها میتوان راهکارهای اکتشافی برای پیدا کردن ذخایر جدید بهدست آورد. مس در صنایع مختلف بهویژه صنایع الکتریکی، خودرو و ... یکی از پرمصرفترین فلزات است، بنابراین پیدا کردن ذخایر بیشتر از این کانسارها برای استفاده در صنایع داخلی و صادرات آنها میتواند به رشد اقتصادی کشور کمک کند.
مولف کتاب «کانسارهای مس پورفیری ایران»، افزود: بیشترین معادن این کانسارها در استان کرمان و بعد از آن در استانهای آذربایجان شرقی و اصفهان موجود است. فراوری این کانسارها کاملا بومی بوده و مهمترین کارخانههای فراوری آن نیز در معدن مس سرچشمه کرمان، معدن مس سونگون در اهر و مجتمع مس میدوک در شهربابک قرار دارند.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه، درباره نحوه دستهبندی و ارائه مطالب کتاب نیز گفت: مباحث کتاب را با تشریح ویژگیهای این کانسارها از طریق بررسی زمینشناسی، دگرسانی، کانهزایی، مدل تشکیل، ویژگیهای زمینشیمیایی و راهکارهای اکتشافی این نوع کانسارها در سطح جهانی شروع کردیم و سپس به کانسارهای مس پورفیری در داخل کشور در زونهای ارومیه-دختر، ارسباران، طارم و بلوک لوت پرداختیم و در نهایت ویژگیهای کانسارهای مس پورفیری ایران را بهعنوان فصل پایانی کتاب ارائه کردیم.
قادری در بیان شاخصههای اصلی این کتاب اظهار کرد: برای نخستینبار کاری در این سطح و با این جامعیت درباره این نوع از کانسارها در کشور صورت گرفته است. نوع ساختاربندی و ارائه مطالب کتاب نیز میتواند یکی از نقاط قوت آن باشد. در این اثر سعی کردیم راهکارهای اکتشافی را برای یافتن ذخایر جدید مدنظر قرار دهیم. تمام منابع مورد استفاده در کتاب اعم از داخلی و خارجی، بهروزترین منابع مربوط به کانسارهای مس پورفیری هستند.
نظر شما