پنجشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۶
معرفی دوستی از منظر منابع الهی اسلامی چگونه است؟

کتاب «دوستی در اخلاق اسلامی و سیاست جهانی» از سوی دانشگاه میشیگان منتشر شد. این مجموعه مقاله به معرفی دوستی از منظر الهی اسلامی پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «دوستی در اخلاق اسلامی و سیاست جهانی» هفته پیش از سوی دانشگاه میشیگان منتشر شد و محمدجعفر امیر محلاتی، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل و استاد الهیات صلح دانشگاه اوبرلین آمریکا این مجموعه مقاله را به دایره‌المعارف بزرگ اسلامی اهدا کرد. 

هدف از گردآوری این مجموعه مقالات از دوازده تن از اساتید کرسی اسلام‌شناسی در دانشگاه‌های آمریکا و شخصیت‌های عالی رتبه نهادهای بین‌المللی، معرفی دوستی از منظر منابع الهی اسلامی است.

این مجموعه با مقدمه‌ای 80 صفحه‌ای مشتمل بر سه بخش پیرامون ماهیت دوستی در سیاست جهانی منطبق بر سوابق کارگاه‌های آموزشی و سخنرانی‌های ایران‌شناسان، دیپلمات‌ها و برخی روسای سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی تنظیم شده است.

بخش نخست مقاله‌ای با عنوان دوستی در منابع اولیه معانی، قلمرو معرفت‌شناسی و قالب فکری است. ابتدا مقاله «ابیدات» استاد ادبیات عرب با عنوان دوستی در عربی و معنا و لغات‌شناسی از سابقه تاریخی آن در متون عربی آمده است. ویلیام چیتیک ایران‌شناس دانشگاه نیویورک نیز در مقاله‌ای با عنوان دوستی و عشق در عالم اسلامی به نقد و معرفی این سنت در منابع اسلامی پرداخته است.

محلاتی نیز در مقاله خود با عنوان ارسطو و اخلاق‌شناسی ایرانیان؛ دوستی به مثابه اخلاق و یک الگوی سیاسی گزارش دقیقی از نقش افکار و آرای ارسطو فیلسوف متکلم یونانی با موضوع دوستی در اندیشه ایرانی به دنبال ایجاد پل فکری میان غرب و شرق جغرافیایی پرداخته است.

پل هک استاد گروه اسلام‌شناسی نیز افکار خود را در زیر عنوان رمز دوستی از دیدگاه اسلام تدوین و عرضه کرده است. محلاتی در یادداشت دیگری به بررسی سه بعدی دوستی از دیدگاه قرآن مورد پرداخته است.

در بخش دوم این کتاب مقاله‌نویسان به دنبال بررسی روابط میان دوستی در بین ادیان، ملل و تمدن بوده و در هفت مقاله به این مساله پرداخته‌اند:

جمشید چوکسی استاد مطالعات ایران باستان در دانشگاه ایندیانای آمریکا به بررسی دوستی و این سابقه در منابع ایرانی - یونانی پرداخته است.

رابی زلمان اسکاچتر در مقاله‌ای با عنوان دوستی به دنبال رابطه میان افکار دوستی محور در منابع مختلف است.

پروفسور ساچیکو موتارا، استاد دانشگاه نیویورک در استونی بروک مقاله‌ای با عنوان دوستی در کنفوسیوس اسلام به دنبال زوایای مشترک دوستی در دو آیین کنفوسیوس اسلام را مد نظر قرار داده است.

پروفسور ریچارت بولت استاد تاریخ اسلام در دانشگاه کلمبیای امریکا در مقاله با عنوان دوستی بین اسلام و تمدن مسیحی بدنبال آرای مشترک دوستی در منابع اسلام و مسیحی است.

پروفسور عبدالعزیز عثمان التوجیری مدیر کل سازمان آموزشی علمی و فرهنگی اسلامی نیز از جایگاه دوستی در دنیای مسلمانان کلید واژه‌های منحصربفردی را ارائه کرده است.

از چند سخنرانی سید حسین نصر جهانی‌ترین اندیشمند عصر حاضر و استاد گروه اسلام‌شناسی دانشگاه واشنگتن مقاله‌ای با عنوان دوستی بین ادیان و تمدن‌ها: پایه دوستی بین تمدن‌ها فراهم آمده است.

اقبال رضا از دیپلمات‌های باسابقه سازمان ملل و دبیر کارگروه گفت‌وگوی تمدن‌ها نیز در مقاله‌ای با عنوان دوستی در روابط بین‌الملل حاصل مطالعات و فعالیت‌های خود را در این مجموعه عرضه کرده است.

بخش سوم کتاب نیز سه مقاله با عنوان دوستی به عنوان یک الگو در تغییر روابط انسانی تلخیصی از چند کارگاه آموزشی عبدالکریم سروش با عنوان دوستی از دیدگاه رومی به جایگاه موضوع دوستی در افکار و آرای موجود در مثنوی پرداخته است. جان مارکس نیز با عنوان دوستی بدون مرز به فرا مرزی و فرا ملیتی موضوع دوستی در میان انسان‌ها مطالب متنوع و منسجمی را ارائه کرده است. امیر محلاتی نیز مقاله‌ای زیر عنوان تنهایی جهانی و شرایط سلامت روحی انسان‌ها و این‌که چگونه دین می‌تواند دوستی را به عنوان یک الگوی صلح در جهان پست مدرن ارتقا دهد را ارائه کرده است.

در نتیجه‌گیری پایانی کتاب نیز در متنی قطعنامه صدور فرهنگ دوستی بهترین ابزار برای کاهش و کنترل صدور آتش اسلحه برای آینده ارائه شده است. موسوی بجنوردی نیز موضوع دوستی را با اهمیت‌ترین قابلیت برای اصلاح وضعیت جهانی و منطقه‌ای دانسته است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها