پنجشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱
آیا امواج فراصوت از پس سلول‌های سرطانی برمی‌آیند؟

کتاب «درمان سرطان با امواج فراصوت»، درمان سرطان با ایده استفاده از گرما و امواج فراصوت کانونی با شدت بالا به‌‌عنوان یکی از جدیدترین و علمی‌ترین تکنولوژی‌های غیرتهاجمی در درمان تومورهای سرطانی را تشریح می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بیماری سرطان یکی از علل مهم مرگ و میر در جهان است، اما در سال‌های اخیر به مدد پیشرفت‌های علمی، تعداد نجات‌یافتگان این بیماری به دلیل تشخیص زودهنگام و روش‌های درمانی جدید در حال افزایش است. تحقیقات گسترده‌ای در این زمینه برای دستیابی به بهترین روش‌های درمانی در سراسر جهان پیگیری می‌شود. «هایپرترمیا» با استفاده از فراصوت متمرکز با شدت بالا (HIFU) یکی از جدیدترین و عملی‌ترین تکنولوژی‌های غیرتهاجمی در  درمان تومورهای سرطانی است. در این شیوه، با استفاده از جذب HIFU در ناحیه بافت و تومور شرایطی ایجاد می‌شود که دمای بافت و تومور افزایش یافته و با حفظ دما در سلول تغییرات برگشت‌ناپذیر اتفاق افتاده و سلول از بین می‌رود. بنابراین در این روش، از گرما به‌طور کاملا غیرتهاجمی برای فرسایش تومور بدون آسیب حرارتی به بافت سالم اطراف آن استفاده می‌شود.
 
کتاب «درمان سرطان با امواج فراصوت»، تألیف مشترک علی دهاقین، سید حمیدرضا عمادیان رضوی، تارا افشارفرد، یاشار فرهنگ مرنی، مریم میرزایی مقدم و وحید چنگیزی، به‌تازگی از سوی انتشارات ارشدان چاپ و راهی بازار نشر شد. 
 
کتاب در ابتدا با تعریفی از بیماری سرطان، به نحوه پیدایش و علائم این بیماری اشاره کرده و در ادامه به معرفی انواع سرطان‌ها، شایع‌ترین و مرگبارترین انواع سرطان در ایران و جهان و بررسی انواع روش‌های درمانی و کمک‌درمانی می‌پردازد. نیمه دوم کتاب به روش درمانی هایپرترمیا که مبتنی بر استفاده از امواج فراصوت است، اختصاص دارد. تاریخچه هایپرترمیا، اساس درمان با هایپرترمیا، روش‌های هایپرترمیا براساس سطح درمان، انواع هایپرترمیا براساس منبع تولید حرارت، تئوری امواج آکوستیک، اصول انتقال حرارت زیستی، اصول جریان و کاربرد HIFU در درمان انواع سرطان، برخی از سرفصل‌های این کتاب هستند.
 

مرگبارترین انواع سرطان در ایران و جهان
تحقیقات نشان داده که سرطان‌ها در نقاط مختلف دنیا برحسب شرایط مختلف زیستی، متفاوت هستند. در صفحه 52 کتاب نشان داده شده که شایع‌ترین و مرگبارترین سرطان‌ها در جهان و ایران کدام نوع است: «روزانه افراد زیادی به انواع سرطان مبتلا می‌شوند که تنها 50 درصد آن‌ها قابل درمان می‌باشند. آخرین آمار جهانی ارائه شده درباره این بیماری، مربوط به سال 2012 هست. با توجه به این آمار می‌توان دید 13 درصد مبتلایان در جهان به سرطان ریه دچار هستند و لذا شایع‌ترین نوع سرطان در جهان است. اما در ایران بالاترین آمار ابتلا مربوط به سرطان پستان با 9795 نفر بوده و مرگبارترین نوع، سرطان معده با آمار 8247 نفر کشته است. در جامعه مردان ایرانی بالاترین آمار ابتلا و مرگ این بیماری مربوط به سرطان معده بوده که از 6640 مورد ابتلا به این بیماری، 5665 مورد آن منجر به مرگ شده است. بالاترین آمار ابتلا و مرگ بین زنان ایرانی مربوط به سرطان پستان است که از 9795 مورد مبتلا، 3304 مورد آن منجر به مرگ شده است.»


اساس درمان با هایپرترمیا
«ایده استفاده از گرما برای درمان سرطان برای مدت طولانی مدنظر بوده است، اما تلاش‌های سالیان اخیر منجر به عملیاتی شدن این ایده شده است. علت اصلی این تأخیر، رسیدن به توانایی ایجاد افزایش دمای مناسب در مکان مناسب است به‌طوری‌که باعث آسیب به سلول‌ها و بافت سالم بدن نشود. امروزه با دستگاه‌ها و روش‌های جدید این امر تا حدودی قابل دستیابی شده است. به‌طور معمول هایپرترمیا به همراه سایر روش‌های درمان سرطان مانند شیمی‌درمانی و پرتودرمانی به‌کار گرفته می‌شود. به‌نظر می‌رسد که هایپرترمیا باعث حساس شدن بیشتر سلول‌های سرطانی به پرتو و داروهای شیمی‌درمانی می‌شود. مطالعات بالینی بسیاری بر روی ترکیب هایپرترمیا و پرتودرمانی و یا شیمی‌درمانی بر انواع مختلف سرطان‌ها مانند سارکوما، ملانوما، سرطان سر و گردن، رکتوم، کبد، سرویکس، مزوتلیوم، پستان، مثانه، ریه، مغز و غیره صورت گرفته است. بسیاری از این مطالعات نشان از اثر هایپرترمیا در کاهش اندازه تومور به‌عنوان درمان همراه دارند.»
 
نخستین چاپ کتاب «درمان سرطان با امواج فراصوت» در 272 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه به بهای 79 هزار تومان از سوی انتشارات ارشدان راهی بازار نشر شده است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امير ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۳۰
    سلام. HIFU به تنهايي سرطان هاي گريد چند رو ميتونه درمان كنه؟ بايد حتما به عنوان درمان كمكي استفاده بشه؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها