محمدجعفر محلاتی گفت: جایگاه منابع اسلامی در مطالعات صلح و دوستی همچنان خالی است و انگیزه اصلی ترجمه کتاب در جستجوی بخشایش گام نخست برای طرح ابتدایی این موضوع است.
در این نشست محمدکاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی، محمدکاظم سجادپور، رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه و عبدالرحمن حسنیفر، رئیس پژوهشکده علوم تاریخی پژوهشگاه، محمدجعفر محلاتی، مولف کتاب و استاد الهیات صلح در دانشگاه اوبرلین آمریکا و تعدادی از دیپلماتهای سابق جمهوری اسلامی حضور داشتند.
سلسله کتابهای (ساحت صلح) با تکیه به فرهنگ مهرپایه ایرانی و شیعی و رویکردی علمی، روشمند و تطبیقی، صلحشناسی را بهطور جدی وارد جرگه نشر میکند. این مجموعه دامنه پژوهشهای صلح را از حیطه کلاسیک(قدمائی) این رشته فراتر برده و با تعمیم فضیلتهای عفو و دوستی از حوزه روابط خصوصی به روابط عمومی، اجتماعی و بینالمللی، معنیشناسی و نهادشناسی صلح را بهطور اساسی در سه زمینه اخلاق جنگ، اخلاق عفو و اخلاق دوستی توسعه میدهد.
در ابتدای این نشست به شرح جایگاه خشونت در نگارشهای تاریخی و ضعف عفو و بخشایش در منابع حوزههای علوم انسانی با طرح پرسشهای مرتبط به آن مطرح شد.
سجادپور ضمن شرح جایگاه عفو و بخشایش در ساحت روابط خارجی عامل اصلی تشنجات منطقهای را خارج از ساختار داخلی کشورها دانست. به اعتقاد وی موضوع میانجیگری یکی از بحثهای رایج دیپلماسی جدید و مورد نیاز منطقه است. او ظرفیتهای بومی خاورمیانه را برای عبور از ناامنیها مناسب و سالم تشخیص داده و حذف مداخلات خارجی را درمان شرایط موجود معرفی کرد.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین سید رضا حسینی امین از امنای دائرهالمعارف بزرگ اسلامی ضمن شرح نیاز به گفتمان بخشایش و گذشت در اهمیت مقالات منتشر شده در دو جلد کتاب دوستی به مثابه جهان بینی و عذر و عفو: نگاهی تطبیقی مطالبی را بیان کرد.
سپس پیام سیدکاظم بجنوردی، رئیس مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی را این چنین قرائت کرد: دو کتاب «عذر و عفو» و «دوستی به مثابه جهانبینی» در فضای آشفته کنونی همچون نسیم روحنوازی است که همه آدمیان را نوازش میکند و راه دوستی و آرامش را به آنان مینمایاند.
گذشت و صلح و گفتگو بهترین راه زیستن است و شما با میراث اخلاقی پدرتان حضرت آیتالله مجدالدین محلاتی این راه پرشکوه انسانی را طی می کنید و با کدرزدائی افتخار میآفرینید . دو کتاب «عذر و عفو» و «دوستی به مثابه جهانبینی» راه زندگی پاک را نشان میدهد و چه زیبا آموزش میدهد. بدین جهت، شما را میستایم و تقدیر میکنم.
محلاتی در شرح چگونگی تنظیم مجموعههای بخشایش و دوستی به مثابه جهانبینی به سابقه حضور خود در دستگاه دیپلماسی دهه شصت خورشیدی و کار مستقیم با سازمان ملل و دوران مسئولیت نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک اشارهای کرد و نیاز دستگاه دیپلماسی را در بهکارگیری عبور از خطاها و گذشت از اشتباه را منشأ اصلی تولید فکر و اندیشه منابع صلح پژوهی دانست.
به اعتقاد وی جایگاه منابع اسلامی در مطالعات صلح و دوستی همچنان خالی است و انگیزه اصلی ترجمه کتاب در جستجوی بخشایش (عفو و مجازات در اسلام و مسیحیت) از سوی محمدهادی طلعتی را نخستین گام برای طرح ابتدایی این موضوع دانست سپس به شیوه تنظیم 14 مقاله کتاب عذر و عفو: نگاهی تطبیقی با موضوع الهیات صلح پرداخت.
این جلسه با پرسش و پاسخ به پایان رسید.
نظر شما