مطالعه روانشناختی بنیادین اسطورهها میتواند سرچشمهای را آشکار کند که محتوای یکسانی از اسطورهها به شکلی یکسان در تمامی زمانها و مکانها جاری کرده است.
مترجم در یادداشتی که بر کتاب نوشته در معرفی نویسنده مینویسد: «وتو رانک (۱۸۸۴ ـ ۱۹۳۹) روانشناس و روانکاو اتریشی و از نزدیکترین همکاران زیگموند فروید بود. رانک در سال ۱۹۰۵ و در ۲۱سالگی تکنگاری خود با عنوان «هنرمند» را به فروید معرفی کرد. فروید چنان تحت تأثیر این نوشته قرار گرفت که رانک درخواست مدیریت انجمن روانکاوی وین را که در حال شکلگیری بود، بر عهده بگیرد. بدین ترتیب او نخستین عضو رسمی این انجمن شد و تا حدود بیست سال دست راست فروید به شمار میرفت. رانک در آغاز پسر محبوب فروید بود و فروید او را تحبیب «رانک کوچولو» خطاب میکرد؛ اما بعدها به یکی از تندوتیزترین منتقدان وی بدل شد. نظریات رانک با نزدیک شدن وی به چهلسالگی کمکم از تئوریهای فروید و روانکاوی سنتی فاصله گرفت و فرویدیهای سنتی هم از او فاصله گرفتند.»
فروید مهارت اوتو رانک در این تلفیق را میستود. از نظر فروید، مطالب نمادین که دستیابی به آرزوهای ناخودآگاه را امکانپذیر میسازند به رؤیا، شوخی و اشتباهات لپی محدود نمیشوند و قصههای پریان، اسطوره، و داستانهای عامه هم در همین طیفاند. اسطورهها همچون رؤیاها به تفسیرهای متعدد راه میدهند و مستقل از کاربردی که ممکن است برایشان در نظر گرفته شود زندگی خودشان را دارند و میتوانند در سازماندهی و معنابخشیدن به تجربیات ما مفید باشند.
به زعم نویسنده، مطالعه روانشناختی بنیادین اسطورهها میتواند سرچشمهای را آشکار کند که محتوای یکسانی از اسطورهها به شکلی یکسان در تمامی زمانها و مکانها جاری کرده است. در نگاه اوتو رانک اسطورهها نه عقاید سادهلوحانه یا پیشاعلمی که در واقع منبع دانش روزگار گذشته هستند، البته به این شرط که با دیدی پذیرا و باز به آنها نگاه شود. این کتاب یادآور نیاز به برقراری ارتباط با ریشههای اسطورهای عمیق و ناخودآگاه است و سعی دارد از وقایع بیمعنا و تراژیک معنا بسازد.
او همچنین معتقد است که در مورد ساخت اسطوره باید افزون بر شکلگیری بر اساس اجرام آسمانی، دعوی نقشی که زندگی روانی ایفا میکند، هم به همان مقدار در نظر گرفته شود و نتایج تفسیر به حد کفایت از این ادعا دفاع میکند و توضیح میدهد به منظور رسیدن به این هدف، اسطورههایی همچون سارگون، موسا، کارنا، ادیپ، پاریس، تلفون، پرسئوس، گیلگمش، کوروش، تریستان، رومولوس، هرکول، عیسا، زیگفرید و لوهنگرین برگزیده شده که برای نخستین بار تحت این تعبیر روانشناختی قرار میگیرند. یعنی از بین انبوه زندگینامههای این قهرمانان اسطورهای آنها انتخاب شدهاند که شناختهشدهتر هستند و آنهایی که ویژگیهای خاصی دارند.
کتاب «اسطوره تولد قهرمان: تفسیری روانشناختی از اساطیر» نوشته اوتو رانک با ترجمه مهرناز مصباح، در ۱۵۱صفحه و شمارگان ۵۵۰ نسخه و به قیمت ۲۳۰۰۰ تومان از سوی نشر آگه منتشر شده است.
نظر شما