دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۴
اقتصاد نو‌پای فرهنگ تاب کاهش بودجه را ندارد

لادن حیدری، با اشاره به کاهش بودجه فرهنگ در سال 1399 گفت: به‌ناگزیر، رویکرد حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت‌های فرهنگی در سال 1399 به مراتب ضعیف‌تر و کمتر خواهد شد.

لادن حیدری، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره برخی اظهار نظرها مبنی بر کاهش 10 تا 15درصدی بودجه فرهنگی کشور در سال 99 بیان کرد: با توجه به نهایی نشدن بودجه، آمار و ارقام‌ اعلام شده درباره کاهش بودجه فرهنگی سال آینده دقیق نیستند اما آنچه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده نشان از کاهش بودجه در مقایسه با سال گذشته دارد؛ البته این کاهش 15 درصد نیست.

رویکردهای حمایتی از فعالیت‌های هنری کاهش می‌یابد
وی ادامه داد: برآورد ما این است که حتی اگر این کاهش به‌عنوان‌ مثال 7 و یا 8 درصد باشد، باز‌هم لطمات جبران‌‌ناپذیری به حوزه فرهنگ وارد خواهد شد؛ چراکه اقتصاد نو‌پا و ضعیف حوزه فرهنگ، تاب حذف حمایت‌ها و کاهش بودجه‌ را ندارد.

حیدری درباره پیش‌بینی‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر جبران کسری بودجه فرهنگی در صورت کاهش بودجه این حوزه افزود: هنوز جایگزینی برای کسری بودجه فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین دولت پیش‌بینی نشده است.

وی افزود: در وزارتخانه جایگزینی وجود ندارد و مجبور هستیم با اتکاء به بودجه عمومی برنامه‌ریزی کنیم. البته بخش قابل‌توجهی از بودجه صرف حقوق و پشتیبانی نیروی‌ انسانی می‌شود؛ بنابراین به‌ناگزیر، رویکرد حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت‌های فرهنگی در سال 1399 به مراتب ضعیف‌تر و کمتر خواهد شد.  

جبران کسری بودجه فرهنگی از مالیات سیگار میسر نیست
حیدری، درباره ایده‌هایی مانند افزایش مالیات از تولید و فروش سیگار و تخصیص آن به بخش فرهنگ بیان کرد: هیچ‌وقت سابقه خوبی از پیشنهاد جبران کسری بودجه فرهنگی از محل‌های اضافه وجود نداشته است؛ به‌عبارت دیگر متاسفانه این باور که هزینه در حوزه فرهنگ، موجب کاهش هزینه در حوزه‌های مختلف از‌جمله آسیب‌های اجتماعی خواهد شد، هنوز در جامعه وجود ندارد.

وی افزود: در این زمینه، در دولت و مجلس‌های گذشته به ضرورت تقویت و جایگاه فرهنگ در جامعه توجه لازم صورت نگرفته و این رویکرد، مانع پیشرفت حوزه فرهنگ شده است.

به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تا وقتی عزم و اراده‌ای در این حوزه وجود نداشته باشد، حتی اگر پیشنهاد‌هایی هم برای جبران کسری وجود داشته باشد، این پیشنهادها راه به‌جایی نخواهد برد و محقق نمی‌شوند.

تکلیف بازار کتاب و نشر با کاهش بودجه
وی این رویکرد را که در بین بخش‌های مختلف حوزه نشر و کتاب از منظر بودجه‌ای مظلوم‌تر است، رد کرد و گفت: چندان با این دیدگاه موافق نیستم و تاکید دارم همه حوزه‌های فرهنگی مظلوم‌ بوده‌اند. با این وجود باید در نظر داشت که یکی از پایه‌های اصلی ارتقاء جامعه و در کاهش و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی موثر است حوزه کتاب و کتابخوانی است.

به گفته حیدری، کتاب و نشر بیش از گذشته نیاز به حمایت دارد. به باور او امسال شرایط و بودجه حوزه‌های نشر کتاب و مطبوعات اصلا خوب نبوده و بودجه تخصیص یافته بسیار کم بوده است؛ هرچند در این میان، دولت و سازمان برنامه و بودجه برای سال99 به حوزه نشر نگاه ویژه داشته است و برخلاف حوزه فرهنگ و هنر، حمایت‌ها در این حوزه نسبتا رشد داشته است.    ‌  
     
معاون توسعه مدیریت و منابع گفت: یاد‌آور می‌شوم در سال جاری و تا این‌جای کار در ردیف اصلی وزارتخانه، تنها 42درصد از بودجه فرهنگی مشخص شده در بودجه 1398 از سازمان برنامه و بودجه دریافت و محقق شده و متاسفانه در ردیف نشر و مطبوعات این رقم بسیار پایین‌تر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها