سه‌شنبه ۵ آذر ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۷
تضمین حقوق اجتماعی معلولان را به شهروندان فعال تبدیل می‌کند

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی کاما، گفت: تضمین حقوق اجتماعی، ایجاد فرصت‌های برابر و دسترسی عادلانه و منصفانه به امکانات ازجمله شاخصه‌هایی است که توجه و تلاش در راه آن‌ها می‌تواند، تضمین‌بخش تبدیل شدن افراد دارای معلولیت به شهروندانی فعال مانند سایر آحاد مردم شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، اختتامیه نخستین جشنواره ملی «کاما‌؛ کتاب افراد معلول ایران» با شعار شهروند معلول، جامعه فراگیر سه‌شنبه(5آذر ماه) با حضور اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، علیرضا مختار‌پور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، علی‌اکبر جمالی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل انجمن نابینایان کشور؛ منصور برجیان، مدیرعامل انجمن علمی و آفرینش‌های هنری ایران؛ منصور شادکام، قائم‌مقام انجمن نابینایان کشور و دبیر اجرایی جشنواره؛ در تالار قلم مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران برگزار شد. 

بروجردی  گفت: امیدوارم این نشست‌ها برای کسانی که از کم‌توانی رنج می‌برند دلگرم‌کننده باشد. امیدوارم که در آینده این سرزمین شاهد کسانی باشیم که در جایگاه و شأن خود مفید فایده واقع شده باشند. این افراد به‌ خانه خودشان که خانه‌ کتاب و سند است وارد شده‌اند آنچه که در باور، اندیشه و قلب آن‌ها در قالب نوشتار یا صوت تراوش می‌کند برای ما ارزشمند است و ما در این سازمان حافظ و نگهدارنده آن هستیم.
 
وی ادامه داد: پیشرفت و بالندگی هر جامعه در گرو سهم‌ داشتن و نقش‌آفرینی‌ تمام آحاد آن است. حذف، نادیده‌انگاری یا کم‌توجهی به هر گروه یا قشر، نیازها و توانایی‌های آن؛ از یک سو هزینه‌های اجتماعی و اقتصادی را افزون می‌کند و از سوی دیگر، جامعه را از توانایی‌ها، خلاقیت‌ها و ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل بعضی از اعضایش محروم می‌‌کند.
 
بروجردی بیان کرد: افراد دارای معلولیت با جمعیتی معادل 15 درصد هر جامعه از سوی اندیشمندان حوزه اجتماعی به‌عنوان بزرگترین اقلیت اجتماعی محسوب می‌شوند. تضمین حقوق اجتماعی، ایجاد فرصت‌های برابر و دسترسی عادلانه و منصفانه به امکانات ازجمله شاخصه‌هایی است که توجه و تلاش در راه آن‌ها می‌تواند، تضمین‌بخش تبدیل شدن افراد دارای معلولیت به شهروندانی فعال مانند سایر آحاد مردم شود.

وی افزود: ایجاد جامعه زیست‌پذیر به‌صورتی که امکان زیست برای تمامی اقشار فراهم باشد این رویکرد می‌تواند ضامن این نگاه باشد و در پرتو مفاهیمی چون «جامعه‌ای برای همه» و «جامعه فراگیر» تجربه و معنا شود. آن‌گونه که وفاق نهادها و پیمان‌‌نامه‌های بین‌المللی همانند، کنوانسیون حقوق معلولین، و قوانین استاندارد برابرسازی فرصت‌ها برای معلولان، در این زمینه منعقد شده است.
 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره سعی کرده است که به افراد کم‌توان توجه ویژه‌ای داشته باشد و این موضوع مهم را در سیاست‌های خود مدنظر قرار دهد. رهاورد این نگاه، تصویب مجموعه قوانین و سیاست‌ها بود که بخشی از آن در حیطه فعالیت‌های دولت قرار می‌گرفت و نیازی به رأی مجلس نداشت؛ بنابراین در قالب تصویب‌نامه‌ای در هیأت دولت در زمینه حقوق معلولان، شهریورماه سال 94 مصوب شد و بخشی نیز با عنوان «لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت» به مجلس رفت که سرانجام در اسفند 1396 تصویب، و در اردیبهشت سال 1397 ابلاغ شد.
 
به گفته وی،‌ در واقع مصوبه شهریور 1394 را می‌توان مجموعه سیاست‌های حمایت از این قشر، و «لایحه» را یک نگاه تقنینی تضمین‌بخش در زمینه حقوق این افراد قلمداد کرد.
 
بروجردی ادامه داد: استفاده از بریل فارسی، روز به روز در حال کمرنگ شدن است که از یک‌ سو تبعات فراوانی را برای نابینایان خواهد داشت و از سوی دیگر حفظ یک خط به‌عنوان یک مقوله فرهنگی بسیار حائز اهمیت است.
 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد: همان طور که گفته شد، یک نویسنده دارای معلولیت چندین برابر یک فرد عادی تلاش، وقت، انرژی و هزینه باید صرف کند تا کتابی را ترجمه یا تألیف و منتشر کند؛ بنابراین، قطعا باید اقدامات حمایتی و تسهیل‌گر همانند آنچه در چند دهه اخیر در کشورهای توسعه‌یافته وجود دارد برای نویسندگان دارای معلولیت صورت بگیرد. به همین سبب سازمان اسناد و کتابخانه ملی به‌عنوان یک سازمان پیشگام فرهنگی و هم‌ راستا با رویدادهای جهانی، اقدامات حمایتی را متناسب با حوزه‌های مأموریتی خود در نظر دارد.
 
بروجردی ادامه داد: سازمان سعی می‌کند در قالب نشست‌های منظم و در بازه‌های زمانی 3 یا 6 ماهه منتخبی از کتاب‌های چاپ یا ترجمه شده توسط افراد دارای معلولیت را رونمایی و معرفی کند تا ضمن رسانه‌ای شدن، در زمینه آشنایی بیشتر جامعه و آگاهی‌افزایی درباره توانمندی‌های این افراد و همچنین، بهتر شدن بازار فروش این نویسندگان موثر باشد.
 
وی بیان کرد: توجه به مسائل فرهنگی و حوزه فرهنگ در زمینه افراد کم‌توان بسیار مهم و حائز اهمیت است و در جهان نیز به شکل روزافزون به حوزه فرهنگ در این زمینه توجه جدی می‌شود. برگزاری رخدادهای فرهنگی مانند «جشنواره ملی کاما» از یک سو، موجب ایجاد انگیزه و امید در میان افراد معلول و از سوی دیگر، موجب آگاهی بیشتر جامعه، فرهنگ‌سازی و آشنایی مردم با این افراد و توانمندی‌های آن‌ها می‌شود.
 
بروجردی افزود: با آشنایی و افزایش آگاهی، جامعه و مردم با مسائل و مشکلات این افراد بیشتر آشنا و دغدغه‌مندتر می‌شوند، و در نتیجه برگزاری چنین رخدادهایی، امید اجتماعی را در میان معلولان افزایش و همچنین انگیزه جامعه با دیدن توانمندی‌های معلولان افزایش می‌دهد. امیدی که بیش از هر چیزی در شرایط کنونی کشور به آن نیاز داریم.
 
وی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی به‌عنوان یک قطب فرهنگی مهم کشور در این جشنواره مشارکت فعال داشته و امروز شاهد برگزاری اختتامیه این جشنواره بسیار مهم در حوزه نویسندگان دارای معلولیت و نیز کتاب‌هایی که در این حوزه نوشته یا ترجمه شده است هستیم.
 
بروجردی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای توجه به افراد دارای معلولیت و اهمیت‌یابی روزافزون مقوله فرهنگ در این حوزه از برگزاری مراسم و جشن‌های مناسبتی در این زمینه مانند «روز جهانی نابینایان»، «روز جهانی معلولان» گذر کرده و سعی دارد در راه ایجاد انگیزه برای این افراد، حل مشکلات و مسائل آن‌ها در حوزه‌های فرهنگی و آگاهی‌افزایی و فرهنگ‌سازی در جامعه متناسب با حوزه‌های مأموریتی سازمان گام‌های مهمی را بردارد. از این رو، در سال گذشته بزرگداشت دکتر خزائلی را برگزار کردیم تا برای سایر معلولان از‌جمله نابینایان انگیزه و الگویی باشد علاوه‌براین زمینه‌ای بایجاد شود برای فرهنگ‌سازی و آشنا کردن جامعه با توانمندی‌های آن‌ها و همچنین معنای اراده و امید را در پس تمامی مشکلات و سختی‌ها نشان بدهیم.
 
وی بیان کرد: در سال جاری نیز در کنار مشارکت فعال در جشنواره ملی کاما به سبب موقعیت حساس و ویژه خط بریل فارسی «جشنواره ملی بریلفا» را در حال انجام داریم که اختتامیه آن 26 آذرماه برگزار خواهد شد، تا در راه حفظ و گسترش بریل فارسی، آگاهی‌بخشی به جامعه درباره آن و حساس‌نمودن سایر نهادی ذیر‌ربط به شرایط حساس و ویژه این خط گام برداریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها