یکشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۲
ایجاد سامانه‌های اینترنتی در کتابخانه‌های دانشگاهی ضروری است

اشرف بروجردی در آئین رونمایی از سامانه یکپارچه کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا «آذرسا»، گفت: کتابخانه‌ ملی امیدوار است شبکه کتابخانه‌های کشور را به یکدیگر مرتبط کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آئین رونمایی از سامانه یکپارچه کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا باعنوان «آذرسا» امروز یکشنبه (26 آبان‌ماه) با حضور اشرف بروجردی؛ رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی، مهناز ملانظری، رئیس دانشگاه الزهرا و معاونان سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مدیرعامل شرکت پارس آذرخش و جمعی از استادان دانشگاه الزهرا و کتابداران این دانشگاه برگزار شد.
 
بروجردی با بیان این مطلب که همه داشته‌ها و دانش ما از کتاب است گفت: وظیفه داریم برای توسعه دانشمان از تکنولوژی استفاده کنیم. علاوه‌براین، طرح مباحث تخصصی در حوزه کتاب و کتابدارای کمک می‌کند تا دانشجویان از منابع کتابخانه‌ای بهتر و بیشتر بهره‌مند شوند؛ بنابراین وظیفه داریم در این حوزه تمرکز کنیم.
 
وی با اشاره به پژوهش انجام شده از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات درباره میزان استفاده کاربران از سامانه‌های اطلاعاتی بیان کرد: براساس این پژوهش، 20درصد مطالعه در کشور از طریق سامانه‌های اینترنتی و منابع غیرکتابی انجام می‌شود. این میزان نشان‌دهنده و نماد حرکت جامعه به سمت دسترسی به منابع اینترنتی است؛ بنابراین یکی از وظایف کتابخانه‌ها توجه به ایجاد سامانه‌های اینترنتی است.
 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: بحث متصل‌شدن کتابخانه‌ها به یکدیگر از طریق اینترنت و ایجاد شبکه واحد از دیرباز مطرح بوده است. کتابخانه‌ ملی امیدوار است شبکه کتابخانه‌های کشور را به یکدیگر مرتبط کند. بر همین اساس باید به مقدماتی توجه کنیم، و از جمله این مقدمات، دیجیتال‌سازی منابع است.
 
بروجردی با اشاره به طراحی نرم‌افزار حمد یا حافظه دیجیتال ایران بیان کرد: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی حدود 200هزار پایان‌نامه و همچنین 40هزار منبع خطی دیجیتال شده است؛ علاوه بر این سامانه «سامان» ویژه همه اسناد کشور نیز در دسترس است.
 
وی درباره میزان استفاده پژوهشگران از اسناد گفت: به نظر می‌رسد میزان مراجعه پژوهشگران به سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای بهره‌گیری از اسناد در جریان پژوهش اندک است؛ هرچند پژوهشی درباره این میزان مراجعه، انجام نشده است؛ اما ثبت حضور پژوهشگران برای بهره‌مندی از این اسناد نشان می‌دهد باید بیش از این مراجعه صورت گیرد.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی درباره تمایل دانشگاه الزهرا برای ایجاد مرکز اسناد بیان کرد: یادآور می‌شوم ایجاد مرکز اسناد نیازمند شرایط ویژه است؛ علاوه‌براین، قانون نیز تاکید دارد در کشور باید یک مرکز اسناد وجود داشته باشد و جمع‌آوری اسناد وظیفه سازمان اسناد است. بنابراین آمادگی داریم در قالب تفاهم‌نامه‌ای که امروز امضا می‌شود و از طریق سامانه اسناد، با دانشگاه الزهرا همکاری داشته باشیم.

ضرورت هماهنگی با تحولات روز
در بخش دیگری از این مراسم، ملانظری درباره جایچان کتابخانه‌های دانشگاهی بیان کرد: کتابهانه دانشگاهی به‌مثابه قلب تپنده دانشگاه محسوب می‌شود؛ بنابراین تامین منابع مناسب تاثیر زیادی در افزایش ارتقاء کتابخانه دارد.

وی افزود: باید همگام با تحولات حوزه فناوری، خدمات کتابخانه‌ها را افزایش دهیم؛ بنابراین هماهنگ شدن با تحولات با توجه به پیشرفت سریع تغییرات و همچنین افزایش اطلاعات ضروری است.

وی با تاکید بر اهمیت اطلاعات به‌عنوان مهمترین منابع مطالعاتی افزود: امروز دسترسی به منابع اطلاعاتی از سطح کتابخانه‌ای فراتر رفته است.

ملانظری با اشاره به تلاش مسئولان دانشگاه الزهرا برای ایجاد دسترسی دانشجویان با مناب به‌روز گفت: امروز با انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارتباط متقابل درزمینه همکاری‌های مشترک و دسترسی به‌ منابع فراهم خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها