در این مراسم نیکنام حسینیپور، دبیر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در سخنانی با اشاره به آغاز هفته کتاب و کتابخوانی همزمان با سالروز میلاد پیامبر اکرم (ص) گفت: این هفته فرصتی است تا دغدغه ناشران، نویسندگان و کتابفروشان در رسانهها به شکل گسترده مطرح شود و سیاستگذاران فرهنگی بتوانند تصمیمهای درستی بر اساس مطالبه اهالی نشر اتخاذ کنند.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر این است که سیستم آموزشی ایران نتوانسته است دانشآموز کتابخوان تربیت کند و یکی از مشکلات جدی این است که در مدارس به محفوظات بسنده کردهایم و ذهن بچهها به انبار محفوظات تبدیل شده است.
حسینیپور با بیان اینکه یکی از نقصهای سیستم آموزشی بیتوجهی به بحث مطالعه غیردرسی است، عنوان کرد: نسل جدید ما مفاخر کشور را نمیشناسند و به نظر من در این میان ناشران آموزشی به کمک آموزش و پرورش و سیستم آموزشی کشور آمده است تا خلاءهای موجود را پر کند و در اصل ناشران آموزشی بخشی از بار نظام آموزشی کشور را بر دوش میکشند.
وی تاکید کرد: البته آموزش و پرورش به تنهایی نمیتواند در این مسیر حرکت کند و سازمانها و نهادهای مختلف و تاثیرگذار باید به سیستم آموزشی کمک کنند.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب با بیان اینکه برخی ناشران عمومی، ناشران آموزشی را رقیب خود میدانند، گفت: به نظرم نظام آموزشی کشور میتوانند از ناشران آموزشی به عنوان مشاوری خوب استفاده کند. در برخی مدارس معلمها در کلاس از کتابهای کمک آموزشی برای تدریس استفاده میکنند زیرا موضوع را به صورت تحلیلی بیان میکنند که علت این موضوع باید در آموزش و پرورش بررسی شود.
حسینیپور همچنین به بحث مسوولیت اجتماعی اشاره کرد و یادآور شد: ایران در طول سال گرفتار حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله و آسیبهای مختلف است و ناشران نیز در دورههای زمانی مختلف همواره پای کار بودند و به مناسبهای مختلف کمک میکنند، حتی در یک دوره زمانی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در مناطق محروم مدرسه احداث میکرد.
وی با بیان اینکه در حوزه نشر همه افراد فرهنگی هستند و ناشران آموزشی نیز طی سالیان گذشته بارها به مناطق محروم کتاب ارسال کردهاند، عنوان کرد: در این زمینه بخشی از کتابهای اهدایی امروز انتشارات گاج در هماهنگی با نهاد کتابخانههای عمومی به کتابخانهها اهدا میشود، بخش دیگر به مناطق کمبرخوردار که آسیبهای اجتماعی در آنها پررنگتر است، بخشی از آنها در اختیار کتابخانه مدارس قرار میگیرد و بخشی نیز به مناطق سیلزده داده خواهد شد.
دبیر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران همچنین به فعالیت مجموعه گاج مارکت اشاره کرد و گفت: این مجموعه شکل بومیشده شرکت آمازون است که نشاندهنده ظرفیتهای بسیار خوب نشر الکترونیک در کشور است. در این میان پتانسیلهای فروش اینترنتی میتواند به کمک سیستم توزیع در کشور بیاید.
وی تاکید کرد: توزیع در کشور ما با مشکلات زیادی روبهرو است که این موضوع به خصوص در مناطق دورافتاده بیشتر است و میتواند فرصت برابری و عدالت آموزشی را در کشور ایجاد کند.
حسینیپور درباره ضرورت بهروزرسانی کتابفروشیها نیز گفت: کتابفروشیها باید همزمان با تغییرات روز خود را به سیستم جدید مجهز کنند و اگر همچنان اصرار به فعالیت سنتی داشته باشند، قطعا از صحنه رقابت حذف میشوند و در همه جای دنیا هم چنین چیزی رخ داده است و فروش اینترنتی جای فروشگاهها را نگرفته است.
در بخش دیگری از این مراسم ابوالفضل جوکار، مدیر انتشارات گاج با بیان اینکه حدود ۱۵۷ هزار جلد کتاب به ارزش ۹ میلیارد تومان در این مراسم به دوستداران کتاب و کتابخوانی اهدا میشود، گفت: این کتابها برای سه مقطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم است که برای متوسطه دوم در رشتههای تجربی، ریاضی و انسانی همچنین کتابهای کودک و نوجوان است.
وی ادامه داد: ما این کتابها را طبق تفاهمنامهای که با موسسه خانه کتاب امروز امضا خواهیم کرد در اختیار این موسسه قرار میدهیم تا در مناطق و مکانهای مورد نظر توزیع کنند.
جوکار همچنین به فعالیت مرکز فروش اینترنتی کتاب «گاج مارکت» اشاره کرد و گفت: در این فروشگاه غیر از کتابهای آموزشی، کتابهای عمومی و لوازم التحریر نیز به فروش میرسد. همچنین روزانه حدود پنج هزار سفارش داریم که فقط ۱۰ درصد آن به تهران و مابقی از سوی شهرستانها است.
وی با اشاره به اهمیت فراوانی درخواست و سفارش کتاب از سوی استانها گفت: این موضوع نشان میدهد در استانهایی که تعداد کتابفروشیها کمتر و محدودتر است و مردم به کتاب دسترسی ندارند، فروش اینترنتی نقش ویژهای دارد؛ زیرا فروش اینترنتی ویترینی به وسعت بینهایت در اختیار مخاطبان قرار میدهند.
جوکار همچنین به راهاندازی سیستم «market place » اشاره کرد و گفت: در این سیستم همه کتابفروشیها میتوانند کتابهای خود را بر روی سامانه بارگذاری کنند و موجودی کتاب خود را در اختیار گاج مارکت قرار دهد و زمانی که مخاطب سفارش کتاب داد این امکان وجود دارد از نزدیکترین کتابفروشی سفارشدهنده کتاب برای او ارسال شود.
وی تاکید کرد: با اجرایی شدن این طرح دیگر به گفته برخی افراد تضاد منافعی با کتابفروشیها نخواهیم داشت و آنها نیز میتوانند با تجهیز و بهروزرسانی اطلاعات خود در اجرایی شدن این طرح سهیم باشند.
کتابهای آموزشی؛ عدالت آموزشی
همچنین اصغر سلیمی، نماینده مردم سمیرم و سخنگوی امور داخلی و شوراهای مجلس در سخنانی با بیان اینکه فرصت مطالعه در کشور با توجه به گستردگی فضای مجازی کمتر شده است، گفت: به نظرم طی سالهای اخیر به واسطه کتابهای کمک آموزشی وضعیت مطالعه بهتر شده است و این موضوع مدیون فعالیت ناشران این حوزه است.
وی افزود: در این زمینه تکنولوژي زمینهای فراهم کرده است تا حتی در دورترین شهرها نیز دسترسی به کتاب وجود داشته باشد و عدالت آموزشی به مرور در کشور شکل گیرد.
سلیمی با بیان اینکه عدالت آموزشی طی سالها در کشور ما رعایت نشده است، تاکید کرد: در بسیاری از مدارس و آموزشگاهها مدرسان معمولا تخصص تدریس درسها را ندارند و همین موضوع موجب شده است که دانشآموزان با مشکلات آموزشی روبهرو شوند.
به گفته وی، در این میان میتوان زمینهای ایجاد کرد که کتابهای کمک آموزشی در اختیار دانشآموزان قرار گیرد و به عدالت آموزشی نزدیک شویم، هرچند به نظرم این کتابهای اهدایی باید به مخاطبان واقعی داده شود.
سلیمی در این زمینه پیشنهاد داد: اگر قرار است این کتابها به استانها ارسال شود بهتر است به شهرستانها و روستاها برده شود تا دانشآموزان این مناطق از آنها استفاده کنند، همچنین بهتر است در آینده اهدای لوازمالتحریر نیز در دستور کار ناشران قرار گیرد.
آیین اهدای ۱۵۰ هزار جلد کتاب کمک آموزشی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی همزمان با دومین روز این هفته صبح امروز (جمعه ۲۴ آبان) برگزار شد.
نظرات