یکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۸
استان فارس با 40 برنامه متفاوت هفته کتاب را جشن می‌گیرد

بیست و هفتمین دوره هفته کتاب و کتابخوانی، امسال در شیراز و دیگر شهرستان‌های فارس با اجرای 40 برنامه‌ مختلف در ترویج کتاب برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، بیست و هفتمین هفته کتاب و کتابخوانی، امسال در شیراز و دیگر شهرستان‌های فارس با اجرای برنامه‌هایی در ترویج کتاب برگزار می‌شود.  «شیراز کتاب می‌خواند» به عنوان شعار محوری دبیرخانه دائمی ترویج کتابخوانی انتخاب شده است و با توجه اهمیت و گستردگی فعالیت‌های این دبیرخانه برای حضور جدی در دبیرخانه پایتخت کتاب ایران، برنامه‌ها از 21 آبان ماه آغاز می‌شود و تا 9 آذرماه ادامه خواهد یافت؛ گرچه اوج فعالیت‌ها در هفته کتاب از تاریخ 23 تا 30 آبان ماه است.

در همین راستا، عصر روز شنبه 18 آبان، مدیران فرهنگی 4 ارگان فارس در یک نشست خبری مشترک و با رونمایی از پوستر هفته کتاب، ویژه برنامه‌های هفته کتاب را تشریح و اعلام کردند در این هفته 40 برنامه متفاوت در حوزه کتاب و کتابخوانی در استان فارس و شهر شیراز برگزار خواهد شد.

در این نشست خبری، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس از برگزاری طرح آزمونه‌ای (پایلوت) طرح سفیر کتاب برای عشایر فارس خبر داد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان از برنامه ریزی شهر شیراز برای کسب عنوان پایتختی کتاب ایران و برگزاری نمایشگاه کتاب شیراز از سوم تا نهم آذرماه سخن گفت، معاون فرهنگی شهرداری شیراز از برنامه‌های شهرداری برای ساخت سالن‌های مطالعه در این شهر خبر داد و معاون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هم ضمن گلایه از نبود المان‌های کودک و مناسب نبودن مبلمان شهری برای کودکان و نوجوانان، از اعزام کتابخانه های سیار و اهدای کتاب به مناطق محروم استان و آغاز مهرواره هفت‌سین در هفته کتاب سخن گفت.
 
افتتاح و کلنگ‌زنی کتابخانه‌های عمومی در هفته کتاب
در ابتدای این نشست مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس با تشریح ویژه برنامه‌های این نهاد در هفته کتاب گفت: تجلیل از فعالان کتابخوانی، ارائه کتاب و تسهیل دسترسی عشایر به کتاب، برگزاری نشست کتابخوانی برای زندانیان، پاکبانبان و باغبانان و برگزاری نشست‌های نقد و رونمایی کتاب در شهرستان‌های فارس از جمله برنامه‌های هفته کتاب خواهد بود.

روح الله منوچهری در ادامه با بیان اینکه دو طرح کلنگ زنی توسعه کتابخانه عمومی در روستاهای فارس در هفته کناب انجام خواهد شد، افزود: 4 کتابخانه عمومی در در فسا، قره بلاغ، آباده و گراش افتتاح خواهد شد.

وی با اعلام رایگان بودن ثبت‌نام و عضویت در کتابخانه‌های عمومی استان فارس در روز 25 آبان‌ماه، از بخشودگی جرائم دیرکرد اعضای کتابخانه‌های عمومی فارس در روزهای 23 تا 25 آبان‌ خبر داد.
 
پیوستن ورزشکاران به شبکه دوستداران کتاب
براساس اعلام مدیران فرهنگی استان در ادامه فعالیت‌های «شبکه ورزشکاران دوستدار کتاب شیراز»، دومین کتابخانه در گردش «ورزش و اندیشه» با همکاری هیئت کشتی استان فارس، 21 آبان ماه در خانه کشتی شیراز راه اندازی می‌شود که در این آیین، چند تن از قهرمانان و پیشکسوتان نیز به این شبکه می‌پیوندند. این در حالی است که پیشتر نخستین کتابخانه «ورزش و اندیشه» در خانه پینگ پنگ شیراز راه اندازی شده بود که ورزشکاران و مخاطبان ورزشگاه‌ها می‌توانند کتاب‌ها را بدون عضویت و تشریفات به امانت برده و پس از مطالعه به کتابخانه در گردش برگردانند.

مطابق اعلام، پیاده‌روی خانوادگی با عنوان «پا به پای کتاب» نیز در پیاده‌راه سلامت شیراز در 22 آبان ماه اجرا می‌شود که در آن علاوه بر برگزاری نمایشگاه و اهدای کتاب، پرفورمنس و نمایش‌های محیطی کتاب نیز به اجرا در می‌آید.
 
کتابخانه‌ای به وسعت یک شهر
برنامه‌های هفته کتاب با اجرای «چرخ خورشید» با همراهی هیئت دوچرخه سواری شیراز رسماً آغاز می‌شود. رکاب زنی نمادین دوچرخه سواران حرفه‌ای با همراهی جمعی کتابداران در روز کتاب حدفاصل 3 کتابخانه عمومی تاریخی شهر شیراز و در پایان مسیر در مراسمی 5 قهرمان ملی دوچرخه سواری به شبکه ورزشکاران دوستدار کتاب شیراز می‌پیوندد.

همچنین از ابتدای هفته کتاب در روز 24 آبان ماه اجرای نمایش‌های خیابانی با موضوع کتاب با عنوان «همای مهربانی» در 15 نقطه پرترافیک شیراز آغاز می‌شود که تا پایان فصل پاییز ادامه خواهد داشت. از ابتدای هفته کتاب نیز تبلیغات محیطی ویژه با عنوان «کتابخانه‌ای به وسعت یک شهر» انجام می‌شود که در آن علاوه بر پوسترهای تبلیغی و ترویجی، 20 عنوان کتاب از مؤلفان شیراز در قالب حداقل 100 استند در راستای «کتابخانه‌ای به وسعت یک شهر» معرفی می‌شود.
 
برگزاری اردوی دانایان کوچک
دومین برنامه از سلسله اردوهای «کتابگردی کودکانه» با عنوان «دانایان کوچک»، از 25 تا 29 آبان ماه با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس برگزار می‌شود. بازدید کودکان از کتابفروشی و مرکز شماره 2 کانون با همراهی مربیان کودک سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری و مربیان کانون، به منظور آشنایی با ترویج فرهنگ خرید کتاب و مطالعه مفید اجرا خواهد شد.

در روز 26 آبان ماه دستِ‌کم 3 کتاب گویا تولید شده در استودیو کتابخانه عمومی رئیسی اردکانی شیراز با صدای نویسندگان آثار در قالب طرح «نوای مهربانی» در یکی از مراکز خیریه نابینایان رونمایی و کتاب‌ها پس از رونمایی به مراکز و کتابخانه‌های تخصصی نابینایان ارسال می‌شود.

فعالیت «شبکه تاکسیرانان دوستدار کتاب شیراز» نیز با همکاری سازمان مدیریت حمل و نقل مسافر در 26 آبان ماه از میدان مطالعه شیراز آغاز می‌شود. در این طرح به صورت پایلوت دست کم 30 تاکسی، مجهز به کتابخانه سیار با استفاده از کتاب‌های مناسب برای سفرهای درون شهری می‌شود.
 
اجرای موسیقی، نمایش و قصه‌گویی در هفته کتاب
همچنین در ادامه سلسله فعالیت‌های «شبکه کودکان دوستدار کتاب شیراز»، برنامه «موسیقیِ کتاب» در آموزشگاه موسیقی ضرب آهنگ 27 آبان ماه برگزار می‌شود. در این برنامه هنرجویان کودک موسیقی، به اجرای قطعه‌ای تولیدی با موضوع کتاب می‌پردازند و همچنین قصه گویی و نمایش تئاتر کودک در برنامه اجرا می‌شود.

پیش از این برنامه‌های «شکوفه‌های کتاب» (با محوریت راه اندازی کتابخانه و اجرای برنامه ترویجی در مدارس مناطق کمتر برخوردار)، «باغ کاغذی» (با محوریت حضور کودکان در فرهنگسرای کتاب و دبیرخانه دائمی ترویج کتابخوانی و اجرای اردوی تفریحیترویجی کتاب)، «کتابگردی کودکانه» (با محوریت بازدید کودکان از کتابفروشی و آشنایی با چاپخانه)، «آینده با کتاب» (با محوریت جشن‌های کتابخوانی در مراکز فرهنگی) در قالب شبکه کودکان دوستدار کتاب شیراز اجرا شده بود.

همچنین بر اساس اعلام، 27 آبان ماه نیز در تالار آزادی شیراز، «شبکه باغبانان و پاکبانان دوستدار کتاب» با همراهی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان فارس، سازمان مدیریت پسماند و سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری با محوریت گردهمایی پاکبانان و باغبانان شیراز با صبغه فرهنگی تشکیبل و در آیین مربوطه 5 کتاب توسط ایشان معرفی و از تعدادی از کتابخوانانِ این قشر تلاشگر تقدیر می‌شود.
 
برپایی هفتمین گذر کودکانه شهر شیراز
همچنین پرفورمنس کتاب با عنوان «سفر به دانایی» در قالب اجرای نمایش‌های محیطی پنهان و نمایش خیابانی با عروسک و تن‌پوش در 28 تا 29 آبان ماه در پایانه مترو نمازی، پایانه اتوبوس نمازی و همچنین پیاده راه سلامت اجرا می‌شود.

«شیرازه کتاب» هم عنوان برنامه‌ای است که در آن از دستِ‌کم 30 مروج کتابخوانی شیراز در عمارت باغ جهان نما در روز 28 آبان ماه تقدیر خواهند شد.

در روز 29 آبان ماه نیز «جشن تکلیف کتابخوانی» برای 400 دانش آموز کلاس دوم ابتدایی با قرائت میثاق نامه کتابخوانی با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره‌کل آموزش و پرورش و 6 آموزشگاه ابتدایی در تالار حافظ شیراز برگزار خواهد شد.

طرح «دمنوشِ دانش» در قالب برنامه‌های شبکه کافه‌های دوستدار کتاب شیراز در روز 29 آبان ماه کلید می‌خورد. در این برنامه معرفی کتاب‌های شاخص در قالب کتابچه‌هایی در اختیار کافه‌ها و رستوران‌های هدف و متقاضی همکاری قرار می‌گیرد و از راه اندازی کتابخانه‌های در گردش این فضاهای عمومی حمایت می‌شود.

هفتمین گذر کودکانه شهر شیراز در ادامه فعالیت‌های دبیرخانه دائمی شهر دوستدار کودک، با عنوان «گذر کتاب کودک» در بوستان پرواز از ساعت 9 تا 17 روز 30 آبان ماه برگزار می‌شود.

برگزاری مسابقه فراگیر کتاب‌خوانی «یار مهربان شیراز» و آیین پایانی این برنامه با شرکت 400 شهروند شیرازی منتخب و فینالیست نیز 30 آبان ماه با همکاری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در تالار حافظ برگزار می‌شود. در مرحله مقدماتی بیش از هزار نفر در مسابقه کتابخوانی از 8 عنوان کتاب با موضوع شیراز و شیرازشناسی در 15 مرکز فرهنگی شرکت کرده‌اند.
 
ویژه برنامه‌هایی برای زنان و کودکان
رونمایی از کتاب «زنان نامدار شیراز» اثر زهرا آتشی با همراهی بنیاد فارس شناسی در روز 30 آبان ماه در خانه تاریخی زینت‌الملک برگزار می‌شود.

3 آذرماه نیز «شبکه مادران دوستدار کتاب شیراز» در یکی از بیمارستان‌های شیراز با همراهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز آغاز به کار می‌کند. در این طرح کتاب‌هایی بر اساس لیست شورای کتاب کودک و همچنین کتاب‌های تربیتی کودک مورد تأیید مراجع ذی ربط، در قالب پیامک به مادران به منظور معرفی می‌شود.

«پیشتازان کتاب» یکی دیگر از جدی‌ترین طرح‌های شیراز در زمینه ترویج کتابخوانی است که 7 و 8 آذرماه با همراهی سازمان دانش‌آموزی استان فارس اجرا می‌شود. این برنامه شامل شناسایی 40 دانش آموز مستعد شیرازی و حضور آنها در اردوی پیشتازی با محور برگزاری کارگاه‌های چاپ و نشر، تصویرگری، مبانی داستان نویسی، کتابداری و کتاب الکترونیک و همچنین میزبانی از یکی از نویسندگان برجسته حوزه کودک و نوجوان برگزار می‌شود. در پایان گروه منتخب در طول سال در دوره آموزش نویسندگی حضور پیدا کرده و از انتشار کتاب تولیدی نوجوانان برگزیده حمایت می‌شود.
 
اجرای طرح «آیین شهریاری»
همچنین مطابق اعلام، برنامه‌های تخصصی متعددی در این حوزه در هفته کتاب در سطح استان فارس اجرا می‌شود. «قصه‌های کاغذی» با محوریت کارگاه قصه نویسی، قصه گویی و ساخت کتاب دست ساز ویژه مربیان و شهروندکوچولوهای فرهنگسراها و مراکز فرهنگی در این هفته اجرا می‌شود. همچنین در برنامه «گل‌های کاغذی»، طرح تعویض کاغذ باطله با گلدان گل با همکاری فرهنگسراها و مدارس و مناطق شهرداری اجرا می‌شود.

«پرواز کتاب‌ها» با محور آموزش ساخت کتاب دست ساز و بادبادک ویژه مدارس ابتدایی، کارگاه قصه نویسی و قصه گویی ویژه مجتمع‌های مسکونی طرح محله‌های عمودی در قالب طرح «قصه محله ما»، طرح «صدای دانایی» شامل انتخاب و بازخوانی یک پاراگراف از آخرین یا بهترین کتابی که خوانده شده با هدف ایجاد حساسیت نسبت به کتابخوانی برای کارکنان شهرداری به عنوان یک خانواده بزرگ 12 هزار نفری و اجرای طرح «آیین شهریاری» انتخاب و ارسال یک پیام زیبای شهروندی از قرآن، نهج البلاغه، دیوان حافظ یا کلیات سعدی ویژه کارکنان شهرداری برنامه‌های تخصصی توسعه فرهنگ شهروندی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها