دومین نشست اعضا ستاد برگزاری بیستوهفتمبن دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با هدف بررسی برنامههای نهادهای مشارکتکننده برگزار شد.
در این نشست امیرعباس حسینینیک، نماینده انجمن ناشران کتاب دانشگاهی، در تشریح برنامههای این انجمن به مناسبت هفته کتاب بیان کرد: در هفته کتاب همانند سال گذشته همایش ملی حقوق نشر در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار خواهد شد.
وی افزود: شنبه 25 آبانماه از ساعت 8 و 30 تا 12 و 30 دقیقه میزبان علاقهمندان خواهیم بود. از رویکردهای مهم در برگزاری این همایش توجه به مباحث حقوقی و مالکیت فکری است.
به گفته وی، مباحث حقوق ترجمه و نشر، قراردادهای نشر، آئین دادرسی و آموزش شیوههای پیگیری حقوقی از سوی ناشران، حقوق کتاب الکترونیکی و فضای مجازی از موضوعات سخنرانی این همایش است. علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت انجمن ناشران کتاب برای حضور در این همایش ثبتنام کنند.
فتحاله فروغی، نماینده انجمن ناشران کتاب کودک و نوجوان درباره برنامههای این انجمن به مناسبت هفته کتاب بیان کرد: تلاش داریم در این دوره برنامهها را در ارتباط با انجمنهای همسو تدوین کنیم؛ چراکه بحران موجود در حوزه نشر کتاب کودک تعامل را ضروری کرده است.
وی افزود: نشست «بحران و برون رفت و چالشهای امروز در نشر کتاب کودک و نوجوان» 28 آبانماه ساعت 15 تا 18 از سوی انجمن ناشران کتاب کودک برگزار میشود. برای برگزاری این نشست در طول سال به همکاری موسسه خانه کتاب امیدواریم.
به گفته فروغی، در همایش «بحران و برون رفت و چالشهای امروز کودک و نوجوان» نقش پدیدآورنده، تصویرگر، نقادان و فروشندگان کتاب کودک در نظر گرفته شده است. علاوهبراین نباید نقش سیاستگذاران فرهنگی را نادیده گرفت.
رونمایی از 60 عنوان کتاب درباره مشاهیر
راضیه تجار، نماینده انجمن قلم درباره برنامههای این انجمن بیان کرد: 26 آّبانماه از 60 عنوان کتاب درباره مشاهیر رونمایی خواهد شد. زندگی داستانی محمدرضا حکیمی یا زندگی داستانی شیخفضلالله نوری ازجمله این کتابهاست.
وی ادامه داد: با هدف توجه به نوقلمان شهرستانی در قالب برنامه «فرصت برابر» از آثار نویسندگان شهرستانی نیز رونمایی خواهد شد.
طیبه شهمیرزادی، نماینده وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: امسال نخستینبار با پیشنهاد موسسه خانه کتاب برنامههای هفته کتاب را در سطح ملی برگزار میکنیم؛ بنابراین فراخوان ارسال اثر در حوزه محیط زیست از سوی نویسندگان دو دانشگاه آزاد و سراسری منتشر شده است که از سوی داوران جایزه کتاب سال ارزیابی شدهاند.
به گفته وی، کتابها و مجلات علمی برتر، اپلیکیشن و هندبوک در حوزه محیطزیست و منابع طبیعی 28 آبانماه در ستاد تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی معرفی خواهد شد.
برگزاری پنجمین جایزه جهانی ترجمه
محمدرضا اربابی، نماینده انجمن مترجمان گفت: در پنجمین دوره جشن ملی مترجمان، جایزه جهانی ترجمه با همکاری موسسه خانه کتاب و دبیرخانه طرح گرنت برگزار میشود. تاکید داریم که کیفیت تولید و توزیع و بازخورد مخاطبان از مولفههای موثر در انتخاب کتاب برتر در این رویداد است.
وی ادامه داد: دومین دوره جایزه «مترجم محبوب من» با هدف جلب توجه مخاطبان به کتاب در هفته کتاب برگزار میشود. این جایزه در قالب دو گروه سنی بالای 50 سال و پایین 50 سال پیشبینی شده است. تجلیل از پیشکسوت حوزه ترجمه برنامه دیگر انجمن مترجمان در هفته کتاب است.
به گفته اربابی، رایگیری تا 20 آبانماه ادامه دارد و 24 آبانماه، دومین دوره جایزه مترجم مجبوب من در فرهنگسرای اندیشه برگزار میشود.
برگزاری 487 برنامه فرهنگی در استانها
ربیع احمدخانی،نماینده امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست گفت: با توجه به تقارن هفته کتاب با هفته وحدت، برنامههای 21 استان جمعبندی و در مجموع 487 عنوان برنامه فرهنگی و هنری نهایی شده است.
رونمایی از آثار جدید اقلیتهای دینی
علیپور، نماینده دبیرخانه طرح گرنت گفت: برگزاری نمایشگاه و کارگاه آموزشی، حمایت از ترجمه و انتشار کتاب ایران در حوزه جهانی ازجمله برنامههای دبیرخانه طرح گرنت است که 28 آبانماه برگزار میشود.
وی افزود: رونمایی از آثار جدید نویسندگان اقلیتهای دینی و همچنین رونمایی از ترجمه ارمنی کتاب «زیبا صدایم کن» نوشته فرهاد حسنزاده با حضور مترجم از دیگر برنامههای دبیرخانه در هفته کتاب است.
برگزاری کتاب سال محیط زیست
زهره بهپویان، نماینده سازمان محیط زیست بیان کرد: برگزاری و اهدا کتاب ویژه مناطق زلزلهزده و سیلزده، تولید محتوای صوتی با موضوع محیطزیست و همچنین برگزاری کتاب سال محیط زیست از برنامههای هفته کتاب سازمان محیط ریست است.
معرفی 24 فیلم برگزیده با موضوع کتاب
سیدجواد میرهاشمی، نماینده سازمان سینمای جوان بیان کرد: سیوششمین دوره جشنواره فیلم کوتاه از 18 آبانماه در پردیس سینمایی ملت آغاز میشود. طی یکسال گذشته بعد از انتشار فراخوان ارسال فیلم اقتباسی با موضوع کتاب، 476 اثر دریافت شده است و در مجموع 24 فیلم انتخاب شد.
وی با پیشنهاد تعیین یک روز از هفته کتاب باعنوان «کتاب و سینما» ادامه داد: با همکاری بنیاد شعر و ادبیات داستانی، مسابقه داستان کوتاه برای تولید فیلم اقتباسی را برگزار کردیم. 650 اثر به دبیرخانه ارسال شده که سه اثر برگزیده و 9 اثر نیز برای تولید فیلم خریداری میشود.
میرهاشمی بیان کرد: انجمن همچنین در حوزه تولید کتاب فعالیت دارد و به مناسبت هفته کتاب از کتابهای «50 داستان کوتاه از احمد محمود»، «داستانگویی در فیلم کوتاه» نوشته سعید عقیقی، کتاب «زندگی فرصتالدوله شیرازی»، مجموعه سه جلدی بازخوانی «متون کهن برای فیلم کوتاه» و همچنین فیلم مستند «آثار عجم» رونمایی خواهد شد.
وی همچنین پیشنهاد کرد، نمایشگاه «کتاب و سینما» که هر ساله برگزار میشود امسال نیز با تخفیف خرید و حمایت موسسه خانه کتاب برپا شود.
برگزاری طرح تبادل کتاب در کانونهای مساجد
جواد زاهدی، نماینده ستادعالی کانونهای فرهنگی کشور، بیان کرد: طرح تبادل کتاب در سراسر کشور با همکاری 7340 کتابخانه مخزندار ستاد، برگزار خواهد شد. برگزاری دورههای آموزشی 6000 کتابدار، بازدید کتابخانههای نمونه، تقدیر از نویسندگان کتاب با موضوع مسجد، طرح ملی اهدا کتاب، ویژه مناطق روستایی از برنامههای هفته کتاب ستاد عالی مساجد کشور است.
محمدعلی مسفروش، نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: امضا تفاهمنامه با سازمان اسناد وکتابخانه ملی، مشارکت در انتخاب کتاب ویژه نشان دهخدا و همچنین مکاتبه با ادارات کل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای برگزاری نمایشگاه کتاب و مسابقه کتابخوانی ازجمله برنامهها و فعالیتهای وزارتخانه در هفته کتاب است.
اجرای طرح «یک نویسنده، یک کتاب، یک قصه»
جعفر توزندهجانی، نماینده انجمن نویسدگان کتاب کودک گفت: اجرای طرح «یک نویسنده، یک کتاب، یک قصه» در شهرستانها و ایجاد فرصت دیدار و گفتوگوی مخاطب با نویسندگان، تجلیل از سه نویسنده معروف حوزه ادبیات و شعر کودک و نوجوان؛ همچنین دیدار با مترجم ارمنی کتاب «زیباصدایم کن» در روز 26 آبانماه از برنامههای هفته کتاب انجمن نویسندگان کتاب کودک است.
پنج نمایشگاه کتاب در پنج استان
محمد خلج، نماینده موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران گفت: برگزاری پنج نمایشگاه استانی در گیلان، مازندران، کیش، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان با برنامههای جشن امضا کتاب، مسابقه کتابخوانی، بازدید از کتابفروشیهای استانها و برگزاری 40 نشست تخصصی از برنامههای موسسه نمایشگاههای فرهنگی در هفته کتاب است.
به گفته وی، ظرفیت بارگذاری پوستر هفته کتاب در نرمافزار اطلاعرسانی و سایت موسسه نمایشگاه فرهنگی ایران نیز وجود دارد.
هادی اینانلو، نماینده سازمان زیباسازی شهرداری تهران، گفت: سازمانزیباسازی، همانند دورههای گذشته پیگیر برنامههای هفته کتاب است. پیشنهاد می شود فابل پوستر هفته کتاب در فرمت مناسب برای چاپ در ابعاد بزرگ در اختیار سازمان قرار بگیرد.
نماینده وزارت کشور نیز بر نقش رسانهها در توسعه کتاب و کتابخوانی تاکید کرد و گفت: رسانهها با ساخت برنامههای متنوع ظرفیت نهادینه کردن مطالعه در بین مردم را دارند.
تقدیر از مروجان کتابخوانی در هفته کتاب
فرامرز مسعودی، نماینده انجمن کتابداری و اطلاعرسانی بیان کرد: دو برنامه تقدیر از مروجان کتابخوانی و برگزاری پنجمین کنگره متخصصان علم مطالعات و دانششناسی ایران در انجمن پیشبینی شده است.
وی توضیح داد: کنگرهای با 18 نشست طی دو روز در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار میشود.
برگزاری نمایشگاه «کتاب آینده من»
علی صابری، نماینده خانه کارگر، بیان کرد: 24 آبانماه نمایشگاه کتاب و کتابخوانی ساعت 15 تا 17 با سخرانی دکتر علیرضا محجوب با عنوان «کتاب آینده من» افتتاح میشود.
اصغر عربزاده، نماینده معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران گفت: جشنواره کتاب «معجزه پیامبر»، طرح «کتابخوانی همسایگی»، کتابگردی شهرداران مناطق 22گانه تهران، برنامه «هفت شهر، هفت کتاب» با محوریت کتابهای حوزه تهران، تقدیر از کتابداران سرای محله و برگزاری نمایشگاه کتاب در ساختمانهای شهرداری تهران و سرای محله از برنامههای هفته کتاب معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران است.
برگزاری نخستین نشست مردم چه میخوانند؟
مصطفی اسدزاده، نماینده پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات بیان کرد: سه طرح تحقیقاتی و پژوهشی، با موضوع آسیبشناسی هفته کتاب، بررسی بازار فروش کتاب و همچنین نخستین نشست با موضوع «مردم چه میخوانند؟» در هفته کتاب برگزار خواهد شد.
امین آصفی، نماینده انجمن ناشران آموزشی بیان کرد: تجهیز کتابخانههای مناطق محروم استانهای لرستان، کردستان و قشم با اهدا 200 هزار جلد کتاب، رونمایی از کتاب نویسندگان دهههای 80 و 70 و برگزاری 100 نمایشگاه کتاب در برخی مدارس کشور ازجمله برنامههای انجمن برای هفته کتاب است.
اجرای طرح دوشنبههای کتابخوانی با حضور سالمندان
ایمان عبدالحسینی، نماینده سازمان بهزیستی بیان کرد: علاوهبر طرح «دوشنبههای کتابخوانی» تصمیم داریم 27 آبانماه این طرح را با حضور پدربزرگها و مادربزرگهایی که در آسایشگاهها نگهداری میشوند، اجرایی کنیم. در نظر داریم همزمان با برگزاری طرح «شکرانه بینایی» ویژه سنجش بینایی کتابهای مناسب برای گروههای سنی الف و ب و یا آموزش ارتباط کودک با بزرگسالان را عرضه شود.
برگزاری 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه
فرهاد قاسمپور، نماینده اداره کل فرهنگی و هنری اردوها و فضاهای پرورشی بیان کرد: برگزاری اختتامیه جشنواره «دانایی، توانایی» ابلاغ آئیننامه وجین کتابخانههای مدارس، برگزاری 50 هزار نمایشگاه در 50 هزار مدرسه، تجلیل از 450 دانشآموزان برتر کتابخوان در دو مقطع متوسطه اول و دوم را در هفته کتاب برگزار میکنیم.
دیدار با امیربانو فیرورزکوهی در هفته کتاب
نجمه مشهدی تفرشی، نماینده موزه ملک بیان کرد: همانند سالهای گذشته آیین وقف فرهنگی را برگزار میکنیم؛ علاوه براین در قالب طرح «یکشنبهها با تواریخ» دیدار یا امیربانو فیروزکوهی برنامهریزی شده است.
دیدار ویراستاران با کودکان کار و افغان در هفته کتاب
مهناز مقدسی، نماینده انجمن ویراستاران گفت: نشستهای تخصصی ازجمله ترویج کتاب کودک و انتقال تجربه ویراستاران به مناسبت هفته کتاب در انجمن پیشبینی شده است؛ علاوه براین دیدار با دانشآموزان مدارس کار و افغان با هدف آشنایی آنها با مراحل تولید کتاب و همچنین آموزش مقدماتی ویرایش کتاب را در نظر داریم.
به گفته وی، کتابگردی ویراستاران از دیگر برنامههای انجمن به مناسبت هفته کتاب است.
منصور شادکان، نماینده انجمن نابینایان کشور نیز با تاکید بر اهمیت فرهنگسازی در جامعه برای ایجاد فرصت برابر برای معلولان و نابینایان گفت: برگزاری نخستین دوره «جشنواره ملی کاما» با همکاری موسسه خانه کتاب ازجمله برنامههای انجمن نابینایان در هفته کتاب است.
در پایان این نشست، پوستر بیستوهفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، رونمایی شد.
نظر شما