دوشنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۳
کتابی نحیف برای نخستین شاعر زن پارسی‌گوی

کتاب «رابعه بلخی؛ مام مهربان شعر فارسی» به قلم وحید و خلیل حسینی‌عطار از طرف نشر شمشاد چاپ و روانه بازار کتاب شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایران)، رابعه دختر کعب قُزداری، مشهور به رابعه بلخی و «زین‌العرب»، نخستین زن شناخته شده شاعر پارسی‌سرای نیمه نخست سده چهارم هجری و هم‌دوره با رودکی است، که از او به عنوان مادر چکامه پارسی نام برده‌اند؛ اما متاسفانه چه به لحاظ کیفی و چه به لحاظ کمی آثار قابل تاملی درباره او منتشر نشده است.
 
کتاب «رابعه بلخی؛ مام مهربان شعر فارسی» به قلم وحید و خلیل حسینی‌عطار که به تازگی از طرف نشر شمشاد چاپ و روانه بازار کتاب شده، جزو معدود آثاری است که هرچند در قامتی نحیف و با حجمی کم ظاهر شده، اما سعی کرده به زندگی و زمانه رابعه، اشعار او و نگاهی که دیگر شاعران و ادیبان به او داشته‌اند؛ بپردازد.  
 
مولفان این اثر در یادداشتی که در ابتدای کتاب نوشته‌اند، به نقل از براهنی، تاریخ ایران را به گواه خود تاریخ، در طول قرون به‌ویژه پیش از مشروطیت، تاریخی مذکر و مردانه معرفی می‌کنند، که همیشه مرد، ماجراهای مردانه، زور و ستم‌ها و عدل و عطوفت‌های مردانه، نیکی‌ها و بدی‌ها، محبت‌ها و پلشتی‌های مردانه بر آن حاکم بوده‌اند و زن اجازه‌ نقش‌آفرینی نیافته است؛ به همین دلیل وقتی از نخستین شاعر پارسی‌زبان سخن به میان می‌آید، نام رودکی پدر شعر پارسی شنیده می‌شود و کمتر کسی از رابعه‌ بلخی یاد می‌کند.
 
به گواه تاریخ، از تولد و دوران کودکی و نوجوانی رابعه اطلاعی در دست نیست و تنها مدرک مستند از زندگی رابعه، روایتی‌ است که در حکایت بیست‌و‌یکم کتاب الهی‌نامه، در چهارصد و اندی بیت آورده‌است. از طرفی اشعار زیادی از رابعه هم در دست نیست. که در کتاب که حجم کمی هم دارد، سعی شده همین اطلاعات گنجانده و در اختیار مخاطب نهاده شود.
 
مولفان «رابعه بلخی؛ مام مهربان شعر فارسی» پس یاداشتی که بر کتاب نوشته‌اند، شرحی از زندگی و زمانه رابعه را آورده‌اند و در ادامه در فصلی با عنوان «از زبان عطار»، حکایت دختر کعب از کتاب الهی‌نامه را شرح داده‌اند. «بکتاش و رابعه» که حکایت محبت و عشق بین رابعه و بکتاش (غلام برادرش) را شرح می‌دهد؛ بخش بعدی این کتاب است که از کتاب «داستان‌های دل‌انگیز ادبیات فارسی اخذ شده است.
 
مولفان علاوه بر آوردن شعرها و ابیات پراکنده منتسب به رابعه بلخی در کتاب، در بخشی جداگانه دیدگاه بزرگانی چون عبدالرحمان جامی، ذبیح‌الله صفا، محمد دبیرسیاقی و ... درباره رابعه و شعر او که در کتاب‌های مختلف ذکر شده را نیز گردآورده‌اند.
 
لازم به ذکر است که کتاب «رابعه بلخی؛ مام مهربان شعر فارسی» به قلم وحید و خلیل حسینی‌عطار در 93 صفحه، با شمارگان 1000 نسخه و بهای 15هزار و 500 تومان، توسط نشر شمشاد چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها