محسن زینالعابدینی، عضو هئیت علمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید بهشتی و دبیر اجرایی ششمین دوره جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی، در این کارگاه آموزشی درباره شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر، گفت: اولین مساله در طراحی و برنامهریزی شهرهای خلاق، تعامل و برنامهریزی مشارکتی است که همه نهادها و سازمانها شرکت کنند.
زینالعابدینی مهمترین بخش شهرهای خلاق فرهنگ و هنر را شناسایی ظرفیتهای هر شهرستان بیان کرد و افزود: هر شهرستان میتواند ظرفیت پنهان و آشکار شهر خود را شناسایی و با تقویت نیازها، زیرساختهای شهرش را جریانسازی کند.
وی سه ضلع شهرهای خلاق فرهنگ و هنر را ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و مردم دانست و تصریح کرد: در طراحی شهرهای خلاق این مثلت سهضلعی وجود دارد که با همفکری و مشارکت این اضلاع ایدههای هر شهرستان را از دل آن بیرن آورده و به عنوان نماد آن شهر قرار میدهند.
زینالعابدینی تنوع قومیتی در خوزستان را یکی از امتیازات برجسته در معرفی شهر خلاق فرهنگ و هنر برشمرد و گفت: این تنوع در خوزستان میتواند ظرفیت و اولویت متفاوتی را ایجاد کند؛ به این معنا که چگونه هر شهرستان بتواند با استفاده از توان مردمی و مشارکت دستگاهها در این زمینه علاوه بر ترویج فرهنگ و هنر برای شهرستان درآمدزایی و ویژگی بارز شهر خود را کشف و آن را به بالفعل تبدیل کند.
در این کارگاه معاون دفتر نوسازی و تحول اداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تاریخچه شبکه شهرهای خلاق گفت: شبکه شهرهای خلاق یونسکو در سال 2004 و برای ترویج همکاری میان شهرهایی به راه افتاد که از خلاقیت به عنوان عاملی راهبردی برای پیشرفت پایدار شهری استفاده کرده بودند.
رضا خانی افزود: 180 شهری که این شبکه را تشکیل دادهاند، برای رسیدن به هدف مشترکی با هم کار میکنند و شهرها با پیوستن به این شبکه فعالیتهایشان را به اشتراک میگذارند و از بین این تعداد شهرها از ایران شهرهای سنندج، اصفهان، رشت و بندرعباس معرفی شدند. برای تبیین شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یک پل ارتباط و تعاملی با سازمان یونسکو ایجاد کرد.
معاون دفتر نوسازی و تحول اداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برنامهریزی مناسب و اثرگذار با مشارکت آحاد مردم و حمایت از پیشنهادهای خلاقانه و پایدار بومی، و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای فرهنگی و هنری در سطح محلی و بومی را از راهبردهای اصولی این طرح بیان کرد.
سرپرست معاونت هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان هم در این نشست درباره وضعیت طرحهای ارائه شده از سوی شهرهای این استان برای شبکه شهرهای خلاق، گفت: شهرستان اهواز با طرح هنرهای نمایشی و دکه کتاب، دزفول با طرح موسیقی محلی، هنرهای نمایشی و هنرهای تجسمی، بهبهان با طرح عبابافی، صنایع دستی (جاجیمبافی) و هنرهای نمایشی، شوشتر با طرح تعزیه، مسجد سلیمان با طرح جشنواره موسیقی، ایذه با طرح موسیقی و شاهنامه خوانی، آغاجاری با طرح شهر کتاب گویا، هفتکل با طرح جشنواره شعر لری، عربی و ترکی، اندیمشک با طرح هنرهای نمایشی، رامهرمز با طرح کتاب خوانی و هنرهای نمایشی، شادگان با طرح جشنواره شعر عربی، باغملک با طرح تئاتر خیابانی و هنرهای تجسمی از شهرهای شرکت کننده در این شبکه هستند.
ناصر آریایینیا کمک به برنامهریزی برای توسعه پایدار، مشارکتی و مبتنی بر رویکرد آمایشی در شهرها و مناطق فرهنگی کشور، کشف، جذب و پرورش فعالیتها و حمایت از پیشنهادهای نو، خلاقانه، اثر بخش و پایدار بومی، ساماندهی و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای فرهنگی و هنری در سطح محلی و بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، تمرکززدایی در امور فرهنگی و هنری و تقویت ظرفیتهای مردمی در فرهنگ را از جمله اهداف شهرهای خلاق فرهنگ و هنر برشمرد.
یادآوری میشود، در این کارگاه 60 نفر شرکتکننده در گروههای هفت نفر تقسیم شده و به صورت مشارکتی طرحهای خود را ارائه دادند و نقاط قوت و ضعف این طرحها توسط کارشناسان بررسی شد.
نظر شما