دوشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۸
باید آسیا را به مرکز پیشرفت معنوی دنیا مبدل کنیم

«قاسم ژومارت توکایف»، رئیس‌جمهور قزاقستان در اولین همایش نویسندگان و شعرای آسیایی گفت: تمدن‌های هند، عرب و ایران، زمانی از قاره آسیا عالم‌گیر شدند. اکنون باید کاری کنیم تا این قاره با همه تمدن‌ها و کشورهای متنوع خود، به جایگاه اصلی و دیرین خود بازگردد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستين همایش نویسندگان و شعرای آسیایی در تاریخ 13 شهریور 98 در نور ـ سلطان (آستانه) با حضور 70 نویسنده و شاعر آسیایی از کشورهای مختلف برگزار شد.
 
مبتکر برگزاری این همایش، نظربایف نخستين رئیس‌جمهور قزاقستان بوده و برگزارکنندگان تلاش کرده‌ بودند، تا نویسندگان برجسته‌ای که جایزه نوبل یا جوایز مهم بین‌المللی اخذ کرده بودند را دعوت کنند.
 
مراسم افتتاحیه این همایش با سخنرانی «قاسم ژومارت توکایف»، رئیس‌جمهور قزاقستان و با حضور مجید صمدزاده‌صابر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در نور ـ سلطان (آستانه) و برخی سفرای مقیم برگزار شد و در بخش اول مراسم و پس از سخنرانی رییس‌جمهور، نمایندگان کشورهای کره جنوبی، مغولستان، قطر، آذربایجان و هند سخنرانی کردند.
 
از ایران هادی سعیدی‌کیاسری، رئیس کانون ادبیات ایران و بنیاد بیدل دهلوی و سیدجواد احمدی، قائم‌مقام این بنیاد در این همایش شرکت داشتند. علاوه بر این یک نویسنده و شاعر افغانستانی مقیم ایران، به نام محمدی نیز شرکت کرده بود.
 
باید نشان دهیم که یک ملت هستیم
«توکایف» در سخنرانی افتتاحیه ضمن تاکید بر لزوم ارتقای جایگاه آسیا، بیان کرد: تمدن‌های هند، عرب و ایران، زمانی از قاره آسیا عالم‌گیر شدند. اکنون باید کاری کنیم تا این قاره با همه تمدن‌ها و کشورهای متنوع خود، به جایگاه اصلی و دیرین خود بازگردد و آسیا به مرکز پیشرفت معنوی دنیا مبدل شود و باید نشان دهیم که یک ملت هستیم.
 
 وی در ادامه قزاقستان را پل ارتباطی شرق و غرب قلمداد کرد و گفت: خواجه احمد یسوی و فارابی، شرق و دنیای ترک را به جهان معرفی کردند و باید این روند را در دوران جدید گسترش دهیم. در سال‌های اخیر آثار 30 نویسنده قزاق به 6 زبان مهم ترجمه و در 90 کشور جهان توزیع شده‌اند.
 
رییس جمهور قزاقستان در جمع‌بندی سخنان خود پیشنهاد کرد: این همایش منظم تداوم یابد؛ همه مسایل انسانی در آن طرح شود؛ جایزه ادبی ویژه آسیا تعریف و کتابخانه الکترونیکی آسیایی تاسیس شود، تا آسیا را بیشتر قدرت ببخشیم و معرفی کنیم.
 
آسیا با پلورالیسم و کثرت‌‌گرایی زیباست
در بین سخنرانان، «کو اون»، نویسنده مدعو از کره جنوبی، از لزوم قوت بخشیدن به ملل شرقی و تمایز آن‌ها از غرب سخن گفت، که سخنان اوجلوه متمایزی به این نشست داد. وی بر شاخصه‌های جوامع شرقی و لزوم توانمند ساختن آن و تلفیق فناوری‌های نو با سنن شرقی سخن به میان آورد اشاره کرد که آسیا با پلورالیسم و کثرت‌‌گرایی زیباست. وی همچنین اصطلاح جهان سوم را نادرست دانست و گفت نباید از آن استفاده کرد.
 
دیوار شرق و غرب باید فرو بریزد
در ادامه آقای «ماند اوائو» از مغولستان در سخنان خود از خیام و فردوسی یاد کرد و گفت: نباید بگذاریم شعر و ادبیات مقابل فناوری فرو بریزد. شرق نباید جواب پرسش‌های خود را از غرب دریافت کند و دیوار شرق و غرب باید فرو بریزد.
 
«آنار رضایف»، رئیس اتحادیه نویسندگان جمهوری آذربایجان، از دیگر سخنرانان همایش هم در سخنان خود صرفا بر جهان ترک و آثاری مانند «دده قورقود» تاکید زیادی داشت و به آسیا نپرداخت. او از کشورهای ترک‌زبان دعوت کرد سریالی از این کتاب به صورت مشترک تهیه کنند.
 
خانم «موزا الملکی» هم که به عنوان نماینده قطر در این همایش شرکت کرده بود، عمدتا بر حقوق زنان تاکید و خواستار ارتقا این حق در کل دنیا، به‌ویژه جوامع شرقی و آسیایی شد.
 
در پایان از طرف سفیر جمهوری اسلامی ایران در نور-سلطان برنامه‌ریزی شد که با کلیه فارسی زبان‌های شرکت‌کننده در این همایش‌ (ایرانی و غیرایرانی) نشست مشترکی در سفارت برگزار شود.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها