پنجشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰
تلاش «فقیه بصیر» برای پاسخ به نیازهای جدید جامعه اسلامی

کتاب «فقیه بصیر» آراء و اندیشه‌های آیت‌الله مهدوی کنی را در رابطه با فقه مضاف به عنوان نیاز جدید جامعه اسلامی مورد تحلیل و واکاوی قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «فقیه بصیر»، دربرگیرنده آراء و اندیشه‌های آیت‌الله مهدوی کنی(ره) است و به بررسی اندیشه‌های ایشان در حوزه‌های مختلف فقهی و سیاسی پرداخته است.

در بخشی از کتاب حاضر به معرفی شخصیت این عالم گرانقدر که دانشگاه امام صادق(ع) یکی از مهمترین یادگارها و نتیجه‌ تلاش ایشان است، از جمله سعه‌ صدر و خضوع ایشان در برابر علم و صمیمیت و دید باز در برخورد با دانشجویان پرداخته شده است.

در این کتاب به موضوع «فقه مضاف» پرداخته شده، دیدگاهی که می‌توانیم به آیت‌الله مهدوی کنی نسبت دهیم که از نظر اجرایی واقعاً به این موضوع اعتقاد داشت و آن را طی سال‌ها تلاش مضاعف عملیاتی کرد.

در بخشی از کتاب درباره این دیدگاه کلان آیت‌الله مهدوی کنی می‌خوانیم: «تلفیقی از دانش‌های جدید با علوم اسلامی» و آن هم با محوریت «فقه». محوریت فقه، نه از آن جهت که ایشان فقیه بود ـ که البته یکی از مهمترین شاخصه‌های شخصیتی ایشان همین فقاهت است؛ بلکه از این جهت که ایشان اعتقاد خیلی جدی به ارزش و اولویت فقه در دانشگاه داشتند. این سؤال که «اساساً فقه در دانشگاه چکار باید بکند؟» سؤال جدی و مهمی است که قبلاً کمتر به آن پرداخته می‌شد و معمولاً از آن عبور می‌کردند و به آن نمی‌پرداختند. ولی واضح است که اگر بنا بود حضرت آیت‌الله مهدوی بخواهند مهمترین عناصر و شاخصه‌های دروس اسلامی را در دیدگاه خودشان فهرست کنند، بحث فقه در صدر این فهرست قرار می‌گرفت.

دیگران البته دیدگاه‌های دیگری داشتند. به نظر برخی کلام، بنظر برخی دیگر تفسیر و از دید برخی دیگر عرفان می‌توانست پایه قرار بگیرد؛ ولی از نظر آیت الله مهدوی، تنها فقه در این جایگاه بود. ایشان اصرار داشتند در تمام دانشگاه‌ها فقه باید خوانده شود و باید این کار انجام شود و این کار هم شد. تلفیقی که وجود دارد و ادامه پیدا می‌کند، ایده‌ی اجرایی آن چیزی بود که ایشان تحت عنوان فقه مضاف بخصوص این اواخر یا دروس میان رشته‌ای و این اصطلاحات استفاده می‌کردند و از آن یاد می‌کردند. البته ایشان دغدغه‌ای داشتند که امید است این دغدغه یک روزی جواب مناسب خودش را پیدا کند و آن هم این بود که ما صبر کنیم فقهی که در دانشگاه‌ها ارائه می‌کنیم، یک فقه تخصصی و متناسب با نیازهای روز باشد.»

از آنچه گذشت و با توجه به مطالب این کتاب می‌توان اهمیت فقه و نیاز جامعه به این موضوع را بهتر شناخت و مجموعه‌ی فقه بصیر، تلاشی برای پاسخ به این نیاز است که در پرتو همکاری مشترک و مستمر اساتید دارای تجربه در این عرصه پدید آمده است.

مجموعه‌ حاضر شامل چهار گفتار است: نویسنده در فصل اول کتاب به بررسی اندیشه‌های حضرت آیت الله مهدوی کنی در فقه مضاعف پرداخته و همچنین در ادامه بحث فقه در دانشگاه و همچنین دیدگاه‌های فقهی و رویه های علمی ایشان بیان شده است.

نویسندگان در فصل دوم این کتاب اندیشه‌های حضرت آیت‌الله مهدوی کنی (ره) را در حوزه‌ سیاست و سیاست اخلاقی مطرح می‌کنند و در این فصل، خاطراتی از سیره اخلاقی و سیاسی و ویژگی‌های آن حضرت بیان می‌شود.

در فصل سوم اندیشه‌های ایشان در حوزه های مدیریتی و عملکرد مدیریتی این فقه بصیر از دوران مبارزات قبل از انقلاب تا دوران مدیریت در دانشگاه امام صادق(ع) و همچنین ضرورت تدوین سیره مدیریتیشان به نگارش درآمده و در نهایت در فصل چهارم اندیشه‌های حضرت آیت الله مهدوی کنی در فقه سیاسی و نظارت خبرگان بر رهبری به صورت موردی بیان شده است.

 کتاب «فقیه بصیر» اثر سیداحمد موسوی صمدی، مدیر گروه اجتماعی شبکه 4 سیما و حسن حسینی نیکو در 181 صفحه، شمارگان هزار جلد و با بهای 200 هزار ریال از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها