کتاب «راهنمای جغرافیایی سنگ نوشتههای پهلوی استان فارس» از سوی مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چاپ و منتشر شد.
صولت در این کتاب، سنگ نوشتههای تخت جمشید، مقصود آباد، نقش رستم، صخره شاه اسماعیل، نقش رجب، و... را بررسی و به ترجمه آنها پرداخته است.
گرچه این متون پیشتر از سوی اساتید حوزه زبانهای باستانی ترجمه شدهاند اما در این کتاب بار دیگر توسط نگارنده خوانده شدهاند. از دیگر ویژگیهای این کتاب میتوان به رونویسی، آوانویسی و حرفنویسی دقیق و تصاویری از کتیبهها که توسط نگارنده ثبت شده اشاره کرد.
نگارنده در پیشگفتار کتاب آورده است: «استان فارس خاستگاه دو سلسله هخامنشی و ساسانی و یکی از غنیترین مناطق ایران از نظر آثار فرهنگی و تاریخی است و جای شگفتی نیست که اصلیترین استان ایران از نظر سنگ نبشتههای پیش از اسلام است.
در این کتاب با کمک نقشهها و عکسها، نگاه تازهای به کتیبههای پهلوی استان فارس شده تا هم خواننده عام از آن بهره برده و هم زمینه پژوهش بیشتر را برای محققان فراهم سازد. این کتاب میتواند دستمایهای باشد برای گردشگرانی که به سایتهای تاریخی مراجعه میکنند.»
نمونهای از سنگ نبشته پهلوی ساسانی
سنگ نبشته پهلوی ساسانی در فاصله 150 متری غرب کهنه قلعه در کمرکش ارتفاع غربی دره (نوروز یاماجی) در داخل باغ نوروز درست مقابل کهنه قلعه تخته سنگ بسیار بزرگی بنام (سوروشکن داشی) وجود دارد که حاوی نبشتهای به ابعاد 30/2*10/2 سانتیمتر در دو ستون 15 سطری در چپ و یک ستون 6 سطری در سمت راست، مجموعا 21 سطر به خط پهلوی عهد شاپور دوم ساسانی بر روی آن حکاکی شده است.
این سنگ نبشته در تابستان 1345 در خیاو کشف شد سیاهه و دستنویس و عکس از این کتیبه برای خواندن مطالبش در اختیار چند نفر از متخصصان خطشناس در دانشگاه تهران و خارج از کشور در سال 1346 شمسی قرار داده شد و در یبن آنها دکتر گیرد گروپ آلمانی باستانشناس معروف موفق به ترجمه متن حک شده بر روی این سنگ شد.
مضمون این نوشته در مورد فرمان و تاریخ ساخت قلعه است که به نرسه هرمزد نوشته شده است. این سنگ نبشته به مرور زمان در نتیجه فرسایش طبیعی و غیر طبیعی از جمله روشن کردن آتش در زیر آن و کندن زیر آن توسط حفارات غیر مجاز به اعتقاد واهی و خرافی عدهای مبنی بر وجود گنجینه در یزر این سنگ، سبب شده لایههای سطحی این سنگ و نوشتههای روی آن تقریبا از بین برود.
سنگ نبشته پهلوی شاپور دوم ساسانی لفظ به لفظ به خط فارسی و لاتین برگردانده شده و هزوارشهای آن مشخص و با نهادن پازند آنها در میان دو پرانتز برای مطابقت با متن پهلوی تحت الفظی ترجمه شده است این ترجمه به قرار زیر است.
کتاب «راهنمای جغرافیایی سنگ نوشتههای پهلوی استان فارس» در 292 صفحه با قیمت 50 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما