گفتوگو ایبنا با رئیس سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت زنان در دفاع مقدس
گنجینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس درباره زنان نیاز به بازآرایی جدی دارد
مریم مجتهدزاده معتقد است: گنجینه تاریخ شفاهی دفاع مقدس درباره زنان نیاز به بازآرایی جدی و اهتمام و جدیت بیشتر دارد چرا که نتوانستهایم در سالهای گذشته آن گونه که باید و شاید نسبت به تدوین تاریخ شفاهی چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی، اقدام کنیم.
وی اظهار کرد: امروز فرصت مغتنمی که به برکت مهندسی علمی تاریخ شفاهی در اختیار ما قرار دارد تلاش مضاعفی را برای پرداختن به موضوع زنان در دفاع مقدس میطلبد و گنجینه تاریخ شفاهی به یقین بزرگترین دستاوردی است که ما میتوانیم درباره دفاع مقدس روی آن سرمایه گذاری کنیم.
مجتهدزاده عنوان کرد: این گنجینه درباره زنان نیاز به یک بازآرایی جدی و اهتمام و جدیت بیشتر دارد چرا که نتوانستهایم در سالهای گذشته آن گونه که باید و شاید نسبت به تدوین تاریخ شفاهی چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی، اقدام کنیم.
وی افزود: ما با یک ظرفیت عظیم مواجهیم که به لطف خداوند در سالهای اخیر توسط بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس و همه سازمانهای تخصصی با جدیت دنبال میشود و در حال حاضر سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت زنان در دفاع مقدس با رویکرد استنادی و علمی به موضوع زنان فعالیت تدوین تاریخ شفاهی را به تفکیک استانها و بر مبنای بوم زیست انسانی در دفاع مقدس دنبال میکند.
رئیس سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت زنان در دفاع مقدس بیان کرد: حدود یک سالی هست که با یک فراخوان عمومی در سطح ملی و به مدد پژوهشگران زبده دفاع مقدس در سراسر کشور، بحث تدوین تاریخ شفاهی را در استانها آغاز کردهایم و تلاش داریم در فاز اول طرح در ۱۶ استان و ۷۹ منطقه مشخص بومی نسبت به تدوین این خاطرات اقدام شود.
وی با بیان اینکه موضوع زنان و خانواده در جمهوری اسلامی ایران یک موضوع مهم و صاحب اثر است، گفت: پرداختن به نقش زنان در عرصههای مختلف همواره یک دغدغه و تاکید عمده در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده و هست، زنانی که با نقش انگیزشی و الگوبخش خویش در تربیت نسلها و جامعه اجتماعی بسیار موثرند. زنانی که به تعبیر مقام معظم رهبری(دامت برکاته) نشان دادند که میتوان عفیف بود، محجبه بود و در متن و مرکز بود. این منظومه فکری مقام معظم رهبری(دامت برکاته)در کنار تاکیدات وافر ایشان در پرداختن به موضوع دفاع مقدس، یک طرح پویا و نقشه راه با مختصات دقیق را برای ما معین ساخته است.
مجتهدزاده اظهار کرد: امروز پرداختن به موضوع زنان در دفاع مقدس در حوزههای گوناگون فرهنگی، سیاسی، ادبی، هنری و اقتصاد و...نیازمند یک غور جدی و تفحص عمیق در میان صدها موضوع بکر و ناب است. نیازمند نوعی نگاه جهادی که مقتضیات زمانه را به خوبی میشناسد و با مخاطب و نیازهای او آشناست.
وی با تأکید بر اینکه ادبیات دفاع مقدس و انسان شناسی زن در این ادبیات،باید با واقع نگری و توجه به آرمانهای زن مسلمان توام شود، عنوان کرد: روایات منتشر شده از زنان در دفاع مقدس امروز کم کم به مرزهای روشن بینی نزدیک میشود و البته ما برای رسیدن به یک سطح فناورانه از این روایات، هنوز به تلاش بیشتری نیاز داریم.
رئیس سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت زنان در دفاع مقدس درباره تولید آثار مکتوب در عرصه زنان و دفاع مقدس گفت: ما امروز در این حوزه با دو دسته مساله عمده مواجهیم؛ دسته نخست مسائل ناظر به حوزه سخت افزاری و ساختاری چاپ آثار مکتوب در کشور هستند و دسته دوم را مسائل مرتبط با حوزه نرم افزاری و موضوع و سبک روایات اثر، در برمیگیرد. در دسته اول ما امروز به گروههای تولید کننده و ترویج دهنده آثار زنان در دفاع مقدس نیاز داریم. گروههایی که به شکل شبکههای نظام مند و منسجم بتوانند بر اساس نیاز جامعه و با درک متناسب از آثار فاخر نگارش شده در این موضوع، شیوههای ابتکاری را در تولید و ترویج این آثار استفاده کنند. ما امروز در این حوزه با کمبود جدی مواجهیم.
وی گفت: دسته دوم به موضوعات بکر و متناسب و تبحر نویسندگانی بازمیگردد که باید در یافتن سوژه مناسب و رصد فضای مفهومی به منظور خلق اثر مناسب، همت گمارند. به نظر میرسد در هر دو حوزه باید با شبکه سازی اجتماعی و ایجاد ارتباط موثر گروههای چاپ کننده، مروجین و نویسندگان، زمینه تولید آثار فاخر را در حوزه زنان و دفاع مقدس، فراهم آوریم.
نظر شما