چهارشنبه ۳ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۳
سرهنگی: قیمت جنگ و مملکت با خواندن کتاب‌هایی مانند «ایستاده‌ام» معین می‌شود

مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری گفت: قیمت مملکت و جنگ با خواندن کتاب‌هایی مانند «ایستاده‌ام» معین می‌شود چون این کتاب‌ها برای ما صحبت می‌کنند و صدای انسان از لابه لای این کتاب‌ها می‌آید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین رونمایی کتاب «ایستاده‌ام» به قلم حسین گلدوست و روایتگری هادی صدقی که شرحی از واحد اطلاعات و عملیات در مبارزه با ضد انقلاب در جنگل‌های شمال گیلان است، عصر روز گذشته سه شنبه دوم مهرماه با حضور نویسنده کتاب «ایستاده‌ام»، راضیه تجار مدرس داستان‌نویسی و دبیر انجمن قلم ایران، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری، خسروی مدیر فرهنگی و هنری منطقه 13 و محسن دریالعل، مدیرعامل انتشارات روایت فتح در فرهنگسرای امید برگزار شد.

حسین گلدوست، نویسنده کتاب «ایستاده‌ام» طی سخنانی در این مراسم، اظهار کرد: روایتگری دفاع مقدس با روایتگری سایر جنگ‌های جهان متفاوت است، در جنگ‌ها همه بخاطر وطن پرستی، پول یا غیره می‌جنگند، اما این افراد نگاهشان به جنگ، وفاداری به ارزش‌ها و اعتقاد به این است که دفاع مقدس امتداد یک نگاه تاریخی است که از عاشورا و چالدران آغاز شده و امروز مجدد متجلی شده است.

وی عنوان کرد: طی 200 سال گذشته در همه جنگ‌ها شکست خوردیم و مورد اهانت بیگانگان قرار گرفتیم اما در دوران دفاع مقدس مقتدر باقی ماندیم و این بخاطر روح‌های بلندی بود که با ابتدایی‌ترین سلاح‌ها مقابل دشمن قرار گرفتند. در طول تاریخ خانقاه‌ها و مدارس بسیاری وجود داشته که روح انسان‌ها را پرورش می‌داده‌اند ولی در جنگ سربازانی حضور پیدا کردند که بعضی از محرومترین‌ها بودند که بدون آموزش اما هوشمندانه در امور نظامی و با زیرکی که لازم است و با رفتارهای متعالی که ممکن است هیچ وقت شاهد نباشیم در جبهه حضور یافتند. نسل جدید نیازمند آشنایی با ابعاد این تعالی روحی هستند و ثبت آثار دفاع مقدس موجب می‌شود دچار انقطاع با نسل گذشته نشویم و این شکوه و جلال عظیم را به رخ جهانیان بکشیم.

گلدوست افزود: امید است تا زمانی که این سربازان بین ما هستند خاطرات آنها به نسل‌های آینده منتقل شود که مهمترین ذخیره معنوی ما خواهد بود و انتظار می‌رود در سال‌های آینده افرادی که مهجور مانده‌اند و خاطراتشان ثبت نشده با توجه بیشتر به این کار، انجام شود.

خسروی، مدیر فرهنگی و هنری منطقه 13 که خود با دفاع مقدس مانوس بوده و رنج دفاع را درک کرده به عنوان دیگر سخنران این مراسم گفت: دفاع مقدس گرچه سختی داشته اما این بذر، بزرگی، ایثار و گذشت را به بار آورده است که امروز همگان از برکاتش ذینفع هستند. یادمان نرود اگر امروز اینجا هستیم به برکت خون شهدایی است که ایثار کردند و خانواده‌هایی که متأثر از جنگ بوده و هستند.


مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری نیز طی سخنانی گفت: در تمام دنیا اینگونه است که نوشتن بعد از جنگ را سنت می‌دانند، در حالی که هرجنگی در روز و ساعت معینی شروع و تمام می‌شود اما دامنه مطالعاتی آن قرن‌ها ادامه می‌یابد، همانطور که امروزه جنگ جهانی دوم را نقد می‌کنند و این جریان ادامه دارد. روس‌ها جنس جنگشان مثل کشور ما بوده اما آنها نهادی با عنوان اتحادیه نویسندگان جنگ دارند.

وی اظهار کرد: سربازان زمان جنگ مثل دیگران عمر معینی دارند، پیر می‌شوند اما اگر خاطراتشان را نوشته باشند، خاطراتشان آنها را جوان نگه می‌دارد، ملت‌ها از این ادبیات استفاده می‌کنند. ادبیات کشوری مثل آلمان، ضد جنگ است و درواقع آلمان‌ها نمی‌توانند ادبیات جنگ داشته باشند اما ادبیات تلخ فساد، آوارگی و گم شدن‌ها را می‌نویسند و در نهایت یک امید دارند که هیتلر نیست اما آلمان هست، بنابراین زندگی نامه‌ها درس آموز است حتی کسانی که در جنگ نبوده اند، درواقع سربازی که خاطرات زمان جنگ را نمی‌نویسد جنگش را ناقص تمام می‌کند.

سرهنگی تصریح کرد: کتاب‌هایی مانند ایستاده‌ام، برای ما صحبت می‌کنند و صدای انسان از لابه لای این کتاب‌ها می‌آید، این کتاب‌ها قیمت جنگ را برای ما مشخص می‌کند، قیمت مملکت با خواندن کتاب‌های امثال ایستاده‌ام معین می‌شود.


دیگر سخنران این مراسم، راضیه تجار، از نویسندگان و محققان زن برگزیده ادبیات دفاع مقدس بود که دبیری انجمن قلم ایران را برعهده دارد. وی طی سخنانی در این نشست گفت: از دوران بچگی به نگارش علاقه داشتم اما آنچه باعث شد بعد از انقلاب دست به قلم ببرم دوران دفاع مقدس بود، روزی گروه عظیمی از جوانان را در خیابان دیدم که عازم جبهه بودند و جرقه‌ای در ذهنم زده شد و داستان «هفت بند» را نوشتم. تاکنون نیز بیش از 30 اثر دارم که بیشتر درمورد دفاع مقدس است و علاوه بر اینکه در این زمینه آموزش می‌دیدم به آموزش دادن نیز پرداختم زیرا اگر آنچه سربازان دیده‌اند ننویسیم، تجربیات از دست می‌رود غافل از اینکه به نسل‌های بعد برسانیم.

وی با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس چون دانه‌ای است که نهال شده و نهالی که تبدیل به درخت بالابلند شده و دیگر کسی نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد، اظهار کرد: با وقوع انقلاب اسلامی آثاری با مضامین آرمان خواهی، ظلم ستیزی، شهادت طلبی، ایثار، امداد غیبی، اسارت و آزادگی مورد توجه قرار گرفت و انقلاب فرزندان خود را در زمینه نویسندگی بدنیا آورد.

تجار افزود: آثار بسیاری در زمینه دفاع مقدس خلق شده که خوانندگان بی شماری دارد، این را تیراژهای اعلام شده می‌گوید، اما هنوز هم سوژه‌های برزمین مانده بسیاری داریم و هر نویسنده‌ای دست دراز کند می‌تواند سهمی از این گنج بردارد. البته برخی آثاری که در این زمینه خلق شده‌اند نتوانسته‌اند حق مطلب را ادا کنند و از نظر ساختاری و حتی شکل و شمایل ظاهری ضعیفند اما آثار خوبی هم وجود دارد که در سایه هستند و باید تجدید چاپ شوند.

 وی با تأکید بر اینکه باید نویسنده‌پروری کنیم و نویسندگان جدید باید ادامه دهنده را پیشکسوتان باشند، عنوان کرد: برخی آثار بسیار خوبی در زمینه دفاع مقدس وجود دارد که باید تجدید چاپ شده و به زبان‌های دیگر ترجمه شوند و به گوش و چشم جهانیان برسد و مورد دیگر اینکه نقد آثار و متولی‌گری کسانی که صاحب شناخت هستند در این زمینه مغفول مانده زیرا این عرصه کسانی را می‌خواهد که چراغبان باشند و افق‌های بازتری را ببینند.

پایان‌بخش این مراسم، رونمایی از کتاب «ایستاده‌ام» بود و از اساتید و فرهیختگان ادبیات دفاع مقدس که در مراسم حضور داشتند تجلیل به عمل آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها