ایبنا به مناسبت هفته دفاع مقدس گزارشی از کتابهای سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران را گردآوری کرده است.
در این 8 سال 371 فروند هواپیما و 82 فروند هلی کوپتر دشمن منهدم شد. 1700 دستگاه تانک و نفربر،480 قبضه توپ و سه هزار و 363 دستگاه خودرو نظامی به غنیمت ایران در آمد و 5758 دستگاه تانک و نفربر، 532 قبضه توپ و 5152 دستگاه خودرو نظامی دشمن منهدم شد. جانفشانی نیروهای ایران سبب شد تا ذخایر ارزی عراق که در ابتدای جنگ حدود30 میلیارد دلار بود، پس از شکست آنها در عملیات آزادسازی خرمشهر به صفر برسد و پس از پایان جنگ این کشور بیش از 70 میلیارد دلار بدهی داشته باشد.
ایبنا در این گزارش به تازهترین آثار این سازمان پرداخته است. این سیاهه کتاب دربرگیرنده همه کتابهایی نیست که سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران منتشر کرده است.
کتاب: پیروزی در اسارت، نویسنده: غلام حسین زرگر
این کتاب درباره زندگی و خاطرات امیر آزاده حسین یاسینی است. وی در سال 1360 و زمانی که در یکی از گردانهای لشگر زاهدان خدمت میکرد با شرکت در عملیات فتحالمبین برای اولین بار در جبهههای جنگ حاضر شد و سپس در عملیات فتح خرمشهر شرکت کرد. امیر در این کتاب با روایت گزیدهای از خاطرات خود در دو بخش سالهای دفاع مقدس و اسارت، تلاش میکند تا خواننده را با آن حال و هوا آشنا سازد. در بخش اول، سختیهای جنگ، ایثار و شهادت نیروهای خودی و قساوت و اقدامات سبوعانه دشمن در جایجای مختلف آن قابل مشاهده است. بخش دوم نیز حکایت مقاومت، مظلومیت و شجاعت آزادگان ایرانی در اسارتگاههای دژخیمان بعثی است.
کتاب: پیکان در عرش، نویسنده: سید جلال موسوی
این کتاب به عملیات مروارید و ناوچه پیکان بهطور تخصصی پرداخته است. در بخش ابتدایی به تشکیل گروه رزمی 421 در بوشهر، تمهیدات انجام گرفته، مشکلات و تدابیر اتخاذشده در این رابطه اشاره میگردد. سپس به تعداد نفرات و اهداف عملیات مروارید اشاره و تلفات نیروهای بعثی در این عملیات اشاره میشود؛ و در ادامه به تعدادی از قهرمانان شهید ناوچه پیکان پرداخته میشود. پس از عملیات مروارید و زمان بازگشت، ناوچه پیکان هدف دو موشک قرار گرفت و از کارکنانش فقط هفت نفر زخمی نجات یافتند که تعدادی از آنان نیز بعداً به شهادت رسیدند.
کتاب: خاطرات عشقآموز سلحشوران، نویسنده: غلام حسین زرگر
نویسنده در این کتاب با بازخوانی سرگذشت هفت نفر از امیران ارتش جمهوری اسلامی ایران که در طول خدمت پرافتخار خود در مناطق مختلف کشور و بهخصوص حضور مستمر در هشت سال دفاع مقدس، نقش مهم و بسزایی در تولید امنیت و ثبات کشور داشتهاند مورد اشاره قرار داده و سپس دو یا چند خاطره نیز از زبان آنان روایت میشود. این اثر تلاشی است برای احیا و زنده نگهداشتن هشت سال دفاع مقدس و معرفی بزرگانی که در آن نقش آفرینی کردهاند.
کتاب: خلبان در خیابان، نویسنده: محبوبه زارع
این کتاب به زندگی و خاطرات امیر سرتیپ خلبان محمدکریم عابدی میپردازد. نویسنده در فصل اول کتاب به معرفی محل سکونت و خانواده امیر در انارک نائین و منطقه پیرحاجات اشاره و ضمن معرفی برخی از زیارتگاههای منطقه به همراه روایت حکایات پندآموز، نحوه مهاجرت افرادی از خانواده ایشان را به طبس و عشقآباد تشریح میکند. امیر عابدی در اول بهمن سال 1328 در قریه پیرحاجات به دنیا آمد. تحصیلات خود را در عشقآباد و سبزوار ادامه داد. امیر عابدی در هنگام تحصیل کار در معادن را نیز تجربه کرد اما این کاری نبود که او را راضی کند سرانجام در سال 1346 جهت فراگیری حرفه خلبانی و استخدام در هوانیروز رهسپار تهران شد.
کتاب: راز عاشقی، نویسنده: علیرضا اسفدیاری
این کتاب روایت زندگی امیر سرتیپ دوم سید تراب ذاکری است. وی در سال 1322 در اطراف کاشان به دنیا آمد و در سال 1341 وارد دبیرستان نظام و یک سال بعد راهی دانشگاه افسری شد. پس از مدت کمی ازدواج کرد و سپس با رسته زرهی عازم شیراز شد. در سال 1354 جهت طی دوره عالی اطلاعات مجدداً به شیراز بازگشت. اندکی پس از پیروزی انقلاب، جنگ تحمیلی آغاز شد. امیر در این بخش به تاریخچهای از اختلافات ایران و عراق، وقایع اول جنگ، تحرکات ایران و عراق و بازدید مقامهای سیاسی و نظامی از منطقه اشاره و آنها را توضیح میدهد. عملیات طریقالقدس و بیتالمقدس از عملیاتهایی است که امیر ذاکری آنها را تشریح میکند. امیر در تشریح این عملیات به مشکلات انسانی، روحیه دو طرف و درنهایت تغییراتی که در اجرای آن صورت گرفت هم اشاره مینماید عملیاتی که درنهایت به آزادسازی خرمشهر انجامید.
کتاب: قهرمانی از سیستان، نویسنده: غلامحسین زرگر
این کتاب درباره زندگی امیر سرتیپ دوم محمدابراهیم شریفی است. نویسنده در کنار شرح زندگی به بیان خصوصیات مثبت اخلاقی او از زبان خانواده، همکاران و دوستانش نیز میپردازد. او در کنار کارهای نظامی، نسبت به معیشت کارکنان تحت امر خویش نیز کوشا و در تأسیس صندوق تعاونی و پرداخت وام به آنان فعال بود. بهطوریکه تعدادی از آنان را خانهدار کرد. امیر پس از حمله عراق به ایران، نخستین فرمانده گردانی بود که برای اعزام به جبهههای جنگ در حضور فرمانده لشگر اعلام آمادگی کرد. سرانجام این نظامی زمانی که در پست جانشین لشگر 88 زرهی زاهدان مشغول انجاموظیفه بود در تاریخ 26 آذرماه سال هفتادوشش حین انجام مأموریت در شهرستان مشهد براثر سانحه تصادف رانندگی دعوت حق را لبیک و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
کتاب: هفت پرواز جلد2، نویسنده: محمدکریم عابدی
این کتاب در ادامه جلد اول به زندگی و فعالیتهای امیر سرتیپ دوم محمد کریم عابدی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران میپردازد. نویسنده در ابتدای کتاب به تاریخچهای از مبارزات حقطلبانه مردم مسلمان ایران بر علیه استعارگران خارجی اشاره و علت عدم موفقیت این نهضتهای ناکام را در فقدان رهبری آگاه و جامعالشرایط میداند. کتاب از نیمه شعبان سال پنجاه و هفت آغاز میشود. روایت این داستان به اعتراض علنی تعدادی از حضار از جمله سیدمهدی سیادت به حضور آمریکاییها در ایران و سیاستهای پهلوی میانجامد. در پایان کتاب به تصاویر، صورتجلسه مذاکرات با مقامات فرانسوی و سایر مدارک مربوط به این گفتوگوها اشاره میشود.
کتاب: دفاع هوایی از خارک، نویسنده: رضا جهانفر
نویسنده در این کتاب با استفاده از اسناد و مدارک، به بررسی عملکرد نیروی هوایی و پدافند هوایی کشور در فرآیند دفاع و حراست از تأسیسات جزیره خارک و حفظ و تداوم فرآیند صدور جریان صادرات نفت ایران با بهرهگیری از تاریخ شفاهی و مصاحبه با مدیران شرکت نفت و مسئولان نظامی پرداخته و نتیجه را به رشته تحریر درآورده است. با توجه به اهمیت جزیره خارک در فرآیند صدور نفت ایران و وابستگی کشور به درآمد حاصل از فروش آن برای حل مشکلات اقتصادی خود، حفظ این جزیره در برابر حملات هواگردهای عراقی در طول جنگ تحمیلی از اهمیت ویژهای برخوردار بود. برای حفظ امنیت خارک و تداوم صدور نفت ایران، تلاش نیروی هوایی و پدافند هوایی آن چشمگیر بوده و برای حفظ و استمرار عظمت و استقلال ایران اسلامی شهدای گرانقدری نیز تقدیم کرده است.
کتاب: سرباز تکاور، نویسنده: حسین یاراحمدی
این کتاب درباره زندگی و شهادت سرباز رضا یاراحمدی از کارکنان وظیفه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران نگارش یافته است. شهید یاراحمدی زمستان سال 62 جهت ادامه مأموریت به پایگاه صعبالعبور مرزی در منطقه بیوران سفلا غرب سردشت، واقع بر ارتفاعات دوپازا و کانی زرد مماس با خط مرزی عراق اعزام شد. مأموریت ساکنان این پایگاه، گشت زنی و حراست و تأمین محورهای مواصلاتی در مناطق کوهستانی بود. یاراحمدی در بیست و دوم تیرماه 63 در آخرین عملیات زندگیاش شرکت کرد. این عملیات در حوالی روستای دوله تو در ارتفاعات دوپازا و در مجاورت مرز عراق انجام گرفت. پس از لو رفتن و آغاز درگیری، فرمانده گروهان جهت کاهش تلفات، دستور عقبنشینی را صادر میکند؛ اما این شهید بزرگوار در اقدامی فداکارانه، برای تسهیل در فرآیند عقبنشینی نیروهای خودی و فرصت فرار به ساکنان بومی منطقه درصحنه درگیری باقی و جنگ را تا شهادت ادامه میدهد.
کتاب: هدیه سروش، نویسنده: مهدی رحیمی موثق
داستان این کتاب درباره کودکی شش ساله بنام سروش است که پدرش ارتشی و در زمان جنگ به همراه خانواده خود در اصفهان زندگی میکند. در سال 1359 و بعد از شروع جنگ این شهر میزبان تعداد زیادی از جنگ زدگان بود. جنگ توسط نیروهای عراقی به کشور تحمیل و زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده بود. با ادامه جنگ، مردم از هر قشری برای کمک به جبههها تلاش میکردند و کمکهای خودشان را به مسجد محل تحویل میدادند عید نوروز سال شصت فرارسید و پدر و پدربزرگ به اصفهان آمدند. در این مدت سروش سرگرمی جدیدی پیدا کرده بود؛ تفکر درباره ضرب المثل ها و جنگ ها و ساختن ضرب المثلی درباره جنگ. دو هفته به پایان رسید و پدر به جبهه و پدربزرگ به تهران برگشتند. سروش هنوز مشعول ساخت ضرب المثل است و البته روز معلم و هدیه برای او را فراموش ...
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید سرلشکر خلبان محمود خضرایی، نویسنده: قاسم اکبری مقدم
این کتاب گوشه کوچکی از زندگی سراسر اخلاص، پاکدامنی، عشق، علاقه، افتخار، شور، حماسه، از خود گذشتگی و ایثار شهید والامقام سرلشکر خلبان محمود خضرایی را در قالب چهار فصل به تصویر کشیده است. در فصل اول این کتاب به مروری بر عملکرد نیروی هوایی در دفاع مقدس در خصوص پشتیبانی هوایی از نیروهای سطحی، زمینی و دریایی و همچنین به نقش شهدای شاخص نیروهای هوایی همچون شهیدان خلعتبری، دوران، لشگری، بابایی و ستاری پرداخته شده است. فصل دوم کتاب به روایت زندگی شهید والامقام سرلشکر خلبان محمود خضرایی پرداخته است. فصل سوم کتاب به خصوصیات اخلاقی، اجتماعی و رفتاری و نقش آفرینی شهید در دوران هشت سال دفاع مقدس اشاره نموده است. آخرین فصل کتاب شهید خضرایی را در قاب خاطرات همکاران و همرزمان به تصویر کشیده است.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهدای سایت سوباشی، نویسنده: علیرضا مقدمی
سایت راداری و پدافند هوایی سوباشی واقع در ارتفاعات بخش گلتپه شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان، یکی از مهمترین سایتهای راداری در زنجیره عظیم پدافند هوایی کشور محسوب میشود که نقشی مؤثر و فراموش نشدنی در مقابل تهاجمات هوایی دشمن در هشت سال دفاع مقدس ایفا کرد. سرانجام این مرکز پس از پذیرش قطعنامه 598 و در تاریخ پنجم مردادماه سال 1367 بود که هواپیماهای عراقی از صبح چندین نوبت سایت سوباشی را بمباران کرده بودند و ناموفق بودند؛ چون پدافند کنار سایت امکان بمباران دقیق را به آنها نداده بود. بعدازظهر یک هواپیمای عراقی از فاصله دور با بمب لیزری دقیقاً اتاق عملیات رادار را هدف قرار داده و نوزده نفر از کارکنان خدوم و شجاع این مرکز در دم به شهادت رسیدند. نویسنده در ادامه به تشریح زندگینامه و تبیین ویژگیهای شخصیتی و مدیریتی تعدادی از شهدای گرانقدر این سایت مهم و تأثیرگذار در هشت سال دفاع مقدس میپردازد.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید ناوسروان حمید قهرمانی، نویسنده: سید بهزاد میر احمدی
آخوندک (Operation Praying Mantis) نام عملیاتی دریایی است که در تاریخ بیست و نهم فروردینماه سال 1367 بهتلافی برخورد ناو آمریکایی ساموئل بی رابرتز با یک مین سرگردان و متعاقب آن، حمله نیروهای آمریکایی به دو سکوی نفتی ایرانی رشادت و ساسان در نزدیکی جزیره هنگام به وقوع پیوست و طی آن عملیات، ناوچه سهند که ساخت کشور بریتانیا بود با ناوهای مهاجم آمریکایی درگیر و پس از خلق رشادتهای بسیار کارکنان متعهد آن، براثر اصابت موشکهای دشمن در دل آبهای خلیجفارس آرام گرفت. کتاب در کنار شرحی مختصر از عملیات آخوندک و روایت خاطرات شاهدان عینی این حادثه، به زندگی شهید حمید قهرمانی یکی از قهرمانان این عملیات نیز پرداخته است.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید ناخدا ابراهیم همتی، نویسنده: اسماعیل قمریان
شهید امیر دریادار محمدابراهیم همتی در چهاردهم اسفندماه 1329 در خانوادهای مذهبی در شهرستان سمنان متولد و از ششسالگی به همراه خانواده به تهران مهاجرت و تحصیلات خود را در این شهر آغاز کرد. این شهید از نظر رفتاری دارای ویژگیهای مهمی بود که از آن جمله میتوان به قدرت بالای فرماندهی، دقت در یادگیری، عملگرایی، توجه به اهمیت تعلیم و تربیت، احترام و محبت به دیگران، رعایت دقیق انضباط، وظیفهشناسی و مسئولیتپذیری اشاره کرد. ادامه کتاب به روایت خاطرات خانواده و دوستان و همرزمان و بازماندگان ناوچه پیکان از شهید امیر دریادار همتی اختصاص یافته است. این افراد در خاطرات خود به تبیین ویژگیهای اخلاقی شهید همتی، تشریح عملیات مروارید از زوایای مختلف و نقش شهید همتی در این عملیات و هدایت آن میپردازند.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید سرلشکر مصطفی اردستانی، نویسنده: مهدی لریان
امیر اردستانی در یازدهم دیماه سال 1328 در روستای قاسمآباد ورامین دیده به جهان گشود. ایشان پس از پایان تحصیلات مقدماتی و گذراندن خدمت سربازی در جهاد دانش، در سال 1350 به جرگه خلبانان نیروی هوایی درآمد و پس از گذراندن دوره آموزشی در آمریکا و بازگشت به میهن در پایگاه چهارم شکاری دزفول بهعنوان خلبان جنگنده اف-5 به خدمت پرداخت. او از زمره نخستین خلبانان انقلابی بود که با آگاه نمودن کارکنان همکار خود، نقشی مهم در پیروزی انقلاب اسلامی ایران ایفا کرد. امیر اردستانی در هشت سال دفاع مقدس در مناصب و مسئولیتهای مختلف فرماندهی و آموزشی، ضرباتی سهمگین و مهلک به ارتش بعث عراق و مراکز مختلف صنعتی و نظامی آن وارد کرد. وی پس از شهادت امیر سرلشگر بابائی، به سمت معاونت عملیات نیروی هوایی منصوب و تا زمان شهادت در تاریخ پانزدهم دیماه سال 1373 عهدهدار این مسئولیت بود.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید سروان لطیف رنجبری، نویسنده: مهدی لریان
لطيف رنجبري در روز چهارم شهریورماه سال 1326 در روستاي آله كبود از توابع شهرستان بيجار گروس واقع در استان كردستان در خانوادهای روستايي و مذهبي چشم به جهان گشود. در سال 1348 به استخدام دژبان مرکز درآمد و با درجه گروهبان سومي شروع به كار كرد. وی همزمان با داشتن همسر و فرزند بهصورت شبانه در دبيرستان الهي نازیآباد به ادامه تحصيل مشغول شد. در جريان يكي از شناساییها از مناطق پاکسازی نشده و در درگيري با اشرار، سه نفر از اشرار كومله را به هلاكت میرساند و از فاصله 1500 متري با اسلحه سيمينوف (قناسه) از ناحيه پشت و اصابت گلوله به قلب موردحمله كمين نيروهاي گروهك ملحد كومله قرار گرفت و حتي قصد به سرقت بردن پيكر مطهر ايشان را داشتند كه البته بااطلاعی كه شهيد قبل از شهادت از طريق بیسیم به پايگاه در خصوص جريان كمين رسانده بود، نيروهاي امدادي به منطقه درگيري اعزام و حلقه محاصره شكسته شده و اشرار موفق به اين امر نشدند.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید سرباز وظیفه یوسف حیدری، نویسنده: مهدی فرخزاد
شهید یوسف حیدری در سال 1347 در شهرستان تبریز در خانواده متوسط و مذهبی و در محله بهار «خیابان شهید حیدری» چشم به جهان گشود. زمانی که جنگ تحمیلی آغاز شد، تصمیم گرفت داوطلبانه به خدمت سربازی رفته و به جبهه اعزام شود؛ اما به علت آنکه برادر دیگرش در جبهه بود، پدر و مادر مخالف رفتن یوسف به جبهه بودند، اما با سماجت او بالاخره راضی شدند. در تاریخ 31/4/67 درحالیکه ایران قطعنامه 598 را پذیرفته بود دشمن با نیرو و تدارکات وسیع به مواضع نیروهای ایرانی حمله کرد. یوسف با گرفتن چهار عدد نارنجک تفنگی از جایش برخاست و همچون یک دونده خوش استیل شروع به دویدن کرد تا به معبر رسیده در یکلحظه خود را به زمین انداخت و در امتداد شنی تانک دراز کشیده، یوسف ضامن نارنجک را کشید، ناگهان صدای انفجار و از کار افتادن تانک دشمن به گوش رسید و جوی باریکی از خون از زیر شنی تانک جاری شد و خاک منطقه نفت شهر با خون شهید یوسف حیدری رنگین شد.
کتاب: ستارگان آسمانی زندگینامه شهید سرلشکر خلبان حسین خلعتبری، نویسنده: قاسم اکبری مقدم
این کتاب گوشه کوچکی از زندگی سراسر اخلاص، پاکدامنی، عشق، علاقه، افتخار، شور، حماسه، ازخودگذشتگی و ایثار شهید والامقام سرلشکر خلبان حسین خلعتبری مکرم است. یکی از بخشهای این کتاب روایت زندگی شهید خلعتبری می باشد. در سال 1328 در شهرستان رامسر متولد در سال 1349 لباس مقدس سربازی به تن نمود و وارد نظام شد.با توجه به علاقهاش به پرواز در سال 1351 وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی شد. بخش دیگری از کتاب مربوط به نقش آفرینی این شهید در دوران دفاع مقدس می باشد. حسین خلعتبری در کنار سایر همکاران از جمله شهید سید علیرضا یاسینی در عملیات اولین پاسخ و عملیات کمان 99 شرکت فعال و نقش مؤثری داشت. هنچنین این شهید در حماسه ماندگار هفت آذر 59 (عملیات مروارید) و عملیات حمله به اچ-3 نیز حضوری مؤثر داشت.
کتاب: اینجا چه کار میکنید؟ نویسنده: احمد حسینیا
کتاب فوق حاوی خاطرات ناخدا صالحي كه در زمان اعزام به منطقهي دزفول و شوش، ناوبان يكم و فرمانده گروهان تكاوران دريايی بوده که طي ده جلسه مصاحبه حضوری اين خاطرات را بيان کرده است. براي كسب اطلاعات كاملتر از مأموريت تكاوران علاوه بر ناخدا صالحي، با امير سرتيپ دوم بازنشسته سعيد پورداراب معاون تيپ يكم لشكر 21 در ابتداي جنگ تحميلي، سرهنگ جانباز بازنشسته حسين شرفه، فرماندهي گروه رزمي 138 از لشكر 21 در مهرماه 1359، سرهنگ بازنشسته بهمن فروزانفر فرماندهي تكاوران تيپ 55 هوابرد شيراز در مهر1359، امير سرتيپ دوم جانباز بازنشسته غلامرضا رهبر مصاحبه شده است.
کتاب: بازمانده، نویسنده: احمد حسینیا
این کتاب بر اساس خاطرات آزاده خلبان حبیبالله کلانتری است. کتاب بازمانده مجموعهای روایتی داستانی است که از نگاه یک اسیر نظامی است که در روزهای اول جنگ اسیر میشود و در مدت ده سال اسارت، تجربه حضور در سه اردوگاه را داشته است و بعد از اسارت اثری از همسر و فرزندش نمییابد. هدف کتاب حاضر فقط انعکاس خاطرات یک فرد نیست، بلکه به تصویر کشیدن پایمردی و فراز و نشیبهای مختلف کسانی است که به خاطر دفاع از آرمانهای دینی و ملی، با صبر و مقاومت و عزتنفس، تمام هستی خویش را فدا کردند. در فصل نهایی کتاب، قهرمان داستان پس از آزادی با مسائلی مواجه میشود که در واقع با الهام از مسائل واقعی نوشته شده است. در فصل نهایی کتاب، قهرمان داستان پس از آزادی با مسائلی مواجه میشود که در واقع با الهام از مسائل واقعی نوشته شده است. علاوه بر آن، به افراد و خاطرات دیگری نیز برای تکمیل اطلاعات زندان ابوغریب و الرشید و چگونگی زندگی آزادگان، مراجعه شده که اسامی آنها در متن کتاب و هنگام شرح خاطرات آورده شده است. رویدادهایی که در مدت اسارت به وقوع پیوسته است، همگی اسناد مهم و قابل بررسی برای آیندگان است.
نظر شما