یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۳
دولت بر واردات مواد اولیه چاپ و نشر نظارت کند

مدیر چاپخانه آیین چاپ معتقد است سازمان‌های دولتی می‌توانند با استفاده از آمار و ارقام واردات آزاد و دولتی کالاهای مورد نیاز چاپ و نشر، ریشه گرانی و افزایش قیمت در این بخش را شناسایی و رصد کنند.

داریوش دهقان‌پور، مدیر چاپخانه آیین چاپ در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به مشکلات چاپخانه‌داران در شرایط کنونی عنوان کرد: طی سال‌های مختلف همواره کار برای ما چاپخانه‌داران با مشکلات ریز و درشت همراه بوده است؛ اما به شکل مقطعی. مثلا برای مدت یک یا دو ماه حجم سفارش‌ها کاهش پیدا کرده است.

وی افزود: طی ما‌ه‌های اخیر به دلیل گرانی کاغذ و افزایش غیرمعقولانه قیمت سایر مواد اولیه با چالش‌های جدی روبه‌رو بوده‌ایم زیرا توان خرید و سفارش مشتریان ما کاهش پیدا کرده است.

دهقان‌پور با بیان اینکه شرایطی به وجود آمده است که حجم سفارش‌ها ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته، گفت: این کاهش سفارش در حوزه نشر بیشتر دیده می‌شود زیرا این بخش مخاطبان خاص و محدودتری دارد و به‌دنبال گرانی محصول نهایی در معادلات انجام شده، قدرت خرید مشتریان برای تهیه کتاب کمتر شده است.

وی یادآور شد: از سوی دیگر بخش زیادی از فعالیت‌های حوزه نشر در طول سال‌های اخیر به سمت نشر دیجیتال و نشر الکترونیک همچنین کتاب صوتی سوق پیدا کرده است که این موضوعات بر روی کارکرد چاپخانه‌‌ها بی‌تاثیر نبوده است.

قیمت مواد اولیه چاپ و نشر غیرمعقول است
دهقا‌ن‌پور با اشاره به اهمیت بهای مواد اولیه چاپ و نشر و نامتعادل بودن افزایش قیمت آن در ماه‌های اخیر توضیح داد: این افزایش قیمتی که ما در ماه‌های اخیر شاهد آن بودیم، اصلا معقولانه و منطقی نیست. به‌عنوان مثال در یک بازه زمانی قیمت دلار 3000 تومان بود و هر ورق زینک 6000 تومان بود، اما الان که نرخ دلار 12هزار تومان یعنی چهار برابر شده، قیمت زینک هم باید چهار برابر شود در حالی که این‌طور نیست.

وی ادامه داد:  در عین ناباوری در بازار شاهد هستیم که قیمت هر ورق زینک به 50هزار تومان رسیده و هر طور که حساب کنیم، این قیمت‌گذاری‌ها منطقی نیست و موجب اخلال در بازار و به‌هم‌ریختن تعادل شغلی تولیدکنندگان شده است.

این فعال حوزه چاپ و نشر با بیان اینکه نمونه این افزایش قیمت‌های غیرمنطقی در حوزه کاغذ نیز دیده می‌شود، گفت: چنین موضوعاتی موجب کاهش قدرت خرید و رکود کاری در میان تولیدکنندگان و سفارش‌دهندگان بخش‌های مختلف؛ به‌خصوص در حوزه چاپ و نشر شده است.

ردپای سودجویان و دلال‌ها
دهقان‌پور با بیان اینکه می‌توان ردپای افراد سودجو را در بحث گرانی مواد اولیه به‌راحتی پیدا کرد، افزود: من معتقدم اگر بخواهیم در بازار زینک ورود پیدا کنیم، به‌راحتی می‌توان ریشه این گرانی‌ها را جستجو کرد؛ زیرا تعداد واردکنندگان این کالا از انگشتان یک دست فراتر نمی‌رود.

وی یادآور شد:‌ این عدد خیلی بالا نیست که نتوانند میزان اقدامات و واردات آن‌ها از مرزهای رسمی کشور بررسی و بازرسی شود. به نظرم دراین‌باره سازمان بازرسی می‌تواند با ورود به موضوع، مشخص کند که این پلیت‌ها چگونه قیمت‌گذاری و فروخته‌ شده‌اند.

مدیر آیین‌چاپ درباره دلایل بروز این آشفتگی در بازار مواد اولیه گفت: به نظر من عدم نظارت از سوی دولت برای واردات کالاها؛ همچنین نبود دانش و اطلاعات برای واردات کالاهای مورد نیاز موجب این موضوع شده است؛ درحالی‌که با هماهنگی اتحادیه‌ها و تشکل‌های صنفی می‌شد این بخش را کنترل کرد.

وی با بیان اینکه واردکنندگان اصلی حدود یک‌سال از قیمت بالای پلیت و زینک سود بردند، ادامه داد: مسئولان دولتی و سازمان‌های ناظر باید بر کار این افراد نظارت کنند و درباره قیمت‌گذاری‌های بالا از آن‌ها سوال بپرسند.

ناچار به کاهش نیرو شدیم
دهقان‌پور همچنین درباره اثرات وضعیت نامناسب بازار بر چاپخانه‌ها گفت: من در طول این یک سال ناچار شدم تعداد کارگرها را از 25 به هفت نفر کاهش دهم زیرا حجم کار به شدت کاهش یافته است. در مقاطعی حدود سه شیفت کاری داشتیم اما الان به دو تا سه ساعت در روز رسیده است.

وی افزود: برخی از همکاران ما در نقاط مختلف مجبور به تعطیلی چاپخانه‌های خود شده‌اند اما من به دلیل علاقه‌ام به فعالیت در این حوزه هنوز دوام آورده‌ام.

دهقان‌پور با بیان اینکه با تمام قوا در برابر مشکلات ایستادگی خواهیم کرد، گفت: من از دوران نوجوانی در این حرفه بودم و همواره تلاش کردم در روزهای سختی و مشکلات کارم را ادامه دهم و از آن پا پس نکشم. امیدوارم بتوانم این مسیر را هم ادامه دهم.

وی در پایان تاکید کرد: امیدوارم مسئولان بخش فرهنگی و صنعتی کشور به اهمیت گردش مالی این صنعت بیش از این اهمیت بدهند و با سیاست‌گذاری و حمایت مناسب از آن زمینه را برای ادامه فعالیت دست‌اندرکاران این حوزه فراهم کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها