سوزان اورلئان نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی کتابی درباره آتش سوزی کتابخانه بزرگ شهر لس آنجلس نوشته است. این کتاب حاصل سالها تحقیق و بررسی نویسنده درباره کتابخانهها و کارکرد فرهنگی این مکانهاست.
در 29 آوریل 1986 کتابخانه عمومی شهر لس آنجلس دچار حریق شدیدی شد که هفت ساعت طول کشید. در آن حادثه نزدیک به هفتصد هزار کتاب از جمله کتابهای نایاب نابود شد. هنوز علت حادثه و اینکه عمدی یا غیر عمدی بودن آتش سوزی کتابخانه بزرگ شهر مشخص نشده است ولی نتیجه تحقیق و بررسیهای یک دهه اورلئان درباره کتابخانهها و کارکرد آنها در جوامع چاپ کتابی با عنوان «کتاب کتابخانهها» است. در این کتاب نیز علت حادثه آتش سوزی مشخص نشده ولی علت حیاتی بودن کتابخانهها در جامعه انسانی بررسی شده است.
اورلئان طی یکی از آخرین یادداشتهای خود درباره اهمیت کتابخانهها نوشته است و اینکه چرا میتوان به آینده این مکان فرهنگی امیدوار بود. اورلئان بر خلاف کارشناسان اقتصادی که به دولت آمریکا پیشنهاد داده بودند که برای کاهش هزینهها و ذخیره پول مالیات دهندگان کتابخانههای عمومی را در این کشور کاهش دهند، اعتقاد دارد چند دهه قبل با ظهور اینترنت چنین نظریهای شاید درست بود ولی حالا چنین حرفی اشتباه است. وقتی اینترنت برای اولین بار وارد جوامع شده بود، مردم اطلاعات خود را به جای کتابها از صفحات مجازی جستجو میکردند ولی باید گفت که کتابخانهها تنها منبع اطلاعات نیستند.
وی مینویسد: این حرف مسخرهای است که بخواهیم کتابخانهها را با هزینههای مالیات تامین کنیم یا اینکه درباره سرنوشت آنها با پول و وضعیت اقتصادی تصمیم بگیریم. این مکانها موزه نیستند که از جیب مالیات دهندگان بخواهیم برای آنها تصمیم گیری کنیم. کتابخانه اصلاً شبیه موزههای گردوغبار گرفته نیستند چون آنها زنده هستند و در دنیای مدرن آینده جایگاه اساسی دارند. کتابها ماموریت بزرگی در ساخت جامعه آینده دارند و مهمتر از آنها جایگاه کتابخانههاست.
اورلئان در کتابش به موضوع بروزرسانی کتابخانهها با رشد تکنولوژی نیز اشاره کرده است که بر خلاف قدیم در کتابخانههای امروزی تمام عناصر تکنولوژی به کار میرود. امروزه کتابخانه شهر لس آنجلس 4 میلیون کتاب الکترونیک دارد و هرگونه آتش سوزی نیز نمیتواند به این گنجینه آسیب بزند.کتابخانهها امروز فراتر از یک مکان عادی برای نگهداری کتاب هستند و حتی کلاسهای آموزش زبان نیز برگزار میکنند و این یعنی این مکان با توجه به زمان حرکت میکند. نمیتوان گفت که تعطیلی چند کتابخانه باعث نابودی آن خواهد شد. آینده کتابخانهها بسیار روشن است. به عبارتی باید گفت هیچ فرهنگی در دنیا وجود ندارد که کتابخانه نداشته باشد.
کتاب کتابخانه چاپ انتشارات سیمون اند شوستر امسال دهمین چاپش را تجربه میکند. اورلئان میگوید در ابتدا برای نوشتن این کتاب چندان رغبتی نداشته چون به خوانده شدن آن زیاد امیدوار نبوده است ولی حالا در دهمین نسخه از این کتاب هنوز در لیست پرفروشهای روزنامه لس آنجلس تایمز قرار دارد. قرار است سریالی تلویزیونی با الهام از این کتاب توسط شرکت پارامونت ساخته شود.
امروز کتابخانهها هرچند به کافه، رستوران و سالنهای کنفرانس مجهز شده و گاهی اوقات از ماموریت اصلی خودش فاصله میگیرد و تنها تبدیل به مکانهای تجمع افراد میشود ولی هنوز هم کتاب محور اصلی این مکانها هستند و به نظر میرسد در سالهای آینده نیز این محوریت ادامه پیدا کند.
نظر شما