«فتوا پیرامون تروریسم» نوشته شیخالاسلام محمدطاهر القادری از علمای اهل تسنن پاکستان با ترجمه سید عبدالحسین رئیسالسادات از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شد.
رابطه اسلام با افراطگرایی و دهشتافکنی چه در سرزمینهای اسلامی و چه خارج از آنها در قرن بیست و یکم هم به عنوان موضوع حساس و مهم باقی مانده است. دلایل نخستین دهشتافکنی جهانی که اغلب برخاسته از نارضایتیهای سیاسی ـ اقتصادی میشود، گاهی از طریق استفاده از زبان و برداشتهای نمادین از مذهب، از سوی افراطگرایان عنوان میشود. در دهههای اخیر مذهب ثابت کرده است که میتواند نیرویی بالقوه باشد که نه تنها دهشتافکنان مسلمان، بلکه یهودی، مسیحی، هندو و بودایی هم به آن متوسل شدهاند تا به کردارشان مشروعیت بخشیده و حمایت عمومی را برای خود برانگیزند.
کتاب «فتوا پیرامون تروریسم» در 18 فصل تنظیم شده است. پس از پیشگفتار و مقدمه نویسنده هفت پرسش را مطرح کرده و پاسخ آنها را داده است. معنای اسلام؛ حرمت کشتار جمعی مسلمانان؛ حرمت کشتار بیمحابا و یکسره غیرمسلمانان و شکنجه آنان، حرمت دهشتافکنی علیه غیرمسلمانان حتی در دوران جنگ، در حفاظت از زندگی، اموال و عبادتگاههای غیرمسلمانان، غیرشرعی بودن تحمیل عقیدهای بر دیگران، اصول قانونی حقوق بنیادین شهروندی غیرمسلمان، حرمت شورش علیه کشورهای اسلامی، یاغیگری: سنگینی و مجازاتش، جایگاه مشروع مبارزه علیه دولتی فاسد، فتواها و اظهارات رهبران، اظهارات علمای سلفی معاصر علیه دهشتافکنان، رنج خوارج دهشتافکنان عصر حاضر، گفتارهای نبوی در مورد دهشتافکنان خارجی، فرمان نبوی که غوغای خوارج باید برچیده شود، نام پیشوایانی که خوارج را کافر دانستهاند، دهشتافکنان عصر ما همان خوارجند، روش مسالمتآمیز ستیز اجتماعی و سیاسی فصلهای کتاب را شامل میشود.
شیخالاسلام محمد طاهرالقادری در دهههای اخیر به عنوان یکی از برجستهترین صاحبنظران در فقه اسلامی رخ نموده است. علاوه بر بسیاری فعالیتهای انساندوستانه، وی منهاجالقرآن را بنیان نهاد و هنوز سرپرستی آن را عهدهدار است؛ سازمانی بینالمللی و گسترده با شعبهها و مراکزی در نود کشور که به طور چشمگیری مثبتاندیش است و کوشش دارد از طریق میانهروی دینی، دسترسی به تعلیم و تربیت و گفتگو بر مبنای احتران متقابل، به ترویج و ترفیع بهبود تمامی بشریت بپردازد و بین مجموعههای ادیان بزرگ جهانی به جای رقابت، تعاون و همکاری را گسترش دهد.
منهاجالقرآن اسلام را در سطح جهان تریوج و ترقی میدهد. این سازمان که دقیقا مشتاق رسیدن به این اهداف است رفتار پیامبر محبوب اسلام را که بر صلح، بردباری، احترام و مدارا تاکید دارند، از طریق آموزههای بیعیب و نقص ایشان الگو قرار داده است.
ژوئل اس. هایوارد، رئیس دانشکده نیروی هوایی سلطنتی، کرانول رئیس مزالعات توانمدنی هوایی دانشکده کینگ لندن این گونه نوشته است: «تحقیق و پژوهش شیخ قابل توجه است. این فتوا بر پایه زیربنایی سخت چنان سنگ خارا از پژوهش و منابع پژوهشی یعنی قرآن و احادیث قابل اعتماد بنا شده، احادیثی از منابع دست اول که دیدگاههای صحابه کرام پیامبر را بازگو میکند. این احادیث برگرفته از متون قدیمی علوم اسلامی و در سطح گستردهای مورد تایید تمامی مکاتب اصلی اندیشه اسلامیاند. من تنها به مطالعه دقیق و موشکافانه متن جامع و کامل فتوا پرداختهام، بلکه با همین دقت صدها پاورقی را که ارائه کرده است دیدهام.
اینها از نظر اعتبار، نظم، ترتیب و روش، دقیق انتخاب شدهاند. نقل قولهایی را که شیخ با وضوح و دقت علمی قابل ستایش برای صحت و درستی آنها، و بالاتر از این نشر حقیقت، عینی بودن و بیطرفی علمی برگزیده است در معیارهای ذهن شیخ با دقت سبک و سنگین شدهاند. در انتخاب منابع بنایی را که ساخته آجر به آجر با هدف روی هم گذاشته و در نتیجه بحثی را که پیش کشیده است قوی و روشن بیان شده و عمیقا قضاوتی خوب را به نمایش گذاشته است.
توان استدلال طاهرالقادری برخاسته از کامل بودن و قابل درک بودن و نیز از این حقیقت است که برای نخستین بار در یک فتوا، یک پژوهشگر مشهور بینالمللی در تصمیم خویش برای روشن کردن این نکته که هیچ امکان پیدا کردن دلیلی برای خشونت عمده به نام اسلام خارج از میدان جنگ سازمان یافته وجود ندارد، حدیثی نبوده که ندیده و زیر و روی آن را بررسی نکرده باشد. خود این به تنهایی تحسینبرانگیز است، وقتی بر اساس معیارهای قطعی صرفا مبتنی بر دفاع شخصی و دست یازیدن به عدالت، مبنا قرار داده شود. طاهرالقادری قاطعانه با پژوهشی قابل اطمینان که صرفنظر از هر نوع انگیزه مورد ادعا هر چند صحیح هم به نظر رسند نشان میدهد که اعمال شیطانی، شیطانیاند. در واقع شیخ به خوبی نشان میدهد که حمله انتحاری و دیگر اشکال دهشتافکنی چنان ناروا و تبهکارانهاند که مرتکبان آنها را از اسلام خارج میکنند.»
کتاب «فتوا پیرامون تروریسم» در 321 صفحه، شمارگان 100 نسخه و بهای 52 هزار تومان از سوی نتشارات امیرکبیر منتشر شده است.
نظر شما