سه‌شنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۰
شهید غدیر و سردار فاتح قدس

نرگس روزبهانی، داستان‌نویس و منتقد ادبی، به بهانه بازنشر کتاب «فاتح قدس»، اثری درباره زندگی شهید حسن تهرانی‌مقدم معروف به پدر موشکی ایران، همزمانی شهادت وی را با عید غدیر سال 90 بهانه نگارش یادداشتی درباره این کتاب قرار داده است.

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، نرگس روزبهانی: روز 21 آبان‌ماه سال 1390 و در روز عید غدیر، صدای مهیب یک انفجار در حوالی ملارد، عروج آسمانی سردار فاتح قدس، شهید تهرانی مقدم را فریاد کرد. شهادت وی در پادگان شهید مدرس ملارد با چند تن از نیروهای واحد جهاد خودکفایی سپاه اتفاق افتاد. تقارن تاریخی این روز با عید غدیر موجب شد که از این شهدا با تعبیر «شهدای غدیر» یاد شود. برای شهید تهرانی‌مقدم و یارانش، آن عید غدیر، شیرین‌ترین عید غدیر شد و اقتدای او و یارانش به ولایت را کامل کرد.

مستنداتی از زندگی سردار شهید حاج‌حسن تهرانی‌مقدم در کتاب «فاتح قدس» گردآوری شده است. این اثر مستند که به کوشش «محمدحسین علیجان‌زاده روشن» تهیه شده، در نشر معارف به چاپ دوم رسیده است. کوشش جهت ثبت مستند وقایع، همّ و غمّ نویسنده بوده است. او برای اسناد کار زحمت بسیاری کشیده و تلاش کرده تا آنچه را در واقعیت بوده، بی‌کمترین دخل و تصرف به منصه ظهور بگذارد. این اثر درباره شهیدی است که مقام معظم رهبری درباره عروج آسمانیاش فرمود: «یکی از عزیزترین یارانم را از دست دادم.»

نویسنده در بخش اول کتاب «فاتح قدس»، مقاطع مختلف عمر این شهید عزیز را گاهشماری می‌کند. پس از آن در قسمت دوم و سوم به طرح ابوابی از مصاحبه با تک تک افرادی که با ایشان در ارتباط بوده‌اند، می‌پردازد. بخش چهارم کتاب هم به خاطرات و سخنان و جملات قصار ایشان پرداخته است. بخش پنجم کتاب گزارشی از رسانه‌های خارجی پس از شهادت سردار تهرانی مقدم است. در بخش ششم یادنامه‌ای از تک تک شهدای غدیر در ماجرای انفجار ملارد تهیه شده و در پایان نیز گزیده‌ای از پیام‌های تسلیت درج شده است.

شهید تهرانی مقدم در ششم آبان ماه 1338 در محله سرچشمه تهران متولد شد و خیلی زود در مسجد زینب کبری سرچشمه زیر نظر آیت‌الله سیدعلی لواسانی امام جماعت و مدیر مسجد، تعلیمات دینی و مقدمات آشنایی با اسلام را فراگرفت. در سال 1356 رشته صنایع (برش قطعات صنعتی) در مقطع فوق دیپلم مدرسه عالی تکنیکیوم نفیسی پذیرفته شد. شب 22 بهمن در میدان فوزیه با پرتاب نارنجک دستی یک خودرو نظامی ارتش را مصادره و سرهنگ سوار خودرو را به اسارت درآورد. وی در مقطع لیسانس در رشته مهندسی صنایع ادامه تحصیل داد. او در هفتم تیر ماه 1359 به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد.

شاید با تاسیس «موسسه خیریه شهدای غدیر ولایت» بود که نام این شهید با «غدیر» گره خورد و روزی شهادت ایشان هم در این روز قرار گرفت. در سیره این شهید بزرگوار می‌خوانیم که ایشان در کنار مسئولیت‌های خود چه در هشت سال دفاع مقدس و چه در جهاد خودکفایی، که ریاستش را بر عهده داشت، از کارهای فرهنگی غافل نبود. موسسه فرهنگی شهدای غدیر در واقع ادامه فعالیت‌های فرهنگی شهید است که تاکنون خروجی‌های بسیاری داشته است. شهید تهرانی‌مقدم دست گره‌گشایی داشت و با باز کردن گره از کار مستضعفین، گره‌های راه خود را نیز باز می‌کرد. در این مسیر بسیار موفق بود و در راه‌اندازی خیریه‌ها و موسسات عام‌المنفعه موفق بود. هم‌اکنون جهت ادامه راه این شهید «موسسه خیریه شهدای غدیر ولایت» به ثبت رسیده است.

نویسنده در بخش پایانی کتاب، شناسنامه شهدای غدیر را گردآوری کرده و پس از آن تصاویری را که از این شهید برجای مانده، به اثر پیوست کرده است؛ عکس‌هایی که هر کدام قادراند دریچه‌ای به روی درک و فهم ما از زندگی شهید تهرانی‌مقدم باز کنند.

در بخش دوم کتاب، در مصاحبه با مادر شهید - که مادر دو شهید است - رضایت قلبی مادر را از فرزند صالحش می‌بینیم؛ فرزندی خوش اخلاق، دعاخوان، اهل خیر و دلسوز. همسر شهید، خلوص و صداقت او را مهمترین علت «بله گفتن» به خواستگاری‌اش می‌داند و ابعادی از زندگی مشترکشان را بازگو می‌کند. خواهر شهید تهرانی‌مقدم در گفتگویش درباره شهید به اصرار او برای ادای وظیفه در جبهه اشاره می‌کند و می‌گوید حسن درست در همان منطقه‌ای می‌جنگید که برادر شهید دیگرمان علی جنگیده بود.

سردار حاجی‌زاده که صحبت‌هایش در بخش سوم کتاب «فاتح قدس» آمده، موفقیت‌های موشکی کشورمان در مورد موشک‌های برد کوتاه، میان برد، برد بلند و تنوع سوخت جامد و مایع و ... را مرهون پیگیری‌های شهید تهرانی‌مقدم می‌داند. سردار نامی، عضو سازمان فضایی ایران هم می‌گوید آرزوی شهید تهرانی‌مقدم، ساخت موشکی با برد نقطه زنی قلب رژیم غاصب اسرائیل بود که وقتی محقق شد همه ما را خوشحال کرد.
 
در قسمتی از کتاب از زبان دختر شهید می‌خوانیم:

«پدر عادت داشت هر عید مذهبی که پیش می‌آید به همه اعضای خانواده عیدی دهد. این رسم از سال‌ها پیش در خانه ما مرسوم بود. امسال برخلاف سال‌های قبل در عید سعید قربان پدر عیدی به ما نداد، اما گفت امسال عیدی روز عید قربان را روز عید غدیر می‌دهم. می‌خواهم پس از تمام شدن این پروژه تمام اعضای خانواده را به مسافرتی ببرم تا جایگزین عیدی روز قربان شود، اما امسال نه تنها عیدی نگرفتیم بلکه خداوند عیدی روز قربان ما را «شهادت» پدرم قرار داد. خداوند این قربانی را از ما به عنوان عیدی روز «قربان» قبول کند، ان‌شاءلله...»
 
کتاب «فاتح قدس» از سوی انتشارات معارف قم به چاپ رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها