خلیل فریور، پزشک و متخصص بیماریهای کودکان در گفتوگو با خبرنگار ایبنا درباره اهمیت و ضرورت تغذیه نوزادان و کودکان با شیر مادر معتقد است: به لحاظ معنوی و مادی شیردهی منافع فراوانی برای بانوان دارد. شیردهی فرآیندی است که هم برای مادران و هم برای نوزادان اهمیت زیادی دارد؛ این عمل میتواند از بیستهزار مرگ ناشی از سرطان پستان جلوگیری کند و مادرانی که شیر میدهند، کمتر به سرطان تخمدان دچار میشوند؛ همچنین مادران شیرده کمتر به بیماری عفونی دچار میشوند. در واقع آمار ابتلا به دیابت، چاقی، فشار خون و افزایش چربی خون در مادران شیرده و بانوانی که شیر دادهاند بسیار کمتر است.
وی افزود: مادرانی که شیر میدهد کمتر دچار افسردگی و کجخلقی بعد از زایمان میشوند. آنها استرس کمتری را متحمل میشوند و از طرفی دچار سوء رفتار با فرزند خود نمیشوند. شیردهی مادران بلافاصله بعد از زایمان، باعث میشود خونریزی رحم به شدت کاهش پیدا کند. اغلب مادرانی که به طور کامل به فرزندان خود شیر دادهاند فاصله بارداریشان طولانیتر بوده که این امر باعث میشود بانوان سلامتی کامل خود را بعد از زایمان قبلی خود به طور کامل به دست بیاورند.
این پزشک متخصص گفت: از دیگر فواید شیردهی این است که مادرانی که شیر میدهند از سلامت روانی بیشتری برخوردارند و در کنار آن به لحاظ روانی سود معنوی بسیاری را میبرند. یکی از اصلیترین دلایل تاکید به تغذیه کودک با شیر مادر این است که کودکان و نوزادان در موارد بسیار نادری نسبت به شیر مادر خود دچار حساسیت میشوند که آن به میزان قابل توجهی به تغذیه مادر بستگی دارد؛ اما اغلب شیرهای صنعتی و مصنوعی که برای کودکان و نوزادان از سوی کارخانجات تولید میشوند، دارای موادشیمیایی و حساسیتزای بالایی هستند، به همین دلیل احتمال امکان انتقال بیماری از این نوع شیرها نسبت به شیر مادر بسیار بیشتر است.
وی با اشاره به عدمسازگاری بدن نوزاد با شیر مادر تاکید کرد: مکانیزم بدن نوزاد بهگونهای طراحی شده است که برای هر مشکلی شیر مادر درمان وی خواهد بود. در حقیقت آنزیمهای موجود در شیر مادر تنها به رفع گرسنگی نوزادان نمیانجامد؛ این آنزیمها نقش خود را به عنوان محافظت و افزایش مقاومت بدن نوزاد در برابر محیط به خوبی ایفا میکنند. علاوهبر آن شیر مادر نه تنها باعث پیوند عاطفی میان مادر و فرزند خواهند شد، بلکه هوش نوزادان را بسیار افزایش میدهد.
وی در پاسخ به این پرسش که مادران از چه زمانی میتوانند شیردهی را قطع کنند، گفت: سازمان جهانی بهداشت نوشیدن شیر مادر را به مدت دو سال کامل برای نوزادان الزامی دانسته و در این مدت باید غذای اصلی کودکان شیر مادر باشد. در کنار آن مادران میتوانند از مواد غذایی دیگر برای کودکان خود بهره ببرند. یکی از عواملی که در رشد و میزان هوش نوزاد تاثیر بسیاری دارد، مدت زمانی است که از شیر مادر تغذیه کرده است.
فریور با اشاره به آثار زود از شیرگرفتن نوزادان گفت: بررسیها ثابت کرده است، کودکانی که به طور کامل شیر مادر خود را نوشیدهاند رشد خوبی خواهد داشت؛ همچنین این افراد در سنین بالاتر در ارتباطات اجتماعی خود موفقترند؛ همچنین یکی از آثاری که باعث میشود نوزادان در این سنین، کمتر دچار بیماریهای عفونی و تغذیهای شوند و عوامل مخرب محیطی کمتر بر آنها تاثیر بگذارد؛ نوشیدن کامل شیر مادر است. از دیگر مزایای تغذیه از پستان مادر تربیتپذیری بهتر کودکان است. اغلب این کودکان روابط اجتماعی با کیفیتتری دارند و این امر میتواند، پلی برای اجتماعی شدن و استقلال یافتن کودکان باشد.
این پزشک با اشاره به لزوم بهتر شدن شرایط مادران شیردهای که شاغل هم هستند، گفت: برخی مادران شاغل مجبور میشوند برای از دست ندادن شغل خود از مدت زمان شیردهی به فرزندان خود بکاهند؛ به اعتقاد من وظیفه مسئولان و صاحبان کار و اشتغال است که در این زمینه شرایط بهتری را برای مادران شیرده فراهم کنند.
فریور گفت: بسیاری از کشورهای پیشرفته تا سه سال به مادران شاغل مرخصی با مزایا میدهند. یک مادر باید دو سال متوالی ساعتها و دقیقههای خود را در کنار فرزندانشان بگذراند و این شرایط باید برای مادران شاغل هم فراهم شود.
نظر شما