کتاب «تا خداوند معراجها؛ واکاوی ماهوی معراج در نگاشتهها و نگارهها» زوایای مختلف ادبی، فلسفی و عرفانی واقعه معراج پیامبر (ص) را بررسی کرده است.
واقعه معراج پیامبر(ص) منشاء پیدایش برخی از فاخرترین آثار هنر اسلامی شامل نسخ مصور معراجنامه یا تکرقعههای متعدد بوده است که مطالعه دقیق و شناخت ظرایف این آثار مستلزم درک مولفههای ماهوی معراج با توجه به روایت معراج انبیای پیشین و حتی در روایات سفرهای فرادنیوی در اساطیر است. عبدالله در این کتاب که درواقع ویراستی از رساله او در مقطع دکترا در دانشگاه شاهد است این مولفهها را در قالب مفاهیم، مصادیقشان را در روایت معراج پیامبر (ص) شناسایی و سپس بازتاب آنها را در نگارههای معراج مشخص کرده است.
در فصل اول تحت عنوان تبارشناسی معراج، روایت سفرهای دیگر جهانی در ادبیات اساطیری شرق و غرب به عنوان بخشی جداییناپذیر از فرهنگ روایی رابطه انسان و خدایان و نمونهای بارز از ارتباط با غیب شرح میشوند.
موضوع فصل دوم معراج و معراجنگاری است که در چهار بخش تنظیم شده است. در فصل سوم نمادها و نشانههای تصویری نگارهها و شناخت معانی صریح و ضمنی آنها بررسی میشوند و نظام نمادین آرایهها و مولفههای نگارهها در پنج گروه نمادهای ابزاری، گیاهی، حیوانی، زمانی و مکانی و حرکتی به تفکیک تحلیل شدهاند. در فصل چهارم چرایی، چیستی و چگونگی معراج و مولفههای ماهوی آن مورد واکاوی قرار گرفتهاند و سپس بازتاب آنها در نمادهای تصویری مشخص میشوند.
کتاب «تا خداوند معراجها؛ واکاوی ماهوی معراج در نگاشتهها و نگارهها» تالیف زهرا عبدالله، در ۲۵۰ صفحه، شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و به قیمت ۲۶۰۰۰ تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.
نظر شما