ابراهیم گشتاسبیراد، معاون فرهنگی اجتماعی، شهرداری شیراز در این مراسم، گفت: جمعی که اینجا مشاهده کنید یک شروع و یک بهانه است؛ بهانهای که برای توسعه فرهنگ کتابخوانی اتفاق افتاده است.
وی حضور شهردار شیراز را در این مراسم نشان از توجه و علاقه وی به ترویج کتابخوانی ارزیابی کرد و افزود: تلاش میکنیم تا شیراز به پایتخت کتاب ایران تبدیل شود و یک شورای سیاستگذاری با حضور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل کتابخانههای عمومی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز برای رسیدن به این هدف تشکیل شد.
به گفته معاون شهرداری شیراز، اولین اقدام این شورا تشکیل دبیرخانه دائمی ترویج کتابخوانی بود که با هدف توسعه فرهنگ کتابخوانی در شیراز راهاندازی شد.
گشتاسبیراد به لزوم همکاری تمام نهادها و سازمانها به ویژه سازمانهای مردمنهاد در راستای تحقق این هدف تاکید و اظهار امیدواری کرد تا اتفاقات خوبی در این حوزه به وقوع بپیوندد.
سیروس رومی از پژوهشگران تاریخ مطبوعات فارس هم در این آئین، گفت: تفکر شهرداری شیراز در حال اتصال به راههای بزرگی در توسعه فرهنگی است.
وی عنوان کرد: امروز به فردی باسواد میگویند که بتواند تغییر ایجاد کند؛ در قدیم به کسی که خواندن و نوشتن میدانست میرزا میگفتند اما امروز این دلیل و یا علم داشتن، دلیل سواد نیست و سواد به معنای ایجاد تغییر است.
نویسنده کتاب «تاریخ مطبوعات فارس»، اضافه کرد: این جلسه را به خودم که در مورد کتاب دغدغه دارم، تبریک میگویم. در بیمارستان مرکزی شیراز، کتاب هدیه میدهیم و پرسشنامهای در کتابها قرار داده و به برگزیدگان جایزه نیز میدهیم زیرا اگر در محل کار خود کتاب را وارد کنیم، شاهد توسعه فرهنگی خواهیم بود.
روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس هم در ادامه این برنامه راهاندازی دبیرخانه دائمی ترویج کتابخوانی را کمکی به توسعه فرهنگی شهر شیراز ارزیابی کرد و گفت: همراه شدن مردم و دستگاهها در به دست آوردن عنوان پایتخت کتاب کشور در سال جاری در کنار وفاق و همدلی سبب ایجاد اتفاقاتی مثل مشخص شدن زمین کتابخانههای عمومی و بازسازی کتابخانه شهید آیتالله دستغیب (کتابخانه ملی شیراز) شده است.
این درحالی است که به گفته منوچهری، مقدمات بازسازی کتابخانه عمومی شهید آیتالله دستغیب از یکشنبه ۶ مردادماه آغاز شده و پروژه بازسازی آن پس از دو سال مطالعات کارشناسی و بررسیهای کامل، وارد مرحله اجرایی شده است.
وی گفت: کتابخانه عمومی شهید آیتالله دستغیب در مدت بازسازی تعطیل نخواهد شد و با همکاری شورای شهر و شهرداری شیراز، در این مدت به ساختمان شورای شهر منتقل میشود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با اشاره به اتفاقات روی داده در حوزه فرهنگی در سالهای گذشته، اضافه کرد: شیراز در سالهای گذشته جزو 5 شهر برتر ایران در حوزه کتابخوانی بوده و در به دست آوردن عنوان پایتخت کتاب نامزد شده بود.
منوچهری با اشاره به حضور پررنگ شیراز در جشنوارههای مختلف در حوزه کتاب، متذکر شد: روند رو به رشدی در روستاهای کتابخوان و غیره داشتیم، افزایش ۲۰ درصدی اعضای کتابخانهها و افزایش میزان امانت از یکصد هزار کتاب به ۲۱۴ هزار کتاب در استان فارس نشان از گسترش فعالیتهای این حوزه است.
وی راهاندازی این دبیرخانه را جدای از دست یافتن یا نیافتن به عنوان پایتخت کتاب ایران، حرکتی برای دستیابی به توسعه فرهنگی و قابل تقدیر خواند.
سپس حیدر اسکندرپور، شهردار شیراز در این آیین که اعضای شورای اسلامی شهر و مروجان کتابخوانی هم در آن حضور داشتند، گفت: فعالان حوزه کتاب سرمایههای فرهنگی هستند، بنابر این از افرادی که در گذشته در حوزه فرهنگ و کتابخوانی تلاش کردند تشکر میکنم و ما امروز در حال ادامه دادن راه آنان هستیم.
اسکندرپور با بیان اینکه کتاب معجزه دین اسلام است که نشان میدهد شروع و پایان در دین ما کتاب و خواندن است، افزود: در طول تاریخ ایران، نیز شاهد کتابخانههای بزرگی بودهایم که به آن مفتخریم.
وی با اشاره به تاریخچه کتاب و کتابخوانی در فرهنگ ایرانی، بیان کرد: متاسفانه در سالهای گذشته کتاب جایگاه و ارزش خود را در سبد خانواده ایرانی از دست داده است و به سمت رسانه تصویری و گفتاری رفتهایم.
به گفته اسکندرپور، آنچه در ذهن تثبیت میشود کتاب است و کتاب یک میراث معنوی در تمام کشورها است، متاسفانه سطح مطالعه ما کاهش یافته، حتی دانشجویان ادبیات چندان مطالعه نمیکنند.
شهردار شیراز افزود: نسل جوان با بزرگان ادب و فرهنگی ناآشنا هستند، چرا در مدارس ما، درس ادبیات مظلوم واقع شده و چندان جدی گرفته نمیشود؟ نوجوانان ما از گفتن یک جمله ادبی کوتاه عاجزند در حالی که در دروسی مثل ریاضی و غیره قوی هستند.
وی کنکور را مافیای بزرگ کشور ارزیابی کرد و گفت: نمیتوان با این معضل مقابله کرد؛ برای غیرادبی و غیرفاخر صحبت کردنِ نسل جدید باید کاری کرد، اینها نتیجه جدی نگرفتن دروس ادبیات در دوران تحصیل است.
اسکندرپور با اشاره به کاهش مقدار مطالعه در سالهای جدید، گفت: در دوران تحصیل در رشته مهندسی نیز دغدغه فرهنگی داشتیم و برای بزرگان ادبیات بزرگداشت و تولد میگرفتیم درحالیکه به سمت بیسوادی رفتهایم، اما شاهد دانش قوی در آثار مولوی، حافظ و سعدی هستیم.
شهردار شیراز با بیان اینکه باید دید چرا نسل معاصر از قلههای دانش عقب ماندهاند، ادامه داد: با خواندن مثنوی معنوی متعجب شده و شک میکنید که آیا اینها انسان معمولی بودند؟ چطور به این دانش و فهم دست یافتهاند؟ چطور در قرن بدون امکانات این سطح آگاهی و دانش به دست آمده است؟ علت تمام اینها میتواند نخواندن و مطالعه نکردن نسل ما باشد.
وی با این توضیح که نسل بدون مطالعه مستحق هر اتفاقی است، ادامه داد: در دستگاههای فرهنگی به جای محتوا به قالبها توجه شده است و اثر وجودی دستگاهها در حوزه فرهنگی مشاهده نمیشود و نتوانستیم افراد فهیم و فاضل تربیت کنیم.
اسکندرپور با بیان اینکه حرف سنجیده با صدای آرام هم شنیده میشود، افزود: افرادی که با صدای بلند میخواهند عقاید خود را به دیگران نشان دهند، اهل مطالعه نیستند؛ فضای مجازی به همین دلیل پر از تهمت و دروغ شده است، نقدهای ما از دیگران به سمت توهین رفته است، ما یاد نگرفتهایم با کلام طیب با هم صحبت کنیم بلکه سالهاست با درشتگویی با هم صحبت میکنیم.
به گفته شهردار شیراز، این شهر با این سبقه فرهنگی مستحق این رفتارها و توهینها و درشتگوییها نیست، این خشونت کلام ناشی از عدم انس با کتاب و مطالعه است، باید تلاش کنیم فضای شیراز از این خشونت کلامی فاصله بگیرد.
وی افزود: شهرداری شیراز تا پایان سال در چاپ و انتشار ۱۰ عنوان کتاب همکاری خواهد کرد که این عدد تا پایان دوره به بیش از ۴۰ عنوان خواهد رسید.
در پایان مراسم دبیرخانه دائمی ترویج کتابخوانی با حضور مسئولان و علاقمندان در فرهنگسرای کتاب شیراز گشایش یافت.
نظر شما