پنجشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۱
مردم سالاری دینی امری ممکن است؟

کتاب‌های «دیباجی و مردم‌سالاری دینی و توسعه سیاسی» و «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» نوشته محمدعلی شیرخانی از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی قم منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب‌های «دیباجی و مردم‌سالاری دینی و توسعه سیاسی» و «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» نوشته محمدعلی شیرخانی، از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی در بیش از 200 صفحه به تازگی منتشر و راهی بازار نشر شد و «دانش سیاسی امام خمینی(ره)» اثری دیگر از این نویسنده در قالب کتاب است که طی اواسط مردادماه توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی قم منتشر می‌شود.

محمدعلی شیرخانی، نویسنده کتاب «دیباجی و مردم‌سالاری دینی و توسعه سیاسی» و «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» در سابقه کاری خود ارائه چندین اثر دینی و تاریخی برای مرکز اسناد انقلاب اسلامی را دارد و به عنوان رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی قم و مدیرعامل انجمن دوستی ایران و گرجستان با مراکز علمی، سیاسی و دینی همکاری می‌کند. وی همچنین ریاست هیئت مدیره بنیاد بین المللی پیشگامان عصر نور را بر عهده دارد.

چرا دیباجی و مردم‌سالاری دینی و توسعه سیاسی؟
کتاب «دیباجی و مردم سالاری دینی و توسعه سیاسی» دربردارنده این موضوع است که اصولاً مردم‌سالاری دینی امری ممکن است یا ممکن نیست، بعضی اعتقاد دارند که مردم‌سالاری تحفه‌ای غربی است و نمی‌توان پسوندی به آن اضافه کرد و امری نامأنوس است در این کتاب چندین مدل دموکراسی ذکر شده و در کل طبق نظریه‌های مختلف دموکراسی به عنوان قالب معرفی شده و وقتی قالب فراهم باشد ما می‌توانیم محتوا را به قالب بریزیم و در این صورت می‌توانیم انواع دموکراسی داشته باشیم.

در این کتاب گفته شده که ما می‌توانیم دموکراسی را به عنوان قالب بگیریم و آموزه‌های اسلامی و مسائل دینی را در این قالب بریزیم، در این زمینه برخی مباحث در کتاب مذکور مطرح شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در بحث توسعه اینگونه مطرح می‌شود که ما نیز باید همان مسیری که غربی‌ها رفته‌اند برویم، اما نویسنده این کتاب معتقد است که توسعه امری بومی و بافتی، فرهنگی است، همانطور که دبیرکل سازمان ملل در دهه 60 عمدتاً توسعه را بومی و محلی معنا می‌کند و به عنوان مثال می‌گوید توسعه عربستان با توسعه آمریکا فرق می‌کند، بر این اساس نویسنده این کتاب معتقد است که مردم‌سالاری دینی یک شیوه‌ای از حکومت‌های دموکراتیک است و بر اساس همین نگاه و نگرش می‌توانیم در جامعه خودمان به توسعه سیاسی دست پیدا کنیم، البته با مؤلفه‌هایی که مردم‌سالاری دینی ارائه می‌دهد و به طبع توسعه سیاسی ما با توسعه سیاسی کشورهای غربی فرق خواهد داشت.

کتاب «دیباجی و مردم سالاری دینی و توسعه سیاسی» در 280 صفحه به قیمت 25 هزار تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی قم منتشر شده است.

 اندیشمند مثل یک طبیب به انسان نگاه می‌کند
شیرخانی در کتاب «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)»، پارامترهایی که یک اندیشه را مطرح می‌کند در نگاه امام آورده و آن طور که این تحلیلگر سیاسی می‌نویسد، اندیشه سیاسی به این مفهوم است که یک اندیشمند، اصول و مبانی لازم را برای حل بحران موجود در جامعه ارائه می‌دهد و بر اساس نظریه بحران، اندیشمند مثل یک طبیب که به انسان نگاه می‌کند و متوجه می‌شود که از لحاظ ارگانیک بدنی در شرایط خوبی نیست و یک انسان سالم را در نظر می‌گیرد و داروهایی را به فرد ناسالم را تزریق می‌کند تا به شرایط انسان سالم برگردد، بر اساس همین الگو اندیشمند هم جامعه خود را که بیمار است را شناسایی می کند و با درنظر گرفتن جامعه مطلوب بیماری را تشخیص و با ارائه الگوی صحیح آن را برطرف می‌کند.

امام خمینی(ره) نیز در حوزه اندیشه سیاسی خود در دهه 40 مطرح کردند که حکوت های سلطنتی به نوعی نمی‌توانند پاسخگوی نیاز های جامعه باشند حتی اگر به نوعی نیازهای مادی را برطرف کنند اما نیازهای معنوی را نمی توانند برطرف کنند و بحث ولایت فقیه و جایگاه مردم مطرح می شود و نظر امام در حوزه اندیشه سیاسی این است که باید فقهای جامع الشرایط که در جامعه وجود دارند، مسائل دینی و اجتماعی و بین‌المللی و سیاسی و غیره را بدانند و فقیه حوزوی که این موارد را نداند نباید به امور سیاسی ورود پیدا کند و مردم هم نباید به ایشان در عرصه حکومت اقبال بنمایند و برای اینکه فقیه مسئولیت حکومت را بر عهده بگیرد مستلزم این است که مردم او را قبول داشته باشند. در واقع این کتاب عصاره اندیشه مباحث اندیشه امام است که تلفیقی از دین و مردم‌سالاری دینی در حکومت امام(ره) هویداست.     
 
کتاب «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» در 230 صفحه به بهای 25 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه آزاد قم در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • منصور ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۴
    ایشان علی شیرخانی هست نه محمدعلی شیرخانی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها