در ابتدا ابوالقاسم مقیمی حاجی دبیر همایش کتاب سال حوزه، برپایی این مراسم را اقدامی در راستای فهم مکتب اهل بیت (ع) عنوان کرد و گفت: کتاب «درسنامه غناء و موسیقی» محصول 75 جلسه از درسهای مقام معظم رهبری است و در ساختار درسنامه تنظیم شده و مسیر موضوعی آن کاملاً رعایت شده است.
وی اضافه کرد: در کتاب، مباحثی چون غنا پیوند زیادی با بحثهای لغوی خورده است و راهکارهای رجوع به عُرف، ادب و لغت نیز مرزبندی شده و معیار استفاده هر یک از منابع مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی روایت در این کتاب بسیار پررنگ است و در 5 عنوان به روایتها پرداخته شده است. در مجموع حدوداً 100 مورد با موضوع غنا به صورت سندی و استدلالی بررسی میشود.
دبیر همایش کتاب سال حوزه از جمله ویژگیهای این مجموعه را جامعیت آن دانست و گفت: در کتاب، آراء مختلفی دیده شده و از جامعیت خوبی بهرهمند است. به عنوان مثال آراء محقق اردبیلی، امام خمینی و آیت الله خویی، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
مقیمی از دیگر ویژگیهای این اثر را توجه به پرسشهای نو ذکر کرد و افزود: 48 پرسش نو در کتاب مطرح و تبیین شده و در رابطه با غنای حرام نکات مهمی گنجانده شده است. در نهایت مقام معظم رهبری پس از بررسی معیارهای غنا، غنای لهوی مضل عن سبیل الله را معیار قرار داده و آن دسته از غنا را که چنین ویژگی را دارند، حرام میداند.
در ادامه آیتالله شبزندهدار از فقهای شورای نگهبان با مطرح کردن روایتی از رسولالله (ص) درباره آداب تحصیل علم گفت: در این روایت مراتب و آدابی برای تحصیل علم بیان شده است. اولین گام تمرکز و حواس جمعی در کلاس درس است. مورد بعد حفظ کردن و در حافظه نگه داشتن علم است که از دو راه حفظ اشعار و تهیه متون موجز از درس اصلی اتفاق میافتد؛ اما متاسفانه این روزها برخی حفظ کردن شعر را در مباحث آموزشی، ضدارزش میپندارند.
عضو فقهای شورای نگهبان به دو ویژگی دیگر این اثر که از اهمیت بیشتری برخودار هستند، اشاره کرد و گفت: عمل به علم بسیار مهم است چرا که عالم بیعمل مثل شجر بیثمر است، و نکته بعد نشر علم است. این کتاب که امروز به بهانه آن، دور هم جمع شدهایم، مصداق نشر علم است که باید در اختیار محافل علمی و اهل تحقیق قرار بگیرد.
آیتالله شبزندهدار ارتباط با فقه را از ملزومات امر طلبگی دانست و یادآور شد: فقه ارزشمند است و اگر با قصد قربت خوانده شود، یک برکت و جلا و صفایی دارد که توصیه میکنم طلاب به نحو مصاحبه تکمیلی و با انضباط آن را دنبال کنند.
این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با انتقاد از صدا و سیما گفت: غنا، صداهای حرام و شبههناک لذت مناجات و خلوت با خداوند را میگیرد. متاسفانه صداوسیما همه چیز پخش میکند و حتماً برخی از اینها جایز نیست. رهبری معظم میفرمودند من هر هفته به صداوسیما تذکر میدهم.
در بخش پایانی این مراسم هم آیت الله اراکی دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، این جلسه را به سبب معرفی یک اثر ارزشمند، جلسهای باشکوه توصیف کرد و گفت: اینگونه آثار نیاز روز جامعه است و از چند نظر اهمیت دارد. اولاً موضوع از موضوعات هویتساز است؛ بحث غنا یکی از مباحث زیرمجموعه فرهنگ در هر جامعه است که بحث مفصلی دارد چرا که فرهنگ هویت جامعه را میسازد.
آیت الله اراکی ادامه داد: از مواردی که باید به آن بپردازیم موضوعاتی است که به ساخت هویت فرهنگی نقش دارند و لازم است به تبیین و روشن ساختن این موارد بپردازیم.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، هویت را مسئلهای مهم برشمرد و گفت: فقه ما علم هویت است و هویت هر انسانی را امام او میسازد و شکل میدهد بنابراین مطلب اساسی و بنیادین است.
آیت الله اراکی در پایان گفت: رسانه از زیر مجموعههای فرهنگی است که یکی از اثرگذارترین عوامل حکومت در ایجاد هویت فرهنگی است. در واقع رسانه کار ابلاغ را انجام میدهد و چون وظیفه رسانه با این تعریف مهم جلوه میکند، بنابراین باید در ابلاغ مطالب و مفاهیم دقت لازم را داشته باشد و هر مطلبی را در جامعه نشر ندهد.
نظر شما