شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۱
کتاب‌های «سوره مهر» را جوان‌های هندی هم می‌خوانند

حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در آیین اختتامیه نخستین جایزه ملی داستان‌های حماسی در توس، گفت: داستان‌های حماسی نظیر کتب ادبیات دفاع مقدسِ انتشارات سوره مهر در میان جوانان انقلابی هندوستان نیز طرفدار دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی به نقل از حوزه هنری خراسان رضوی، آیین اختتامیه نخستین جایزه ملی داستان‌های حماسی و تقدیر از برگزیدگان و رونمایی از کتب ۵ اثر برتر این جایزه در جوار آرامگاه حکیم فردوسی همراه با پخش پیام تصویری آیت‌الله العظمی جوادی آملی و با حضور جمعی از فرهیختگان، هنرمندان، پیشکسوتان و مسئولان فرهنگی استانی و کشوری برگزار شد.

حجت‌الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این مراسم گفت: حماسه عنصر ضروری هویت ایرانی و شیعی است و مقام معظم رهبری فرمودند که برای اعتلا و پیشرفت فرهنگ اهل بیت (ع) در مسیر حرکت تاریخ باید روی نقش و سهم فردوسی کار شود.

قمی با اشاره به پیام آیت‌الله جوادی آملی به نخستین جایزه داستان‌های حماسی افزود: وجه حماسی توحید، ولایت و امامت در شاهکار فردوسی این مرد بزرگ و حکیم منعکس شده و عامل احیای مکتب اهل بیت (ع) بوده است.


وی ادامه داد: داستان‌های حماسی نظیر کتب ادبیات دفاع مقدس انتشارات سوره مهر در میان جوانان انقلابی هندوستان نیز طرفدار دارد چرا که استعمار انگلیس به ظاهر در آنجا برچیده شده اما در عمل استعمار پیچیده‌تری حاکم شده است. بنابراین من از تمامی نویسندگانی که در این رویداد ادبی برای تقویت حماسه به عنوان نیاز زمانه امروز، دست به قلم بردند تشکر می‌کنم.

خراسان بزرگ سرزمین حماسه‌ها است
در این مراسم محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری کشور با تاکید بر به نیاز ادبیات فارسی امروز به حماسه گفت: تشکر می‌کنم از تمامی نویسندگانی که به ادبیات حماسی پرداختند و از حوزه هنری خراسان رضوی که این ضرورت را احساس کرده و از دو سال پیش برنامه‌ریزی‌ها را شروع کرد و امروز شاهد به ثمر نشستن نخستین نشانه‌های این اقدام بزرگ هستیم. 

وی با بیان اینکه حماسه در ایران با شاهنامه فردوسی معنا پیدا می‌کند، گفت: «شاهنامه» شناسنامه فرهنگ، آداب، تاریخ و هویت ایرانی است و نقش فردوسی را نمی‌توانیم در زبان فارسی نادیده بگیریم و گمان می‌کنم شاید اگر فردوسی نبود ما امروز مولوی، حافظ و سعدی را نداشتیم. 

رئیس حوزه هنری یادآور شد: حماسه در سرزمینی خلق می‌شود که دارای فرهنگ و تمدن دیرینه و اصیل باشد و خراسان بزرگ سرزمین حماسه‌ها است بطوری که پس از فردوسی هر اثر حماسی که تولید شده تحت تأثیر شاهنامه بوده است.

مومنی ادامه داد: حماسه پس از فردوسی به دو شاخه تقسیم می‌‌شود؛ حماسه‌هایی که ملی هستند نظیر گرشاسپ‌نامه و حماسه‌نامه‌هایی که درون مایه مذهبی دارند که ما تا مدتی پیش تصور می‌کردیم خاوران نامه قدیمی‌ترین حماسه‌نامه مذهبی است اما کتابی زیر نظر استاد شفیعی کدکنی و شاگردان ایشان منتشر و رونمایی شد به نام «علی‌نامه» که بر می‌گردد به 40 سال پس از سرودن شاهنامه و بنابراین قدیمی‌ترین حماسه نامه مذهبی است که به ستایش حضرت امیرالمومنین (ع) و دلاوری‌های ایشان می‌پردازد.

وی با بیان اینکه در ادبیات دفاع مقدس این دو شاخه ملی و مذهبی به هم پیوستند، تصریح کرد: حماسه ملی و مذهبی یکی شدند و این ویژگی حماسه انقلاب اسلامی است که هر دوی این خصلت را در برمی‌گیرد. در حماسه‌های ایرانی بعد از فردوسی، مولفه‌هایی نظیر شجاعت و دلیری مورد توجه است اما در ادبیات دفاع مقدس عنصر «عرفان» نیز به آن اضافه شده است چرا که رزمندگان ما آکنده از عشق به خدای متعال بوده‌اند و خاطرات آنان مملو از روحیه عرفانی است.

رئیس حوزه هنری در پایان عنوان کرد: ما امروز بیش از هر زمان دیگری به حماسه نیاز داریم اگر قرار است ادبیات ما در ایجاد تمدن نوین اسلامی نقش داشته باشد حتما باید ملت ما و جوانان عزیزمان را حماسی بار بیاوریم؛ حماسه‌ای که آمیخته از حکمت، جوانمردی و عرفان است.

همچنین میثم مرادی بیناباج رئیس حوزه هنری خراسان رضوی، درباره روند برگزاری این رویداد هنری گفت: بیش از 220 طرح از حدود 180 نویسنده متعهد از سراسر کشور به فراخوان نخستین جایزه ملی داستان‌های حماسی ارسال شد که از این میان 17 طرح در مرحله نخست منتخب شدند و اکنون در این محفل ادبی گردهم آمدیم تا از برگزیدگان نهایی این رویداد هنری تقدیر و از آثار آنان رونمایی کنیم.

اهدای «دستار فردوسی» به نویسنده رمان «جاده جنگ»
در این مراسم، در اقدامی نمادین «دستار حکیم فردوسی» به منصور انوری نویسند رمان ارزشمند «جاده جنگ» به عنوان نمونه اعلای یک داستان حماسی که رهبر انقلاب نیز از آن تقدیر و تجلیل ویژه کرده‌اند، اهدا شد.

جاده جنگ رمانی 12 جلدی است که 11 جلد آن تاکنون به چاپ رسیده و جلد پایانی نیز در ماه‌های آتی منتشر می‌شود و طولانی‌ترین و عمیق‌ترین اثر حماسی درباره انقلاب اسلامی است.

در بخش پایانی این برنامه، برگزیدگان نخستین جایزه ملی داستان‌های حماسی معرفی و از آنان تقدیر شد.

سعید تشکری، دبیر علمی این جایزه با بیان اینکه از تلاش تمامی 183 نویسنده‌ای که در این رویداد شرکت داشتند قدردانی می‌کنیم، گفت: معتقدم تلاش برای پُر کردن جای خالی ادبیات حماسی فقط می‌توانست از خراسان و حوزه هنری خراسان رضوی آغاز شود و خوشحالم که به دنبال آن کارگاه‌های مختلفی درباره این هنر شکل گرفته و نویسندگانی از سراسر کشور در این جایزه حضور داشتند.

 وی ادامه داد: اکنون به یاری حوزه هنری از 5 کتاب برگزیده این جایزه رونمایی می‌شود و اعلام می‌کنم امشب اختتامیه نخستین جایزه ملی داستان‌های حماسی و همچنین افتتاحیه دومین دوره آن است.

در پایان، داستان «مردهای مرز شرقی» اثر سجاد خالقی از استان چهارمحال و بختیاری، «امانت گندمزار» به نویسندگی پری غلامی از مشهد و «خان کوه هزار مسجد» اثر میلاد حسینی از تهران به ترتیب به‌عنوان نفرات اول تا سوم و «آتون نامه» به نویسندگی محمد حاجی علیان از اصفهان و «رخ به رخ با گرگ‌ها» اثر عبدالمجید نجفی از تبریز شایسته تقدیر شناخته شدند.

رونمایی از کتاب این 5 اثر برگزیده نخستین جایزه داستان‌های حماسی حسن‌ختم این مراسم ادبی بود.

اجرای ویژه گروه کُر حوزه هنری خراسان رضوی و نقالی محسن کریمی، محمد جهان‌پا و مانی تیموری سه نقال و هنرمند توانای خراسانی از سه نسل مختلف، زینت‌بخش این محفل ادبی بود که حال و هوای دیگری به مراسم بخشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها