کنگره مشاهیر کرد با حضور حجت الاسلام علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، جمعی از مسئولان داخلی و خارجی و نامآورانی کُرد از دقایقی قبل در تالار مولوی دانشگاه کردستان آغاز شد.
متن پیام رئیس جمهور که توسط حجت الاسلام علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور مذاهب و اقلیتهای اسلامی قرائت شد، به شرح ذیل است:
«فرهیختگان، مشاهیر و مهمانان گرامی خداوند بزرگ و منان را شاکرم که به مناسبت این گردهمایی فرهنگی و علمی توفیق یافتم تا مراتب سلام و احترام خویش را به شما و تمام کرد زبانان کشور ابلاغ نمایم.
به گواهی تاریخ ایران عزیز علی رغم تنوع قومی و مذهبی و موقعیت ژئوپولوتیک خاص همواره پیروزمندانه توانسته از فراز و نشیبها به کمترین آسیب عبور کند.
عبوری پیرورمندانه که بیش از هر امر دیگری ناشی از همبستگی فرهنگی اقوام و مذاهب ایرانی است که در کنار گستره وسیع جغرافیایی و تاریخی چندین هزار ساله دل و جانشان در گرو عظمت ایران بوده است.
کردها در این میان همچون سایر اقوام ایرانی به عنوان یکی از قدیمیترین و فرهنگیترین مردمان کشور، همیشه ایران را خاستگاه فرهنگی خود دانسته و به فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم عشق ورزیدند.
ما هرگز شهدای کُرد که جانشان را برای حفظ کیان این مرز و بوم نثار کردند و نیز خدمات شایان فرهیختگان و ادیبان کرد به فرهنگ و ادب فارسی را از یاد نبرده و نخواهیم برد؛ بدیهی است ما همه ایرانی هستیم و همه اقوام در این سرزمین از احترام برخوردارند و هیچ تفاوتی بین اقوام وجود ندارد.
این کنگره فرصتی برای تجلیل از همه اقوام ایرانی است که از حقوق شهروندی برخوردار و قابل احترام هستند.
ضمن تقدیر و تشکر از کردهای کشور، برگزاری این کنگره را فرصتی میدانم برای شناخت و معرفی مردمانی مهربان که همواره دل در گرو فرهنگ این مرز و بوم داشتند».
بر اساس همین گزارش، کنگره بین المللی مشاهیر کُرد با حضور جمعی از مسئولان داخلی و خارجی و نامآورانی همچون «مظهر خالقی» از امروز 11 تیر به مدت 2 روز در تالار مولوی دانشگاه کردستان آغاز به کار کرده است. برگزاری سه پنل تخصصی در بخشهای زبان و ادبیات کُردی، هنر و موسیقی و دین و فرهنگ از بخشهای کنگره مشاهیر کُرد است.
مسئولان استان کردستان از یک سال پیش فعالیت خود را در راستای برگزاری کنگرهای به منظور معرفی و تجلیل از مشاهیر و نام آوران کرد آغاز کردند و در این راستا ۶ کار گروه در حوزههای علوم انسانی، زبان و ادبیات، فرهنگ و هنر، علوم پایه و مهندسی، کشاورزی و پزشکی تشکیل شد.
بعد از گذشت حدود پنج ماه از آغاز رسمی فعالیت این کارگروهها و کنکاش و بررسی در خصوص مشاهیری که در قید حیات بودند، اسامی تعیین شده به شورای راهبردی کنگره که ریاست آن بر عهده استاندار کردستان بود، ارسال شد.
محدودیتهایی همچون کهولت سن در انتخاب برخی از مشاهیر برای حضور در کنگره وجود داشت با این وجود تلاشهای بسیاری برای شرکت مشاهیری که مردم کردستان سالهاست در انتظار دیدن آنها هستند، انجام شد.
تلاش برگزارکنندگان کنگره مشاهیر کرد در دعوت و حضور چهرههای مطرحی همچون مظهر خالقی هنرمندی نامآشنای این دیار که ۳۸ سال دور از وطن بوده، عاقبت به ثمر نشست و روز گذشته این هنرمند عرصه موسیقی کردی از طریق مرز باشماق پا به خاک میهن گذاشت.
برنامههای جانبی این کنگره از روز یکشنبه ۹ تیر ماه با برپایی نمایشگاههای خوشنویسی و کتاب کردی و برگزاری شب شعر و کنسرت موسیقی آغاز شده و دیروز دوشنبه ۱۰ تیر هم نشست خبری استاندار کردستان، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس دانشگاه کردستان با هدف تشریح برنامههای کنگره برگزار شد.
از سری برنامههای جانبی کنگره در روز سه شنبه هم برگزاری کنسرت شهرام ناظری و سعدون کاکایی است که به صورت مجزا در ۲ سانس در سالن آزادی به اجرای برنامه میپردازند.
اکران فیلم سینمایی «زر» ساخته «کاظم اوز» از فیلمسازان مطرح کرد ترکیه در روزهای ۱۱ و ۱۲ تیر در سینماهای بهمن (سنندج) و (کردستان) مریوان و برگزاری نشست تخصصی با کارگردان این فیلم از دیگر برنامههای جانبی کنگره است.
اختتامیه این کنگره فردا چهارشنبه ۱۲ تیر در دانشگاه کردستان با حضور سیدعباس صالحی حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
نظر شما