یکشنبه ۲ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۲
بازخواني نامه‌های ابن‌تیمیه به قلم یک پژوهشگر لبنانی

کتاب «شیعه کسروان و حملات مملوکیان» نوشته اسامه قبلان در بیروت منتشر شد. نویسنده در این کتاب ضمن شرح نامه‌های او و دیدگاهش نسبت به سایر مذاهب اسلامی به معرفی اعتقادات کسروانی‌ها نیز پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، انتشارات دارالولاء لبنان کتاب «شیعه کسروان و حملات مملوکیان» نوشته «اسامه قبلان» را در ۱۹۳ صفحه در بیروت منتشر کرد. نویسنده در این کتاب به تحلیل، بازخوانی و مطالعه نامه‌های ابن تیمیه، فقیه حنبلی اختصاص داردکه نظریاتش در فقه و دشمنی عجیبش با شیعیان باعث شد تا لقب پدر جریان سلفی وهابی را به خود بگیرد.

 اسامه قبلان کتاب را در سه فصل تنظیم شده است: فصل اول با عنوان «ابن تیمیه و ممالیک» در دو بخش تنظیم شده. در بخش نخست آن اشاره‌ای به ابن تیمیه و زندگی شخصی و دیدگاه‌های او نسبت به مذاهب دیگر در اسلام شده است. بخش دوم این فصل نيز به ریشه ممالیک و تاریخچه مختصر شکل گیری دیدگاه‌های عقیدتی آنان اختصاص دارد.

فصل دوم با عنوان «ابن تیمیه و کسروان» نیز به دو بخش تقسیم شده است. در بخش نخست آن به کوه کسروان و ساکنانش اشاره می‌کند و دیدگاه‌های عقیدتی آنان و جنگ‌ها و تجاوزهای آنان به دیگران را معرفی می‌کند. در بخش دوم اشاره‌ای به اعتقادات اهالی کسروان و نگرش آنان به ابن تیمیه و تاتارها نموده و وضعیت اجتماعی آن‌ها را شرح می‌دهد.

فصل سوم با عنوان «اعتقادات کسروانی‌ها» و مقایسه آنان با دیگر فرقه‌ها، به معرفی دیدگاه‌های عقیدتی و فقهی آن‌ها اختصاص یافته و نویسنده در آن به معرفی و شرح دیدگاه‌ها و نظام فکری برخی از علمای برجسته کسروان پرداخته است. در بخش پایانی فصل سوم نیز موضع کسروانی‌ها را در قبال برخی دیگر از فرقه‌های اسلامی مانند خوارج، بنی النضیر و ...شرح می‌دهد. در پایان کتاب نیز تصویری از نمونه‌ای نامه‌های ابن تیمیه به خط خودش منتشر شده است.

بر اساس آنچه در تاریخ آمده است، ابن تیمیه حکم به تکفیر ساکنان مناطق جبیل و کسروان که در جغرافیای سیاسی فعلی در لبنان کنونی قرار می‌گیرد، داد و سپاهی برای حمله به این مناطق آماده و شخصا آن را فرماندهی کرد. اکثر ساکنان این مناطق شیعه بودند و او طبق رویه همیشگی‌اش علیه آن‌ها اتهام سازی کرد و سه بار با سپاهش به این منطقه حمله کرد و بار سوم برای صلح توافق شد. ولی او توافق صلح را زیر پا گذاشت و شخصا سپاهش را برای حمله به این مناطق فرماندهی کرد. پس از فتح این منطقه به دستور ابن تیمیه، مردان مناطق جبیل و کسروان کشته و زنانشان به کنیزی گرفته شدند و کودکان‌شان به بردگی برده شدند و خانه‌ها و کشتزارهای آنان به آتش کشیده شد. 

تنی چند از پژوهشگران بر این عقیده‌اند که بسیاری از خانواده‌های لبنانی که اکنون مسیحی هستند در واقع شیعه بودند ولی برای آنکه به دست ابن تیمیه کشته نشوند مسیحی شدند. بر این اساس برخی خانواده‌های سر‌شناس مسیحی مثل خانواده‌های بیت شریف، بیت هاشم، بیت عون، ‌و جبران و بسیاری دیگر از خانواده‌های مسیحی کنونی، در اصل شیعه بوده‌اند ولی برای آنکه به دست سپاه ابن تیمیه کشته نشوند مسیحی شدند. 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • افرا ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
    لطفن انتشار به فارسی را پوشش دهید .
    • هشام المغربی ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
      خب شما میتونی این خبر رو نخونی اگر باهاش موافق نیستی
    • ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۳
      کتابهای خوب کشورهای دیگر باید معرفی شود تا مترجمان ما به ترجمه آنها راغب شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها