یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۴
«لار» هم نامزد عنوان پایتختی کتاب ایران شد

معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس از پیوستن لار به شهرهای نامزد پایتخت کتاب ایران خبر داد. این در حالی است که پیشتر کازرون هم از همین استان، آمادگی خود را برای شرکت در این رقابت ملی اعلام کرده بود.

مهدی امیدبخش در گفت‌وگویی با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، ضمن اعلام این خبر گفت: امسال جدای از رویکردی که به ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی داریم، با توجه به اهمیت موضوع از ابتدای سال تمام تلاش خود را بر این گذاشتیم که نگاهمان به تمرکززدایی باشد، به این خاطر سمت و سوی برنامه‌های ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی را از شیراز به شهرستان‌ها منتقل کرده‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه نباید از استعدادها و توانمندی‌های شهرستان‌ها غافل شد، گفت: این نقیصه‌ای بود که در سال‌های گذشته در موضوع شهرها دوستدار کتاب دیده می‌شد و ما تمام تمرکزمان را روی شیراز قرار داده بودیم به همین خاطر امسال سفرهای استانی را دنبال کردیم و با توجه به مکاتباتی که با ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان‌ها انجام دادیم، قرار بر این شد که با توجه به اهمیت موضوع روسای ادارات در شهرستان‌ها شرایط را به گونه‌ای فراهم کنند که بتوانیم در جلسات شورای فرهنگ عمومی یا شورای اداری شهرستان، موضوع نامزدی شهر یا روستای دوستدار کتاب را مطرح کنیم.

تاکنون 29 شهر استان فارس برای شرکت در طرح‌های ترویج کتابخوانی اعلام آمادگی کرده‌اند
معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه گفت: خوشبختانه تا این لحظه با توجه به گستره استان فارس و وجود ۲۹ شهرستان تقریباً تمامی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان‌ها برای نامزدی در جشنواره شهرها و روستاهای دوستدار کتاب، اعلام آمادگی کرده‌اند.

امیدبخش از برگزاری ۱۱ جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان‌های فارس خبر داد و افزود: امیدواریم تا ۱۵ تیرماه امسال شهرستان‌های دیگر فارس که فرصت برگزاری جلسات شورای فرهنگ عمومی را نداشتند، اقدام به برگزاری این جلسات کرده تا موضوع نامزدی شهرهای فارس در پایتختی کتاب ایران مطرح شود.

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس ادامه داد: مصوبات شورای فرهنگ عمومی هر شهرستان در خصوص نامزدی شهر دوستدار کتاب به منزله اعلام آمادگی آن شهرستان برای پیوستن به این طرح است.

امیدبخش یادآور شد: پس از ۱۵ تیرماه تازه اقدامات اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه آغاز می‌شود و طبق برنامه‌ریزی، استان را به چهار منطقه تقسیم کرده‌ایم تا بعد از اینکه تعداد شهرستان‌های مورد نظر قطعی شد، یکی از شهرستان‌ها که مرکزیت هر یک از این ۴ منقطه را دارد، به عنوان مکانی برای برگزاری کارگاه‌های آموزشی تیمی که در هر شهرستان مستقر هستند، انتخاب شوند.

وی از از مشخص شدن مدرسین کارگاه‌های آموزشی در زمینه طرح پایتختی کتاب ایران و روستاها و عشایر دوستدار کتاب خبر داد و افزود: قطعاً با برنامه‌ریزی که انجام داده‌ایم در مردادماه کارگاه‌های آموزشی در این چهار منطقه برگزار خواهد شد و این فرصت را به فعالان این حوزه در شهرستان‌ها خواهیم داد که در این کارگاه‌ها با آخرین اطلاعات مربوط به اجرایی شدن برنامه‌های کتابخوانی از طریق مدرسان کارگاه‌ها آشنا شوند و همچنین با توجه به اینکه در هر شهرستان یک کارگروه تشکیل داده‌ایم؛ این کارگروه‌ها موظف هستند تا گزارش عملکرد خود را به دفتر مطالعات و برنامه ریزی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامکی ارسال کنند لذا با تشکیل کارگروه‌ها این امید را به ما خواهد داد تا آخرین اطلاعات مربوط به اجرای برنامه‌ها و نوع گزارش‌نویسی که خیلی حائز اهمیت است و می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در انتخاب هر شهرستان داشته باشند، اتفاق بیفتد.

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه، عنوان کرد: به محض اینکه هر شهر نامزدی خود را به عنوان شهر دوستدار کتاب اعلام کند، برنامه‌های اجرایی آن را آغاز می‌کند ما نیز گزارش این شهرستان را به دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال می‌کنیم.

امیدبخش عنوان کرد: با توجه به بازخوردها و رصدی که معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌دهد، به نظر می‌رسد توانسته‌ایم نتیجه بگیریم؛ چرا که امسال توانسته‌ایم سهم شهرستان‌ها را در این طرح افزایش دهیم.

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس همچنین درخصوص نتایج انتخاب شهر دوستدار کتاب، اعلام کرد: قطعاً شهری که به عنوان دوستدار کتاب انتخاب خواهد شد، در فهرست نهایی 10 شهر نامزد دوستدار کتاب قرار می‌گیرد. با توجه به اینکه سال گذشته 184 شهر اعلام نامزدی کرده بودند، 20 شهر به مرحله نهایی راه یافتند که از لحظه‌ای که این شهرها وارد مرحله نهایی می‌شوند، موضوع حمایت‌ها از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد و حتی وزارت کشور به نوعی می‌تواند شکل بگیرد.

به گفته امیدبخش، در مرحله دوم از میان 20 شهری که به مرحله اول داوری می‌رسند، 10 شهر انتخاب می‌شوند که کمک‌های مضاعف خواهند گرفت و در نهایت پنج شهر نهایی انتخاب می‌شوند که این برگزیدگان به عنوان شهرهای خلاق دوستدار کتاب معرفی می‌شوند.

وی با توجه به اینکه سال گذشته شیراز به عنوان شهر خلاق دوستدار کتاب انتخاب شد، ادامه داد: خوشبختانه سال گذشته سهم استان فارس از پنج شهر خلاق دوستدار کتاب کشور، دو گزینه بود؛ شیراز و صدرا.

قرار گرفتن شهری در فهرست شهرهای خلاق و دوستدار کتاب زیرساخت‌های آن را بهبود می‌بخشد
معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، عملکرد این استان را در سال گذشته به گواه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطلوب ارزیابی کرد و گفت: جدا از حمایت‌های مالی و معنوی که چنانچه شهری در میان پنج شهر خلاق دوستدار کتاب قرار بگیرد، از آنها برخوردار می‌شود، این اتفاق به بهبود زیرساخت‌ها کمک خواهد کرد و به نوعی سهم خودمان را در حوزه فرهنگ با تلاشی که انجام داده‌ایم، دریافت می‌کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که نامزد شدن شهرها در طرح پایتخت کتاب ایران چه فایده‌ای دارد؟، گفت: حتی اگر این نامزدی منجر به انتخاب نهایی هم نشود، حداقل تعدادی از شهروندان یک شهرستان کتابخوان شده‌اند و به مطالعه کتاب علاقه‌مند خواهند شد.

تمامی برنامه‌های پیوستن به طرح شهرهای دوستدار کتاب در استان فارس، شهروندمحور است
امیدبخش با تصریح اینکه رویکرد تمامی برنامه‌های پیوستن به طرح شهرهای دوستدار کتاب شهروندمحوری است، افزود: در جلساتی که با روسای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان‌ها داشتیم، عنوان کردیم که برنامه‌ریزی این نیست که شما نمایشگاه یا رونمایی کتاب برگزار کنید؛ بلکه تا جایی که امکانش هست و شرایط شهرستان اجازه می‌دهد، برنامه‌ها می‌بایست در فضاهای عمومی هر شهرستان برگزار شود.

معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، نمونه چنین رویکردی را در شهرستان اوز عنوان کرد که توانست عنوان شهر خلاق دوستدار کتاب را کسب کند و با خلاقیت موفق به قرار گرفتن در میان شهرهای دوستدار کتاب شود.

امیدبخش با اشاره به اینکه یکی از شهروندان شهرستان اوز با استفاده از طرحی خلاقانه که در آن کتاب‌ها را برای مطالعه در یک پمپ بنزین قرار می‌داد، افزود: این کار که در شهرستان اوز و به واسطه خلاقیت انجام شد، توانست نظر داوران را جلب کند زیرا در دقایقی که یک مراجعه کننده برای تامین سوخت داشت، به مطالعه کتاب اختصاص می‌یافت که کاری خلاقانه ارزیابی شد.

وی در عین حال از همکاری اداره کل متبوعش در حمایت از شهرستان‌هایی که قصد دارند نامزد شهر دوستدار کتاب شوند خبر داد و گفت: با نظر مساعد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، به شهرستان‌هایی که در این طرح مشارکت می‌کنند، کمک معنوی و مالی از جمله اهداء کتاب انجام می‌شود که این خودش می‌تواند فرصتی برای شهرستان‌ها باشد تا برنامه‌های خود را به بهترین شکل اجرا کنند.

معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، در خصوص شاخص‌ها و امتیازاتی که می‌تواند یک شهر را راهی مرحله نهایی جشنواره شهرهای دوستدار کتاب کند، گفت: در وهله اول آنچه که بسیار اهمیت دارد، نقش تعاملی شهرداری و شورای شهر است.

امیدبخش در عین حال به تمامی روسای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان‌ها توصیه کرد: به محض برگزاری جلسات متوجه باشند که نقش شهرداری و شورا خیلی با اهمیت است به جهت اینکه راس هرم این مثلث همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و در ضلع پایینی شهرداری و شورا است از جهت اینکه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقش ناظر و ایده‌پرداز را دارد در حالی که شهرداری و شورا دستگاه‌های اجرایی و بازوی عملکردی هستند چراکه شهرداری‌ها و شوراها به واسطه رسالت فرهنگی شان و ظرفیت‌های مالی که دارند، این فرصت را می‌توانند فراهم کنند. اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان و تمام دستگاه‌های فرهنگی از دانشگاه و آموزش و پرورش گرفته تا سپاه و نیروهای انتظامی و دادگستری و نهادهایی مانند کانون پرورش فکری یا بهزیستی و علوم پزشکی شهرستان همه می‌توانند تعیین کننده‌ای در این خصوص داشته باشند.

وی مهمترین هدف و رویکرد این طرح را شهروندمحوری دانست که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و گفت: ما موظف و مکلف هستیم که برنامه‌ها را از فضاهای محدود و بسته بیرون بیاوریم؛ زیرا پارک‌ها، فضاهای سبز و بوستان‌ها، پایانه‌های مسافربری و حتی وسایل نقلیه عمومی این فرصت را به ما می‌دهند تا با اقشار مختلف مردم کتاب را به اشتراک بگذاریم.

معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس تصریح کرد: ما محکوم هستیم که برنامه‌های مرتبط با کتاب را به میان مردم ببریم؛ کافی است که ما با حساسیت به این کار به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که همه اینها را به سمت و سوی محیط‌های عمومی و فضای همگانی ببریم.

امیدبخش با اشاره به اهمیت این اتفاق که شهرستان لار برای نامزدی در شهر دوستدار کتاب و پایتختی کتاب ایران، اعلام آمادگی کرده است، گفت: این شهرستان نیز قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایی دارد که باید آنها را جدی گرفت؛ چرا که نماینده این شهر رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به شمار می‌رود و ما باید از این فرصت استفاده کنیم.

تشکیل کارگروه ویژه پایتختی کتاب ایران در شهرستان لار
وی با بیان اینکه انتظار می‌رود لار با توجه به ظرفیت‌های بالقوه‌ای که دارد بتواند یکی از گزینه‌های نهایی عنوان پایتختی کتاب باشد، تصریح کرد: باید در این راستا کمک کنیم که برنامه‌ها را به سرانجام برسانیم، لذا نماینده شهرستان لار در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد که هر کاری از دستش بربیاید در جهت قرار گرفتن لار در فهرست نهایی شهرهای خلاق دوستدار کتاب انجام دهد؛ این در حالی است که فرماندار لار هم با استقبال از این موضوع در جلسه مشترکی که برگزار شد، از آمادگی فرمانداری برای در اختیار گذاشتن تمامی امکانات در جهت پیوستن این شهرستان به نامزدهای پایتختی کتاب ایران خبر داد.

معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس از تشکیل کارگروه ویژه پایتختی کتاب ایران در شهرستان لار خبر داد و افزود: بنابراین لار هم جزو شهرهایی است که از سوی استان فارس در این قضیه ورود پیدا کرد و با توجه به ویژگی‌های فرهنگی این شهرستان و امکاناتی که دارد، به بهترین شکل از این موضوع حمایت می‌کنیم.

وی در خصوص تلاش شیراز برای کسب عنوان پایتختی کتاب ایران هم گفت: با سازمان فرهنگی، اجتماعی شهرداری شیراز هم جلساتی داشته‌ایم تا تمامی امکانات و تلاش‌ها را برای انتخاب این شهر به‌عنوان پایتخت کتاب ایران به کار ببندیم؛ خوشبختانه نگاه هر دو طرف به سمت و سوی یک هدف مشترک یعنی انتخاب شیراز به عنوان پایتخت کتاب ایران در سال جاری است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها