ادیسون اصلاً گرامافون را با هدف تولید کتاب صوتی برای نابینایان اختراع کرده بود. در گزارش زیر گذشته، حال و آینده تولید کتاب صوتی به صورت انبوه و تجاری بررسی شده است.
گذشته
کتاب های گرامافونی اولین بار به صورت محدود در سال 1930 توسط ارتش آمریکا برای سربازان نابینا تولید شد و یک سال بعد کتابخانه کنگره آمرکیا تولید این نوع کتابها را به صورت گسترده برای نابینایان آغاز کرد ولی به سرعت در بین مردم عادی نیز محبوبیت پیدا کرد. واژه کتاب صوتی (audio book) از سال 1970 میلادی یعنی از زمانی که نوارهای کاست جایگزین گرامافون شدند به وجود آمد و با پیشرفت تکنولوژی و اختراع وسایلی مانند ضبط صوت و واکمن ، کتاب های صوتی و تولید آنها رواج بیشتری پیدا کرد. طبق اسناد کنگره میزان درآمد فروش کتاب صوتی در دهه هشتاد میلادی 200 میلیون دلار و در دهه 90 میلادی این رقم به یک میلیارد و نیم رسیده است. البته پروژه تولید کتابهای صوتی کنگره آمریکا چیزی داشت که ناشران دیگر رعایت نمیکردند و آن هم استفاده از کتابهایی بود که نسخه چاپی آنها در کتابخانه وجود نداشت.
حال
در سال 2006 کتابخانه کنگره وقتی اعلام کرد دیگر کتابهای صوتیاش را روی نوارهای کاست ضبط نخواهد کرد بسیاری از ناشران دیگر نیز بعد از دستگاههای آیپد و ... دیگر کتابهای صوتی خود را روی دیسکها و لوحهای فشرده ضبط نمیکنند. بسیاری از کتابهای صوتی با همان فرمتهایی عرضه میشود که فایلهای موسیقی در بازار عرضه میشود. در اینرنت فایلهای پادکست به یکی از محبوبترین شکلهای کتاب صوتی تبدیل شده است. لوسی کارسون از آژانس فردریچ میگوید در زمان حاضر پیشرفت دستگاههای صوتی روی تولید کتابهای صوتی نیز تاثیر زیادی گذاشته است و به نظر میرسد با پیشرفت دستگاههای مذکور نوع عرضه کتابها نیز با گذشته تفاوت میکند. بسیاری از ناشران حتی کتابهای صوتی را در دستگاهها عرضه نمیکنند و آنها را به صورت آنلاین به صورت پادکست در اختیار کاربران قرار میدهند.
آینده
به نظر میرسد بعد از این شاهد تولید کتابهای صوتی توسط کاربران و علاقمندان به تولید کتابهای صوتی باشیم. در صفحات مجازی امکاناتی برای انتشار کتابهای صوتی خانگی در نظر گرفته خواهد شد و ظاهراً تولید اینگونه کتابها دیگر محدود به ناشران بزرگ نخواهد بود. کتاب صوتی دیجیتالی نیز نوع دیگری از کتابهای چند سال آینده خواهند بود ولی همانطور که ناشران کتابهای صوتی میگویند کاربر محور بودن تولید این کتابها آینده این صنعت را خواهد ساخت. بسیاری از ناشران از هم اکنون علاقمندی خود برای تبدیل عناوین چاپ شده خود به کتاب صوتی را اعلام میکنند.میشل داتر صاحب انتشارات زانک بوکس واقع در میشیگان میگوید ما خیلی دوست داریم تمام کتابهایمان به فرمت صوتی تبدیل شود ولی شرکتها وقت این کار را ندارند و به نظر میرسد باید به تولیدات خانگی امیدوار باشیم.
گزارش انجمن ناشران آمریکا نشان میدهد در سال 2018 فروش کتابهای صوتی نسبت به سال 2017 چیزی حدود 37درصد رشد داشته و این آمار نشان میدهد هر روز علاقه به این نوع کتابها افزایش مییابد. حالا جای سوال اینجا هنوز بیپاسخ مانده که هر کسی میتواند تولیدکننده کتاب صوتی باشد یا اینکه برای انتشار این کتابها قوانین خاصی از سوی ناشران و اتحادیهها وضع خواهد شد.
نظر شما