یک گروه علمی اروپایی با کمک سازمانها و بنیادهای خیریه قصد دارد زمینه رایگان شدن مقالات و کتابهای علمی را فراهم کند. ظاهراً این طرح به دلیل بعضی مشکلات مالی قرار است با یک سال تاخیر در 2021 عملی شود.
گروهی از محققان و دانشگاهیان در اروپا کمپینی برای آزاد کردن مقالات علمی راه انداخته و از مقامات کشورها میخواهند زمینه مطالعه رایگان مقالات علمی را فراهم کنند.
گروه علمی اروپا که در این کمپین با عنوان طرح اس (cOALition S) گروهی از آژانسهای تحقیقاتی و علمی در 11 کشور اروپایی هستند با بودجه خیریه نزدیک به 9 میلیارد دلار قصد دارند زمینه رایگان کردن مقالات و کتابهای علمی را فراهم کنند.
این گروه پیش از این اعلام کرده بود که این طرح قرار است سال 2020 کار خود را به طور رسمی آغاز کند ولی ظاهراً این طرح به دلیل بعضی مشکلات مالی قرار است با یک سال تاخیر در 2021 عملی شود.
در نمایشگاه فرانکفورت امسال نیز یکی از نشستهای تخصصی به این طرح اختصاص داشت. در این نشست ناشران از دغدغههای خودشان درباره این طرح گفتند.
در نشست تخصصی کارشناسان و ناشران دانشگاهی که در نمایشگاه فرانکفورت برگزار شد کلیات طرح به چالش کشیده شد و معمول شرکتکنندگان از آن ناراضی بودند. مالاویک لیگ مدیر انتشارات پورتلندپرس و برگزارکننده نشست درباره کلیات آن بحث کرد.
وی گفت: به نظر میرسد این طرح هنوز کاملاً پخته نشده است و باید بررسیهای بیشتری روی آن انجام شود. برای این طرح نزدیک به 8 میلیارد یورو بودجه در نظر گرفته شده است ولی هنوز به صورت جامع درباره جزئیات آن تحقیق نشده است.
تیم بریتون مدیر انتشارات و گروه تحقیقاتی اسپرینگر در این نشست به بیان نظرات خود درباره این طرح پرداخت. وی گفت: به نظر من این طرح امیدوارکننده است و ما از آن حمایت خواهیم کرد ولی رایگان کردن مقالات و نتایج تحقیقات نمیتواند راه حل کاملی برای دسترسی مردم به علم باشد. این طرح و کلیات آن نامتناسب است و نیاز به فراهم کردن زیرساختارهای جامعتری دارد.
طبق آمارهای ارائه شده توسط این گروه در حال حاضر تنها 15درصد از مجلات علمی د رسراسر جهان مقالات خود را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میدهند.
در آمریکا سالانه 140 میلیارد دلار برای تحقیقات علمی از بودجه دولتی هزینه میشود ولی دسترسی به نتایج تحقیقات برای عموم مردم آزاد نیست.
نظر شما