گفتوگوی ایبنا با پدر علم کاریز ایران
صفینژاد: در کل نمایشگاه بگردید یک کتاب درباره قنات پیدا نمیکنید
جواد صفینژاد، پدر علم کاریز ایران و پژوهشگر حوزه جغرافیا در بازدید از سیودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: با وجود اهمیت موضوع قنات و مقنیها پژوهشگران به آن نمیپردازند و به همین دلیل است که در نمایشگاه کتاب، یک عنوان کتاب درباره قنات پیدا نمیشود.
وی با اشاره به کتابی که از نمایشگاه خریداری کرده، اظهار کرد: کتاب «تاریخ و فرهنگ مردم خجند» اولین کتابی است که از نمایشگاه تهیه کردم. در این کتاب تاریخ و فرهنگ مردم خجند از دوره کهن تا روزگار کنونی مورد بررسی قرار گرفته است؛ انعکاس تاریخ و فرهنگ خجند در ادبیات تاریخی، جغرافیای تاریخی خجند، تاریخ خجند، ساختار تاریخی و اجتماعی مردم خجند و فرهنگ سنتی مردم آن از موضوعات اصلی این کتاب است. کتابهایی که درباره مناطق اطراف ایران نوشته شده را برای تألیف مقالاتم نیاز دارم و به همین دلیل در نمایشگاه به دنبال اینگونه آثار میگردم.
این پژوهشگر درباره تازهترین آثار خود گفت: در حال حاضر در دو زمینه عشایر ایران و قناتهای ایران تحقیق و پژوهش میکنم؛ متأسفانه تحقیقات زیادی روی این دو موضوع صورت نگرفته است. فردی در اردکان با من همکاری میکند و به درخواست من 90 روز با مقنیها بوده تا از شیوه کار آنها مطلع شود. نتیجه این بررسی تألیف کتابی 400 صفحهای با عنوان «90 روز با مقنیان» شد. قرار است بعد نمایشگاه این کتاب را چاپ کنیم.
وی ادامه داد: تحقیقات زیادی درباره قنات در ایران انجام نشده اما ما در حال جمعآوری اطلاعات درباره قنات و مقنیها هستیم. کتاب من با عنوان «کاریز در ایران و شیوههای سنتی بهرهگیری از آن» را وزارت نیرو در یکهزار نسخه منتشر کرد که بهزودی به چاپ دوم میرسد. قرار است این کتاب به انگلیسی نیز ترجمه شود. چندی پیش از آمریکا با من تماس گرفتند و گفتند: اطلاعات ما از پوسته بیرونی قنات زیاد است اما اطلاعی از هسته درونی آن نداریم، کتاب شما اطلاعات بسیار کاملی درباره هسته درونی قنات در اختیار ما میگذارد.
او ادامه داد: در کل نمایشگاه یک کتاب درباره قنات پیدا نمیکنید، متأسفانه اهمیت این موضوع از سوی پژوهشگران درک نشده است. آب همه چیز ما است و این مقنیها هستند که آب را از زیر زمین برای ما میآورند. افرادی که با لباس سفید که به گفته خودشان کفنشان است به داخل قنات میروند. کار بسیار سختی انجام میدهند اما اهمیتی به آنها داده نمیشود، حتی بیمه هم نیستند. هیچ اطلاعاتی هم درباره آنها در کتابی به ثبت نرسیده است.
نظر شما