در بخشی از این مراسم، آیتالله سبحانی، با بیان اینکه در جهان شاید کتابی مانند قرآن نباشد که تا این حد تفاسیر متعدد راجع به آن تدوین شده باشد، بیان کرد: اگر تمام تفاسیر قرآن، از ابتدا تاکنون را جمعآوری کنند، کتابخانه بسیار بزرگی تشکیل میشود، زیرا قرآن پیوسته موردنظر محققان و مفسران بوده است و هنوز هم جای بحث دارد و هر مفسری میتواند در تدوین تفسیر این کتاب بزرگ، نوآوری داشته باشد.
مرجع تقلید شیعیان ادامه داد: بحمدالله پس از انقلاب اسلامی، اقبال به قرآن کریم در سطح جامعه و بخصوص در حوزههای علمیه بیشتر شده است، اگرچه قبل از انقلاب نیز این اقبال وجود داشت اما به برکت انقلاب اسلامی یک انقلاب و تحول ارزشمند معنوی در اینباره پدیدار شد که نتیجه و ماحصل آن گرایش بیش از پیش حوزویان به کلام وحی، کتب، مقالات، همایشها و مجمعها و مجتمعهای قرآنی بوده است که یکی از آنها دارالقرآن علامه طباطبایی (ره) است.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم ادامه داد: ما در حال حاضر گرفتار رسمالخط مصاحف عثمانی هستیم در حالی که خط قرآن، مقدس است ولی رسمالخط آن تعبدی نیست، اگرچه اهل تسنن اصرار بر آن دارند که محفوظ باشد ولو خواندن آن مشکل باشد، اما شیخ جعفری در این تفسیر 12 جلدی معترض به این رسم الخط شده است و این امر تحریف قرآن نیست بلکه قرآن را از تحریف، حفظ و مشکلات خواندن را برطرف کرده است.
آیتالله سبحانی با اشاره نعمات و برکات پایانناپذیر قرآن کریم برای بشریت، بیان کرد: همانطور که پروردگار عالم نامتناهی است، قرآن نیز که کلام ایشان است، همین ویژگی را دارد و برهمین اساس میبینیم که بعد از گذشت سالها از نزول قرآن، همچنان تفاسیر جدیدی از آن نوشته میشود، چراکه قرآن فعل خداست و فعل خداوند نهایتناپذیر است و هرقدر که در قرآن تفکر و تدبر شود، میتوان از این اقیانوس بیانتها بهرهمند شد.
این مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه هرکدام از تفاسیر قرآن نکات قوتی دارد، برخی از نکات قوت تفسیر شیخ یعقوب جعفری را مورد توجه قرار داد و گفت: این تفسیر در قالب 12 جلد به 12 امام معصوم اشاره کرده است و از سویی ترجمه روان و تا حدی آزاد دارد و از سوی دیگر هم سعی شده مفهوم آیه رسا باشد، که برای مخاطب جذاب و ارزشمند به شمار رود و مخاطب را در تفسیر خود گیج نکند.
برای تدوین تفسیر 12 جلدی کوثر، بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش صورت گرفته است
در ادامه این مراسم، آیتالله یعقوب جعفری، مؤلف تفسیر 12 جلدی کوثر با اشاره به آیاتی از سوره مبارکه «الرحمان» گفت: طبق آیات ابتدایی سوره «الرحمان»، نخستین نعمت حتی پیشتر از خلقت انسان، آموزش قرآن است و برای تدوین و آماده کردن این تفسیر، بیش از 20 سال تحقیق، پژوهش و کار صورت گرفته است.
آیتالله جعفری دلایل نگارش این تفسیر را مورد اشاره قرار داد و گفت: با وجود تفاسیر متعدد قرآن نخستین دلیل نگارش این تفسیر این بود که یک عنوان تفسیر، بر تفاسیر شیعه اضافه شود و مهمتر اینکه قرآن آنقدر عظمت و ابعاد گسترده دارد که هر عالمی بخواهد به آن مراجعه کند به مطلبی میرسد که خاص خود او است، لذا هر چقدر تفسیر از آن نوشته شود به گونهای نیست که تمام حرفها گفته شود و باز هم جای کار دارد.
صاحب تفسیر کوثر با بیان اینکه طبق آیات قرآن، ما همواره باید در قرآن و آیات آن تجسس و تدبر کنیم، ادامه داد: تفسیر کوثر، یک تفسیر جامع و اجتهادی است که در آن از تفسیر قرآن به قرآن، از تدبر در آیات و روایات و اقوال مفسران و بزرگان استفاده شده است.
وی با بیان اینکه در مورد یک چهارم آيات قرآن روایتی وجود ندارد، افزود: بیش از نیمی از روایاتی که از قرآن داریم، روایات فضایل است که متاسفانه از راویانی نقل شده که مشکل دارند و روایات ضعیفی به حساب میآیند.
آیتالله جعفری ادامه داد: اگرچه روایات فقهی ما تنقیه شده است، یعنی روایات با سند محکم و صحیح از روایات ضعیف و غیرصحیح تفکیک شده، اما روایات تفسیری شیعه اصلا تنقیه نشده است و تنها تجمیع شدهاند، لذا باید مفسران و علاقمندان به پژوهشهای قرآنی در این زمینه تحقیق و تلاش بیشتری به عمل آورند.
علامه طباطبایی راه تفسیر قرآن کریم را در حوزههای علمیه هموار کرد
در این مراسم مرتضی نجفی قدسی مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی (ره) تفسیر 12 جلدی کوثر بسیار گرانقدر و ارزشمند عنوان کرد و گفت: تفسیر قرآن کریم، کاری سخت و بزرگ است، طوریکه علامه طباطبایی(ره)، برای تفسیرالمیزان بیش از 20 سال، روزانه 16 ساعت تلاش کردند.
نجفی قدسی با بیان این که علامه طباطبایی راه تفسیر قرآن کریم را در حوزههای علمیه هموار کرد، ادامه داد: اساتید قرآن و تفسیر باید این مسیر را با قوت ادامه دهند، همانطور که شاگردان بزرگ ایشان مانند حضرت آیتالله سبحانی این راه را ادامه دادند و دوره کاملی از تفسیر قرآن در قالب 14 جلد به نام تفسیر منشور جاوید، را تألیف کردند که بسیار محل رجوع علما، فضلا و پژوهشگران قرآنی قرار میگیرد.
مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی (ره) ادامه داد: امیدواریم تفسیرهایی که با جدیت و تلاش وافر علما نوشته شده است، مورد استفاده علاقمندان به قرآن قرار گیرد و اساتید تفسیر بر نگارش تفسیر سورهها و آیات قرآن کریم به صورت موضوعی اهتمام جدی داشته باشند.
در پایان این مراسم نیز تفسیر قرآنی ۱۲ جلدی کوثر آیتالله یعقوب جعفری توسط آیت الله جعفر سبحانی و جمعی از اساتید عالی تفسیر قرآن کریم رونمایی شد.
نظر شما