سیدمحمد طباطبایی، مدیر روابط عمومی سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره افتتاحیه گفت: این مراسم سهشنبه، هشت صبح با حضور ریاست جمهوری در «تالار قلم» کتابخانه ملی برگزار میشود.
مدیر روابط عمومی سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب در توضیح نحوه برگزاری این دوره از نمایشگاه توضیح داد: ساعت بازدید از نمایشگاه ۱۰ صبح تا ۲۰ عصر خواهدبود.
احمد شاکری، مدیر بخش بینالملل نمایشگاه کتاب درباره جانمایی غرفههای این بخش بیان کرد: ورودی بخش بینالملل از راهروری 6 متری شروع میشود. دست راست راهرو جایگاه نهادهای داخلی است و دست چپ، کشورهای مهمان جانمایی شدهاند. همچنین در این راهرو غرفه بازار جهانی، غرفه فرانکفورت و ناشران ویژه فعال در زمینه حق رایت حضور خواهند داشت.
او درباره غرفه چین که در این قسمت نمایشگاه جاگذاری شده، گفت: در انتهای راهرو غرفه کشور چین جانمایی شده است. به این غرفه فضای 600 متری اختصاص داده شده که 500 متر آن غرفه اصلی و 100متر برای حضور تسهیلگران در نظر گرفته شده است.
به گفته مدیر بخش بینالملل نمایشگاه کتاب امسال از چین 78 ناشر در هیاتی 150 نفره در نمایشگاه حضور خواهند داشت. او ادامه داد: 20 نفر نویسنده، پژوهشگر و تصویرگر در این دوره از کشور چین حضور خواهند داشت. چیدمان این غرفه از یکم اردیبهشتماه شروع خواهد شد.
حضور قدرتمند چین در نمایشگاه کتاب
شاکری با اشاره به حضور ایران در نمایشگاه کتاب چین در سال 2017 میلادی، درباره حضور امسال چین در نمایشگاه کتاب به عنوان مهمان ویژه اعلام کرد: همانطور که به ایران در کشور چین غرفهای 500 متری اختصاص داده شده بود، ایران هم برای این کشور غرفهای 500 متری در نظر گرفت، البته افزون بر این فضا 100 متر هم برای هیات ایرانی در نظر گرفته شده است.
او افزود: حضور هیات ایران در چین باعث شد چین در ایران قدرتمند و هدفمند بيايد.
به گفته او هیات چینی یکی از بزرگترین هیاتهای رسمی با حضور 150 نفر است. شاکری ادامه داد: دراین دوره 78 ناشر چینی، 50 مدیر حق کپیرایت، چهارهزار عنوان کتاب به چند زبان زنده جهان و در مجموع 15 هزار کتاب به واسطه چین در نمایشگاه کتاب حضور خواهند داشت.
اين مدير فرهنگي درباره بخشهایی که در غرفه چین تدارک دیده شده است، توضیح داد: بخشی به حضور ناشران برگزیده، بخشی برای پذیرایی از علاقهمندان غرفه، بخشی برای تصویرگران و بخشی برای صنایع دستی و آثار آنها در نظر گرفته شده است.
مدیر بخش بینالملل نمایشگاه کتاب با اشاره به فرصت تبادل کتاب در سطح بینالمللی در این رویداد فرهنگی توضیح داد: در انتهای سالن غرفهای برای گفتوگو درباره حق رایت ناشران ایرانی و خارجی در نظر گرفته شده است. برخی از قرارملاقاتها از قبل ثابت شده است. امیدوارم رفت و برگشت دوطرفه میان آژانسهای ایرانی با دیگر کشورها در این نمایشگاه شکل بگیرد و این حرکت آغازین برای این روند باشد.
او همچنین از اعطای بورسیه به 10 کشور خارجی برای حضور در نمایشگاه کتاب خبر و ادامه داد: کشورهایی از قبیل صربستان، ترکیه، سوریه، لبنان، فلسطین و عراق در این دوره نمایشگاه برای حضور نویسندگان و چهرههای فرهنگی خود بورسیه گرفته اند. البته حضور تعدادی از کشورها هنوز قطعی نشده که در روزهای آینده این مساله قطعی خواهدشد.
دیگران نباید خود را کنار بکشند
داریوش نویدگویی، مدیر کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه دیگر مسئولی بود که درباره اقداماتی که برای سی و دومین دوره نمایشگاه کتاب انجام شده است، اطلاعرسانی کرد.
نویدگویی با اشاره به اینکه این دوره از نمایشگاه کتاب در شرایطی برگزار میشود که ایران مورد تحریم قرار گرفته است، توضیح داد: در چنین شرایطی کمیته علمی و فرهنگی با همکاری تمامی مسئولین اقدام به برگزاری نمایشگاه کتاب کرده است.
او با بیان اینکه ایران فقط تهران نیست، گفت: استانهای دیگر برای شرکت در این دوره از نمایشگاه کتاب داشتههای خود را ارائه کردند. در کارنامه نشر، فعالیتهای ناشران در سال 97 مورد بررسی قرارگرفت. فعالیتهایی که بسیار متنوع بودند.
نویدگویی با تاکید بر اینکه ناشران حتی اگر اقدام منفی انجام داده باشند، آن را در کارنامه نشر بیان کنند، ادامه داد: به عنوان یک ناشر درباره ادامه این روند مثبت فکر میکنم.
او درباره نشستهای سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب توضیح داد: در این دوره بیش از 200 برنامه در هفت سالن برگزارخواهد شد، این برنامهها از تاریخ چهار تا 14 اردیبهشتماه با تنوع اجراخواهدشد. برنامههای متنوع که شامل رونمایی از تازههای کتاب، دعوت از مترجمان و مشاهیر از جمله برنامههای این دوره است.
مدیر کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه کتاب با اعلام اینکه اقدامات باید پاسخگوی نیاز مردم باشد، ادامه داد: مردم ما از قدیم به مطالعه و کتابخوانی علاقه داشتند. اگر امروز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی فرهنگ است، دیگران نباید خود را کنار بکشند، انقلاب ما فرهنگی است.
او افزود: بسیاری از نهادها و سازمانها با ما همکاری دارند، امیدوارم ما را تنها نگذارند و در این رویداد مهم که سالی یکبار برگزار میشود همراه ما باشند.
حضور 950 غرفه در شبستان
مهدی اسماعیلیراد، معاون اجرایی نمایشگاهی درباره جایگذاری ناشران در سالنها توضیح داد: در سالن شبستان ناشران عمومی بر اساس حروف الفبا حضور خواهندداشت. 1450 ناشر در بخش عمومی ثبت نام کرده اند که امکان حضور همه آنها مهیا نشد و در این زمینه اعتراضهای فراوانی وجود دارد. از 950 تا 980 غرفه در سالن شبستان حضور خواهند داشت. این سالن روز 26 فروردینماه پس از اتمام مسابقات قران تخلیه شد و آماده تحویل به ناشران است.
او افزود: از متراژ تخصیصی به نمایشگاه کتاب 300 متر برای آسانسورها و 100 متر برای فعالیتهای عمرانی مصلا، کنار گذاشتهشد.
او افزود: تعیین فضای غرفه براساس تعداد کتاب ناشران، نیاز به تجدید نظر دارد. ملاک اصلی نباید تعداد عناوین کتابها باشد.
به گفته اسماعیلیراد در سالن آموزشی 97 ناشر فعال خواهند بود، که در فضایی 3231 متری، 17 هزار و 445عنوان کتاب عرضه خواهند کرد. او ادامه داد: در سالن دانشگاهی 428 ناشر در فضای 67 هزار و 13 متری، 70 هزار عنوان ارائه خواهند کرد. در سالن کودک در فضای پنج هزار و 900 متری، 24 هزار و 13 عنوان کتاب با حضور 251 ناشر و در سالن عمومی، 998 ناشر، 141 هزار و 861 عنوان کتاب در فضای 13 هزار و 802 متری ارائه خواهند کرد. میزان ناشران و متقاضیان بیش از فضای موجود است.
اسماعیلیراد درباره تراز 12 رواق شرقی گفت: در این بخش ناشران لاتین و ناشران عرب با فروش ریالی فعالیت خواهند کرد. به گفته او فضایی که سال گذشته به چادر کودک ونوجوان اختصاص داده شده بود، یعنی تراز پنجم رواق شرقی امسال محل استراحت و تغذیه خواهد بود.
او افزود: در حیاط یاس نمازخانه و رستوران قرارخواهد گرفت. نمازخانهای که پارسال روبهروی شبستان بود و حضور دائم داشت، امسال برای سهولت عبور و مرو مراجعان به نمایشگاه کتاب، حالت سیال خواهد داشت یعنی در زمان اذان مقرر شده و بعد از نماز جمعآوری میشود.
نمایشگاهی با پارکینگهای محدود
معاون اجرایی نمایشگاهی با یادآوری شعار سال گذشته نمایشگاه کتاب که نمایشگاه بدون خودرو بود، بیان کرد: امسال به دلیل کمبود پارکینک به ناشران پیشنهاد میکنیم که از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوسها و مترو استفاده کنند. چراکه امسال پارکینگ شهید بهشتی و همچنین به دلیل عملیات عمرانی پارکینگ قنبرزاده را نداریم.
به گفته او پارکینگ دربهای 17 تا 20 در این دوره مورد استفاده ناشران و افرادی که در این دوره در نمایشگاه فعالیت میکنند، قرار خواهد گرفت.
اسماعیلیراد در توضیح بخش کودک که دراین دروه نمایشگاه کتاب در تراز پنج رواق شرقی جایگزینی شده است، توضیح داد: امسال کف سالن کودکان موکت نیست تا فضایی سلامت داشته باشیم؛ همچنین فضای ناشران کودک از فضای چادرها بیرون آمده و به سالن کودک و نوجوان به بخشی دارای سقف با کفپوش سنگی منتقل شده است.
به گفته اسماعیلی راد، 11 ورودی برای سالن ناشران کودک و نوجوان وجود دارد.
ناشران دانشگاهی در چادر
امسال برای بخش دانشگاهی، چادرهایی در نظر گرفته شده است. اسماعیلیراد با بیان اینکه این چادرها از جنس بهترین چادرهای موجود در بازار ایران است، توضیح داد: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی برای هر کدام از چادرها اقدامات عایقسازی و مقاومسازی انجام شده است.
او افزود: فضای راهروی این چادرها آسفالت شده تا مشکلی در زمان بارندگی نداشته باشیم در حالی که برای آسودگی ناشران، کف غرفهها موکت کشیده شده است. برای اینکه چنین فضایی برای ناشران دانشگاهی داشته باشیم، 200 کمپرسور نخاله از فضای مصلی خارج شده است.
اسماعیلیراد صرفهجویی در زمینه موکت را یکی از اقدامات برجسته این دوره نمایشگاه اعلام کرد تا جایی که میزان مصرف موکت به یک سوم مصرف سال گذشته تنزل پیدا کرده است.
افزایش قیمت یارانههای کتاب
ایوب دهقانکار، مشاور اجرایی معاونت فرهنگی درباره یارانهها و نحوه تخصیص آنها توضیحاتی ارائه کرد. او گفت: در بحث یارانهها با افزایش قیمت رقم یارانه از بازدیدگنندگان حمایت کردیم. 50در این دوره درصد افزایش یارانه برای دانشجویان و دو برابر شدن یارانه اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاهها را داشتیم.
دهقانکار در ادامه با بیان اینکه امسال استفاده از یارانه کتاب محدود به بن کارتها نمیشود، ادامه داد: برای نخستین بار از کارت ملی هوشمند میتوان به عنوان بن کارت استفاده کرد. همچنین برای این دروه نمایشگاه سیستم استفاده از یارانه بدون استفاده از بنکارت در نظر گرفته شده است.
او افزود: با این روند به سمت حذف فیزیکی بن کارت میرویم. تا با استفاده از سیستم APP با استفاده از موبایل بتوان از بنکارتها استفاده کرد.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی با بیان اینکه در این معاونت برای محدود کردن سوءاستفاده از بنکارتها به سمت هدفمند کردن یارانهها قدم برداشته شده است، گفت: باید سیستمی برنامهریزی کنیم که نقد کردن بنکارتها و تخلف افراد خاطی را به حداقل برساند. متوجه هستیم که در چنین شرایطی نمیتوان تخلفها را به صفر رساند، اما میتوان کاری کرد تا یارانهها صرف خرید کتاب شوند و به چرخه نشر در این مسیر کمک شود.
او ادامه داد: امسال به سمت سازماندهی بنکارتها رفتیم تا رقم بنکارتها افزایش یابد و همچنین دستهبندی شده باشد.
نظر شما