گفتوگو با ناصر فکوهی درباره آرمانشهر و مردم؛ گفتوگویی در موضوع تلاطمهای ناگزیر جهان با علیرضا رجایی وگفتوگویی با شهریار وقفیپور با عنوان «جهنم؛ رد امکان بهشت» از جمله مطالب پرونده این شماره دوماهنامه فرهنگی و اجتماعی مروارید هستند.
گفتوگو با ناصر فکوهی درباره آرمانشهر و مردم؛ گفتوگویی در موضوع تلاطمهای ناگزیر جهان با علیرضا رجایی وگفتوگویی با شهریار وقفیپور با عنوان «جهنم؛ رد امکان بهشت» از جمله مطالب پرونده این شماره دوماهنامه فرهنگی و اجتماعی مروارید هستند.
گیتا علیآبادی مدیرمسئول این دوهفته نامه در یادداشت خود درباره پرونده این شماره مینویسد: «رنج و حتی اسطوره در این رساله مورد بحث قرار گرفتهاند؛ تمام آنچه که جوامع را میسازد. فلسفه غرب با سقراط آغاز شد و با شاگردش افلاطون شکل گرفت. او پس از حذف استادش از آتن خارج شد، چون به نظرش، دیگر آنجا محلی برای فعالیت سیاسی نبود. در پی این واقعه به دنبال یک آرمانشهر یا شهری نمونه بود و در ذهنش به توصیف آن پرداخت و نتیجهاش شد نگارش جمهوری. از منظر فلسفه یونانی، روح جامعه عدل است. عدل یکی از چهار فضیلت شهر مطلوب افلاطونی است که در کنار سه فضیلت دیگر، یعنی حکمت، شجاعت و خویشتنداری اهمیت مییابد.
اما عدالت در این بین از سه فضیلت دیگر مهمتر است و به گونهای حکم هارومونی یک ارکستر را دارد. سال ۱۵۱۶ میلادی، توماس مور برای نخستین بار کتابی با همین عنوان نگاشت که به توصیف یک نظام سیاسی بیعیبونقص پرداخت، اما به تدریج دامنه کاربرد اصطلاح آرمانشهر از مباحث سیاسی فراتر رفت. تا جایی که آدورنو زیباییشناسی رهایی را میان آرمانشهر و ویرانشهر قرار داد؛ اینکه هنر به خود این اجازه را نمیدهد تا توسط مفاهیم ساده انسانی توجیه شود. از این روز زیباییشناسی رهایی ادورنو نقش انتقادی هنر را در جامعه برجسته میسازد. اما از آنجا که فلسفه او همچنان سلبی باقی میماند، چیزی در میان آرمانشهر (اتوپیا) و ویرانشهر (دیستوپیا) قرار میگیرد.»
«شهر ما شهر تفاوتهاست»، «ما در جهانی به مراتب بهتر زندگی میکنیم»، «آرمانشهری که فروریخت»، «ساعات ناامیدی»، «حرج آینده»، «ویرانشهر مدرنی که ما داریم»، «با یک کلیک دنیا را می سازیم»، «وحدت را دنبال کن» و « زمان آرمانشهر با ساعت شاعر تنظیم میشود» نیز از دیگر مطالب و گزارشهای پرونده اتوپیای این شماره دوماهنامه فرهنگی و اجتماعی مروارید هستند.
همچنین بررسی نسبت اتوپیا و ادبیات در مقالهای از مهران فیاض و با نگاهی به سقوط و اعتلای شهر ماهاگونی اثر برتولت برشت در کنار گزارشی از ارتباط هنر مدن و اتوپیا و بررسی دیستوپیای سینماگران ایرانی در نوشتهای از محمد سروریزرگر از مطالب حوزه هنر و ادبیات این شماره مجله هستند.
شماره دوازدهم دوماهنامه فرهنگی و اجتماعی مروارید ویژه بهمن و اسفنند ۹۷ به مدیرمسئولی گیتا علیآبادی و سردبیری پژمان موسوی در ۱۲۷ صفحه و قیمت ۹۰۰۰ تومان منتشر شده است.
نظر شما